Δείτε το πρόγραμμα του 30ου Πανόραματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το παλιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της πρωτεύουσας γιορτάζει την 30ή διοργάνωσή με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις.

Δείτε το πρόγραμμα του 30ου Πανόραματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το παλιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της πρωτεύουσας ξεδιπλώνει την 30ή διοργάνωσή του σε δεκατρείς ημέρες (19/10-1/11) στους κινηματογράφους Ααβόρα κι Έλλη με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις.

Δείτε το πρόγραμμα του 30ου Πανόραματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - εικόνα 1
«Re-Inventing Marvin»

Ο Αθηναίος σινεφίλ ξέρει εδώ και τριάντα χρόνια ότι τον Οκτώβριο έχει ένα σταθερό ραντεβού. Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον κριτικό κινηματογράφου Νίνο Φένεκ Μικελίδη, φέρνει κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές του νέου ευρωπαϊκού σινεμά, πολλές από τις οποίες δεν έχουμε την ευκαιρία να δούμε με διανομή στις αίθουσες. Ταυτόχρονα ρίχνει κλεφτές ματιές στο παρελθόν με αναδρομικά αφιερώματα σε κορυφαίους δημιουργούς, προβάλλει κλασικές αλλά και παραγνωρισμένες ταινίες και διοργανώνει avant premieres πολυαναμενόμενων φιλμ. Έτσι συντίθεται και το παζλ του φετινού Πανοράματος, το οποίο σας αποκαλύπτουμε πρώτοι.

Δείτε το πρόγραμμα του 30ου Πανόραματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - εικόνα 2
«Ο Νεαρός Καρλ Μαρξ»

Διαγωνιστικό οκτώ πολλά υποσχόμενων φιλμ
Η πρεμιέρα της επετειακής διοργάνωσης θα δοθεί με απόλυτα σινεφίλ τρόπο στο Μέγαρο Μουσικής στις 18/10. Το φιλμ που καθόρισε­ τον τρόπο παραγωγής και αφήγησης στην 7η τέχνη, η «Μισαλλοδοξία» του Ντέιβιντ Γ. Γκρίφιθ, θα προβληθεί στην πρωτότυπη βερσιόν­ της, με τα φίλτρα που χρησιμοποιούνταν όταν παίχτηκε για πρώτη φορά, και συνοδεία ζωντανής μουσικής υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πλάτανου. Κατόπιν τη σκυτάλη παίρνουν οκτώ ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Ανάμεσά τους και μία ελληνική σε πανελλαδική πρεμιέρα: οι «Γραμμές» του Βασίλη Μαζωμένου, με συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ, αναπαριστούν πτυχές της ελληνικής κρίσης μέσα από συνομιλίες που καταγράφει τηλεφωνική γραμμή στήριξης. Από την Ιρλανδία έρχεται το «Without Name» του Λόρκαν Φίνεγκαν, ένα μυστήριο ατμοσφαιρικό θρίλερ με ήρωα έναν τοπογράφο ο οποίος χάνεται σε μια δαιδαλώδη υπαρξιακή αναζήτηση στην καρδιά ενός δάσους.

Δείτε το πρόγραμμα του 30ου Πανόραματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - εικόνα 3
«Μαζί Ποτέ»

Μέσα από το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του μας συστήνεται ο Κρίστι Ίφτιμε με την ταινία «Marita», ένα αντισυμβατικό οικογενειακό road movie στην καρδιά του ρουμάνικου χειμώνα. Η έννοια της οικογένειας δίνει τον τόνο και στο «Una Famiglia» του Σεμπαστιάνο Ρίζο, όπου δύο μετανάστες –ένας άντρας και μια 15χρονη– συναντιούνται στη Ρώμη και μαθαίνουν να επιβιώνουν στο περιβάλλον της μητρόπολης. Έτερος Ιταλός του τμήματος, ο Λεονάρντο ντι Κονστάντσο ακολουθεί στο «L’Intrusa» μια κοινωνική λειτουργό η οποία έρχεται αντιμέτωπη με το εγκληματικό πρόσωπο της Νάπολης κι ένα ηθικό δίλημμα που απειλεί να καταστρέψει τη ζωή της.

Η Γαλλία χτυπά διπλά με την Αν Φοντέν («Η Ενοχή των Αθώων») στο «Re-Inventing Marvin» και τον Νικολά Σιλόλ στο εταιρικό δράμα «Corporate». Το Δια­γωνιστικό, στο πλαίσιο του οποίου θα απονείμει βραβείο κοινού κριτική επιτροπή που απαρτίζουν αναγνώστες του «α», συμπληρώνει το ρωσικό «Arrhythmia» του Όλεγκ Χλεμπνίκοβ, ένα βραβευμένο στο Κάρλοβι Βάρι ερωτικό δράμα.

Δείτε το πρόγραμμα του 30ου Πανόραματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - εικόνα 4
«Τοπίο στην Ομίχλη»

Ασπρόμαυρη ποίηση και μοναδικά αφιερώματα
Δύο σπουδαίοι σκηνοθέτες τιμούνται φέτος στο Πανόραμα, ο πρωτεργάτης του νεορεαλισμού Λουκίνο Βισκόντι και ο δικός μας εκπρόσωπος του κινήματος Νίκος Κούνδουρος. Στη ρετροσπεκτίβα του Ιταλού maestro προβάλλονται δέκα αξεπέραστες δημιουργίες του, ενώ στο αφιέρωμα στον Έλληνα δημιουργό που έφυγε τον περασμένο Φεβρουάριο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ που γύρισε προς τιμήν του ο συνεργάτης του Νίκος Καβουκίδης. Αμφότεροι οι σκηνοθέτες τίμησαν τη γοητεία του ασπρόμαυρου σινεμά με τις ταινίες τους, στιλιστική επιλογή που αναδεικνύεται στο Πανόραμα με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα. Δεκαπέντε ελληνικές και ξένες ασπρόμαυρες ταινίες, όπως το «Στην Παγίδα του Νόμου» του Τζιμ Τζάρμους, το «Europa» του Λαρς φον Τρίερ, το «Following» του Κρίστοφερ Νόλαν και ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, συνθέτουν τη σχετική ενότητα.

Δείτε το πρόγραμμα του 30ου Πανόραματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - εικόνα 5
«Buy Buy Germany»

Τα τριάντα της χρόνια συμπληρώνει φέτος και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία γιορτάζει προβάλλοντας πέντε βραβευμένες ταινίες, μεταξύ των οποίων το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και το «Μαζί Ποτέ» του Φατίχ Ακίν. Στο πλαίσιο αυτών των προβολών θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Πολωνός βετεράνος­ σκηνοθέτης Κριστόφ Ζανούσι («Επιφώτιση», «Σπιράλ») για να παραδώσει ένα masterclass που κανένας φέρελπις κινηματογραφιστής δεν πρέπει να χάσει. Στο μέτωπο των avant premieres, τέλος, το Πανόραμα παρουσιάζει πέντε μοναδικές ταινίες που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πριν απ’ όλους.

Αν αναρωτιέστε πώς ήταν στα νιάτα του ο Καρλ Μαρξ, ετοιμαστείτε για το «Ο Νεαρός Καρλ Μαρξ» του Ραούλ Πεκ, ενώ οι φίλοι­ του Εμίρ Κουστουρίτσα σημειώστε­ την προβολή της νέας του ταινίας «On the Milky Road». Ο Τράβις Μάθιους σκηνοθετεί μια οργισμένη εκδίκηση στο «Discreet», ενώ ο Βούλγαρος Στέφαν Κομαντάρεβ σκιαγραφεί τη ζωή διαφόρων οδηγών ταξί στο σπονδυλωτό «Posoki». Η στιλάτη αιχμηρή κωμωδία «Buy Buy Germany» του Σαμ Γκαρμπάρσκι­ ολοκληρώνει το επετειακό πρόγραμμα του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα προβολών:

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.