Onirica - Field of Dogs

2

Εικαστικά μεγαλοπρεπής μα εσωστρεφής και πομπώδης μεταφορά του κλασικού ποιήματος στη σύγχρονη (βορειο)ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Onirica - Field of Dogs

Εικαστικά μεγαλοπρεπής μα εσωστρεφής και πομπώδης μεταφορά του κλασικού ποιήματος στη σύγχρονη (βορειο)ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Onirica - Field of Dogs - εικόνα 1

Θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης, συγγραφέας, ποιητής και ζωγράφος, ο Πολωνοαμερικανός Λεχ Μαγέφσκι είναι γνωστός για τα «εικαστικά» δράματά του «The Garden of Earthly Delights» (2004) και «Ο Μύλος και ο Σταυρός» (2011), με άμεσες αναφορές στον Ιερώνυμο Μπος και τον Πίτερ Μπρέγκελ αντίστοιχα. Εδώ αντλεί έμπνευση από τη «Θεία κωμωδία» του Δάντη και, με φόντο το καταστροφικό για την Πολωνία έτος του 2010 (συντριβή προεδρικού αεροσκάφους, εκτεταμένες πλημμύρες, πυρκαγιές και κατολισθήσεις), αφηγείται την ιστορία του νεαρού ποιητή Άνταμ, ο οποίος δουλεύει σε σούπερ μάρκετ και προσπαθεί να ξεπεράσει το χαμό της αρραβωνιαστικιάς και του καλύτερου φίλου του.

Δραπετεύει από την εφιαλτική πραγματικότητα ονειρευόμενος και διαβάζοντας τους στίχους του Ιταλού βάρδου, σε μια οπτικά μεγαλοπρεπή μα εσωστρεφή και πομπώδη φιλοσοφική παραβολή, στους διαλόγους της οποίας παρελαύνουν, ανάμεσα σε άλλους, ο Επίκουρος, ο Χάιντεγκερ, ο Σενέκας και Πέρσες ποιητές. Η τολμηρή προσπάθεια του Μαγέφσκι δεν στερείται σινεφίλ ενδιαφέροντος, αλλά ψηφιακά εφέ, υλικό αρχείου και animation φορτώνουν τις φαντασμαγορικές εικόνες με πολλαπλές αναγνώσεις, ενώ το κεντρικό ψυχολογικό δράμα μοιάζει προσχηματικό και τα στιλιζαρισμένα στοιχεία φαντασίας υπερβολικά αλληγορικά.

Πολωνία, Ιταλία. 2014. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Onirica - Field of Dogs

Onirica
2
  • Σινεφίλ
  • 2014
  • Διάρκεια: 101 '
  • Λεχ Μαγιέφσκι

Στην Πολωνία του 2010 ένας νεαρός ποιητής, ο οποίος δουλεύει υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ, προσπαθεί να ξεπεράσει το χαμό της αρραβωνιαστικιάς και του καλύτερου φίλου του, βρίσκοντας παρηγοριά στη «Θεία κωμωδία» του Δάντη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
23/04/2024

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.