Βάζουμε πλώρη για Animasyros

Δείτε το πρόγραμμα του σημαντικότερου φεστιβάλ animation της χώρας που γιορτάζει φέτος τα δέκα του χρόνια.

Βάζουμε πλώρη για Animasyros

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Aγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου που πλέον συγκαταλέγεται στις 20 σημαντικότερες διοργανώσεις του κόσμου με θέμα το animation, κλείνει φέτος τα δέκα χρόνια και προσκαλεί τους σινεφίλ όλων των ηλικιών σε ένα πενθήμερο πάρτι (27/9 – 1/10) με πλούσιο πρόγραμμα και φυσικά με γερή δόση animation.

Πάνω από διακόσιες ταινίες από περισσότερες από τριάντα χώρες συμμετέχουν στα τέσσερα διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές, TV & Commissioned Films, Μεγάλου Μήκους- Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), ενώ τρία πανοράματα (Διεθνές, Φοιτητικό & Ελληνικό), ειδικές προβολές και αφιερώματα συμπληρώνουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Λίγο πριν ετοιμάσουμε βαλίτσες για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων ζεσταίνουμε τις μηχανές με μια ματιά στα highlights του Animasyros 10…

Βάζουμε πλώρη για Animasyros - εικόνα 1
«Loving Vincent»

Εκατοντάδες ταινίες μικρού μήκους θα κατακλείσουν τις οθόνες του θεάτρου Απόλλων και του κινηματογράφου Παλλάς, ενώ από τις μεγάλου μήκους ταινίες ξεχωρίζει το «The Man who knew 75 Languages», η πραγματική ιστορία του σπουδαίου Γερμανού γλωσσολόγου, ποιητή και ακτιβιστή του 19ου αιώνα, Georg Sauerwein, αλλά και το «Loving Vincent», μια ταινία για τον Βαν Γκογκ ζωγραφισμένη εξολοκλήρου στο χέρι. Το φιλόδοξο αυτό κινηματογραφικό εγχείρημα γίνεται αφορμή για μία από τις πολλές εκδηλώσεις που αξίζει να παρακολουθήσουμε: τρεις από τους 125 επαγγελματίες ζωγράφους – συντελεστές της ταινίας δίνουν ραντεβού το Σάββατο 30/9 (12 μ.- 4 μ.μ.) στην πλατεία Μιαούλη για να δημιουργήσουν έναν από τους διασημότερους πίνακες του Βαν Γκογκ σε καμβά μεγάλης κλίμακας.

Βάζουμε πλώρη για Animasyros - εικόνα 2
«Menino Mundo», Βραζιλία

Η κύρια θεματική του Animasyros έχει τίτλο «Evrόpi: 28 Animation Narratives for Europe» και στο πλαίσιό της, όλα τα κράτη –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζουν ένα εγχώριο animatinon φιλμ με σκοπό να χαρτογραφηθεί το σύγχρονο αφήγημα στην Ευρώπη. Το Λουξεμβούργο και η Βραζιλία έχουν ξεχωριστή θέση ως τιμώμενες χώρες, ενώ ο Καναδάς δίνει και φέτος το παρών με την ταινία «The Junction- Chilly Gonzalez & Peaches» του Patrick Doyon, γιορτάζοντας τα 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα. Ξεχωριστή θέση έχει και το αφιέρωμα «Blu» που επιχειρεί έναν πολιτιστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας βασισμένο στην παρουσία του animation στην κινηματογραφική σκηνή των δύο χωρών.

Βάζουμε πλώρη για Animasyros - εικόνα 3
«The Village», αφιέρωμα Blu

Η διοργάνωση που παίρνει κάθε χρόνο άριστα περιλαμβάνει και φέτος πολλά και ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους (παιδιά, έφηβοι, άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμεΑ και νέοι επαγγελματίες), ενώ στην τελετή έναρξης βλέπουμε ξανά το πάντρεμα του λυρικού τραγουδιού με το animation, καθώς η Εθνική Λυρική Σκηνή φέρνει στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης ένα εορταστικό γκαλά όπερας με αφορμή τα δέκα χρόνια παρουσίας του φεστιβάλ (28/9, 9 μ.μ.). Τέλος, η λήξη του φεστιβάλ γιορτάζεται με ένα φαντασμαγορικό οπτικοακουστικό θέαμα στο ιστορικό κτίριο του δημαρχείου της Σύρου με την υπογραφή του μουσικού και performer Theodore (1/10, 9 μ.μ.) που θα στήσει στην πλατεία Μιαούλη ένα πολύχρωμο πάρτι – αποχαιρετισμό του Animasyros 10.

To πρόγραμμα του Animasyros 10

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.