Ο Τζορτζ Κλούνεϊ «πυροβολεί» την εξουσία με το «Suburbicon»

Η νέα ταινία του γοητευτικού σταρ τον βρίσκει ξανά στην καρέκλα του σκηνοθέτη να κινηματογραφεί ένα πολιτικά φορτισμένο σενάριο των αδερφών Κοέν.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ «πυροβολεί» την εξουσία με το «Suburbicon»

Η νέα ταινία του γοητευτικού σταρ τον βρίσκει ξανά στην καρέκλα του σκηνοθέτη να κινηματογραφεί ένα πολιτικά φορτισμένο σενάριο των αδερφών Κοέν, το οποίο απογυμνώνει το ρατσισμό της λευκής αμερικανικής μεσαίας τάξης κι εντείνει το «αντάρτικό» του κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ «πυροβολεί» την εξουσία με το «Suburbicon» - εικόνα 1

Οταν στα τέλη των ’90s ο Τζορτζ Κλούνεϊ έπαιρνε... εξιτήριο από την τηλεοπτική σειρά «Στην εντατική», το ιατρικό δράμα που εκτόξευσε τη δημοτικότητά του ατένιζε με αβεβαιότητα το επαγγελματικό του μέλλον. Περίπου είκοσι χρόνια μετά, και με δύο Όσκαρ στα χέρια, είναι πια κυρίαρχος του παιχνιδιού κι εκπροσωπεί την ανήσυχη, προοδευτική πλευρά του Χόλιγουντ, που εκμεταλλεύεται τα φωτογραφικά φλας για να προωθήσει καίριες πολιτικές αλλαγές.

Μαζί με τον πρωταγωνιστή του «Suburbicon» –της έκτης σκηνοθετικής του απόπειρας– Ματ Ντέιμον, τον σκηνοθέτη Στίβεν Σόντερμπεργκ, τους αδερφούς Κοέν και τον Μπεν Άφλεκ (επίσης ηθοποιό, παραγωγό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη) συνθέτουν μια φιλελεύθερη συνιστώσα στην καρδιά της χολιγουντιανής ελίτ, η οποία κοντράρει το σκοταδισμό που επιχειρεί να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ με όπλο ένα συνδυασμό πολιτικού ακτιβισμού και κοινωνικά ευαισθητοποιημένου σινεμά που απευθύνεται στο μαζικό κοινό. Το «Suburbicon» είναι το ιδανικό παράδειγμα αυτής της κινηματογραφικής «αντίστασης» της οποίας ηγείται ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

Τι κρύβεται στα αμερικανικά προάστια;
Η ταινία διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’50, την εποχή που ανδρώνεται η γενιά των baby boomers συγκροτώντας τη λευκή μεσαία τάξη των ΗΠΑ, η οποία για πρώτη φορά μπορεί να αποκτήσει το δικό της σπίτι στα γραφικά (και ακριβά) προάστια. Ανάμεσά τους και ο κεντρικός χαρακτήρας Γκάρντ­νερ Λοτζ, ο οποίος απολαμβάνει μια ευτυχισμένη ζωή με τη γυναίκα και τον γιο του, μέχρι την ημέρα που εκείνη θα βρεθεί νεκρή. Η τροπή των γεγονότων γκρεμίζει την εικόνα οικογενειακής ευτυχίας που παρουσίαζαν και ο πανικός ωθεί τον Λοτζ­ να εκμεταλλευτεί την άφιξη στη γειτονιά μιας οικογένειας Αφροραμερικανών και να στρέψει σε αυτούς την προσοχή της κοινότητας, η οποία αντιδρά βίαια εναντίον τους. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή «άνθησης» του φυλετικού διαχωρισμού.

Το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα σενάριο έρχεται σε μια περίοδο που ο ρατσισμός και η άκρα δεξιά ενδυναμώνονται στην αμερικανική κοινή γνώμη, με τον Τραμπ να δρα κάθε άλλο παρά πυροσβεστικά. Τραγική επαλήθευση του φαινομένου, τα αιματηρά γεγονότα στο Σάρλοτσιβλ μεταξύ ακροδεξιών και αντιρατσιστών πριν από δύο μήνες, με αποτέλεσμα το θάνατο μιας κοπέλας. «Το “Suburbicon” δεν σχετίζεται με αυτό το περιστατικό, θέλει όμως να δείξει τον τρόπο που επινοούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι και την ένταση που βιώνουν σήμερα οι φυλετικές σχέσεις», σχολιάζει ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος δεν μασάει τα λόγια του για τον πρόεδρο Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «ξενοφοβικό φασίστα».

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ «πυροβολεί» την εξουσία με το «Suburbicon» - εικόνα 2

Μόνος εναντίον όλων
Ο φακός του Κλούνεϊ καταφέρεται εναντίον του φόβου των πλούσιων λευκών, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο να διαφυλάξουν τα προνόμια της τάξης τους με κάθε κόστος, ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνουν συμφωνία με το διάβολο. Παρότι και ο ίδιος­ είναι εκατομμυριούχος, έχει δηλώσει πως θα ντρεπόταν αν δεν υπερασπιζόταν σήμερα αυτό που θεωρεί σωστό. «Αν θες να εμπλακείς πραγματικά, πρέπει να κοντράρεσαι συνεχώς», λέει χαρακτηριστικά, κάτι που ο ίδιος προωθεί, είτε περνώντας χρόνο στο κρατητήριο μετά τη συμμετοχή του σε ­διαμαρτυρία εναντίον της κυβέρνησης του Σουδάν είτε συζητώντας για το προσφυγικό σε προσωπική συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ.

Ο φωτογενής ηθοποιός συνδυάζει την άνεση ενός ανθρώπου γεμάτου αυτοπεποίθηση με την αποφασιστικότητα ενός έμπειρου πολιτικού. Σε μια εποχή που η πολιτική αρένα αντιμετωπίζεται ως θέαμα, ο Κλούνεϊ συζητιέται ήδη ως μια ρεαλιστική επιλογή για τη θέση του ανθρώπου που θα ρίξει τον Τραμπ από το θρόνο του. Λέτε να δούμε τον ρομαντικό Ντάνι Όσιαν –ή τον αμοραλιστή κυβερνήτη Μάικ Μόρις («Αι Ειδοί του Μαρτίου»)– στον Λευκό Οίκο το 2020;

Περισσότερες πληροφορίες

Suburbicon

4
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 104 '
  • Τζορτζ Κλούνεϊ

Φιλήσυχη οικογένεια της ειδυλλιακής πόλης του Σαμπέρμπικον, οι Λοτζ δέχονται την επίθεση δύο αγνώστων, οι οποίοι εισβάλλουν στο σπίτι τους και δολοφονούν τη μητέρα του μικρού Νίκι. Γιατί όμως, όταν λίγο αργότερα τους κρατά ως υπόπτους η αστυνομία, ο πατέρας και η αδερφή της μητέρας του λένε πως δεν τους αναγνωρίζουν;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.