Η Ιστορία του Hedi

3

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας και βραβείο αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου για ένα γλυκόπικρο δράμα χαρακτήρων με σαφείς αναφορές στη σύγχρονη Τυνησία και παραγωγούς τους αδερφούς Νταρντέν.

Η Ιστορία του Hedi

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας και βραβείο αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου για ένα γλυκόπικρο δράμα χαρακτήρων με σαφείς αναφορές στη σύγχρονη Τυνησία και παραγωγούς τους αδερφούς Νταρντέν.

Η Ιστορία του Hedi - εικόνα 1

Χέντι στα τυνησιακά σημαίνει «γαλήνη», όνομα απόλυτα ταιριαστό για έναν φιλήσυχο 25χρονο πωλητή της Peugeot, ο οποίος βιώνει μια μονότονη καθημερινότητα, όπου κυριαρχεί η δεσποτική φιγούρα της δυναμικής μητέρας του. Αυτή που νοιάζεται πριν από όλους για τον μεγαλύτερό της γιο Αχμέντ κι έχει κανονίσει το γάμο του υπάκουου Χέντι με τη σχεδόν άγνωστή του Κεντίγια. Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του ο Μοχάμεντ Μπεν Ατία παραλληλίζει την κατάσταση του ήρωά του με αυτήν της πατρίδας του, η οποία εδώ και δεκαετίες ακολουθούσε μια προκαθορισμένη πορεία, άμεσα συνδεδεμένη με τη θρησκεία και τις συντηρητικές παραδόσεις.

Η Αραβική Άνοιξη όμως έφερε ένα σαρωτικό άνεμο αλλαγής στη χώρα, εκθρονίζοντας τον επί 24 έτη πρόεδρο Μπεν Αλί κι εγκαθιδρύοντας ένα δημοκρατικότερο καθεστώς με διπλές ελεύθερες εκλογές, βουλευτικές και προεδρικές, μέσα στο 2014. Κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει και στη ζωή του Χέντι, όταν θα γνωρίσει σε ένα επαγγελ­ματικό ταξίδι την εξωστρεφή χορεύτρια Ριμ, θα την ερωτευτεί και θα αρχίσει να βλέπει διαφορετικά το μέλλον του. Ο γάμος με τη συμπαθή Κεντίγια δεν είναι πλέον παρά ένας «χρυσός» συμβιβασμός, ενώ αυτός είναι έτοιμος να ακολουθήσει τη Ριμ μέχρι το Μονπελιέ και ακόμη παραπέρα.

Η Ιστορία του Hedi - εικόνα 2

Προσεκτικός στις πολιτικοκοινωνικές παρατηρήσεις του, ο Μπεν Ατία ακολουθεί από μικρή απόσταση τις «περιπέτειες» του Χέντι με ένα ντοκιμαντερίστικα ρεαλιστικό στιλ, που φέρνει στο νου τους αδερφούς Νταρντέν (χαρακτηριστικά τα πολλά κοντινά πλάνα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ήρωα). Διόλου τυχαία, καθώς οι Βέλγοι auteurs είναι συμπαραγωγοί αυτού του γυμνού μα διεισδυτικού δράματος χαρακτήρων, το οποίο λειτουργεί αλληγορικά τόσο πάνω σε μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή όσο και διαχρονικά, πάνω στη σύγκρουση ενός παλιού κι ενός νέου κόσμου, μιας­ τολμηρής, αβέβαιης αλλαγής και του όποιου κόστους της. Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας και βραβείο αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου για τον εκφραστικότατο μέσα στη λιτότητά του πρωτοεμφανιζόμενο Μαζντ Μαστούρα.

Τυνησία, Βέλγιο. 2016. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ιστορία του Hedi

Hedi
3
  • Κοινωνική
  • 2016
  • Διάρκεια: 88 '
  • Μοχάμεντ Μπεν Ατία

Πωλητής της Peugeot, ο φιλήσυχος και υπομονετικός Χέντι βιώνει μια μονότονη καθημερινότητα, στην οποία κυριαρχεί η δεσποτική φιγούρα της δυναμικής μητέρας του. Αυτή η οποία του ετοιμάζει γάμο με τη σχεδόν άγνωστή του Κεντίγια. Ώσπου εκείνος θα γνωρίσει την εξωστρεφή χορεύτρια Ριμ και θα αρχίσει να βλέπει διαφορετικά το μέλλον του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.