Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Η Ψυχή και το Σώμα» θα σηκώσει την αυλαία της διοργάνωσης.

Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Η Ψυχή και το Σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι θα κηρύξει την έναρξη του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον.

Την προβολή της βραβευμένης με Χρυσή Άρκτο ταινία στο φεστιβάλ του Βερολίνου, που κέρδισε στο νήμα την «Άλλη Πλευρά της Ελπίδας» του Άκι Καουρισμάκι, θα συνοδεύσει αφιέρωμα στο έργο της Ενιέντι η οποία θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Στο φεστιβάλ θα βρεθεί και ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα των Κανών Ρούμπεν Έστλουντ με αφορμή την πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του.

Στο αφιέρωμα της Ίλντικο Ενιέντι θα προβληθούν χαρακτηριστικές ταινίες της καριέρας της που ξεκίνησε από την avant-garde πλευρά του καλλιτεχνικού φάσματος τη δεκαετία του '70. Εκτός από το «Η Ψυχή και το Σώμα», στο πρόγραμμα βρίσκουμε επίσης τις «Simon the Magician» (1999), «Magic Hunter» (1994) και το βραβευμένο με Χρυσή Κάμερα στο φεστιβάλ των Κανών ασπρόμαυρο ντεμπούτο της «My Twentieth Century» (1989).

Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 1
«My Twentieth Century»

Το φεστιβάλ τιμά μία ακόμα γυναίκα δημιουργό, τη θρυλική Άιντα Λουπίνο που πρώτη τόλμησε να κοντράρει και να σπάσει το ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ τη δεκαετίας του '50. Ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει δηλώσει χαρακτηριστικά για εκείνη πως «οι ταινίες της είναι υπέροχα έργα δωματίου, με θέματα προκλητικά, κι ένα καθαρό στυλ, σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ, ένα μοναδικό επίτευγμα στο αμερικανικό σινεμά». Αψήφησε τους περιορισμούς του κώδικα Χέιζ, ενός μηχανισμού προληπτικής λογοκρισίας, κινηματογραφώντας ταινίες με θέματα όπως ο βιασμός, η διγαμία και το ακραίο έγκλημα.

Το φεστιβάλ θα προβάλει τις τρεις από τις έξι συνολικά ταινίες της. Το προσωπικό δράμα «Never Fear» (1949), το «The Hitchhiker» (1953) ένα από τα πρώτα φιλμ νουάρ σκηνοθετημένα από γυναίκα και το «The Bigamist» (1953) στο οποίο ενσαρκώνει ένα από τους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 2
Η Άιντα Λουπίνο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.