Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Η Ψυχή και το Σώμα» θα σηκώσει την αυλαία της διοργάνωσης.

Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Η Ψυχή και το Σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι θα κηρύξει την έναρξη του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον.

Την προβολή της βραβευμένης με Χρυσή Άρκτο ταινία στο φεστιβάλ του Βερολίνου, που κέρδισε στο νήμα την «Άλλη Πλευρά της Ελπίδας» του Άκι Καουρισμάκι, θα συνοδεύσει αφιέρωμα στο έργο της Ενιέντι η οποία θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Στο φεστιβάλ θα βρεθεί και ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα των Κανών Ρούμπεν Έστλουντ με αφορμή την πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του.

Στο αφιέρωμα της Ίλντικο Ενιέντι θα προβληθούν χαρακτηριστικές ταινίες της καριέρας της που ξεκίνησε από την avant-garde πλευρά του καλλιτεχνικού φάσματος τη δεκαετία του '70. Εκτός από το «Η Ψυχή και το Σώμα», στο πρόγραμμα βρίσκουμε επίσης τις «Simon the Magician» (1999), «Magic Hunter» (1994) και το βραβευμένο με Χρυσή Κάμερα στο φεστιβάλ των Κανών ασπρόμαυρο ντεμπούτο της «My Twentieth Century» (1989).

Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 1
«My Twentieth Century»

Το φεστιβάλ τιμά μία ακόμα γυναίκα δημιουργό, τη θρυλική Άιντα Λουπίνο που πρώτη τόλμησε να κοντράρει και να σπάσει το ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ τη δεκαετίας του '50. Ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει δηλώσει χαρακτηριστικά για εκείνη πως «οι ταινίες της είναι υπέροχα έργα δωματίου, με θέματα προκλητικά, κι ένα καθαρό στυλ, σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ, ένα μοναδικό επίτευγμα στο αμερικανικό σινεμά». Αψήφησε τους περιορισμούς του κώδικα Χέιζ, ενός μηχανισμού προληπτικής λογοκρισίας, κινηματογραφώντας ταινίες με θέματα όπως ο βιασμός, η διγαμία και το ακραίο έγκλημα.

Το φεστιβάλ θα προβάλει τις τρεις από τις έξι συνολικά ταινίες της. Το προσωπικό δράμα «Never Fear» (1949), το «The Hitchhiker» (1953) ένα από τα πρώτα φιλμ νουάρ σκηνοθετημένα από γυναίκα και το «The Bigamist» (1953) στο οποίο ενσαρκώνει ένα από τους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 2
Η Άιντα Λουπίνο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πριν από τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, οι 5 καλύτεροι ρόλοι του Τζέικομπ Ελόρντι

Από τη μικρή έως τη μεγάλη οθόνη, ανατρέχουμε στους καλύτερους ρόλους της μέχρι τώρα πορείας του Τζέικομπ Ελόρντι.

12/02/2026

Τελικά, αξίζει να δεις τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη";

Μια ψύχραιμη τοποθέτηση για μια ταινία που έχει συζητηθεί υπερβολικά πολύ το τελευταίο διάστημα και κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους.

O Ντάρεν Αρονόφσκι και μια ματιά στο περίπλοκο κινηματογραφικό του σύμπαν

Όλα όσα αγαπάμε (ή και μισούμε) στο παρανοϊκό σύμπαν του Ντάρεν Αρονόφσκι, που σήμερα σβήνει 57 κεράκια.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 12 Φεβρουαρίου.

Οι ταινίες του Κώστα Γαβρά στη σωστή σειρά

Ο τεράστιος Έλληνας σκηνοθέτης κλείνει σήμερα τα 93 του χρόνια και εμείς τον τιμούμε, με μια αναδρομή στη σημαντική φιλμογραφία του.

Κραυγές

Αντισυμβατικής αφήγησης δράμα το οποίο πνίγεται μέσα στην πομπώδη, θεατρικής υπερβολής αλληγορία του πάνω στους επιβεβλημένους θηλυκούς ρόλους της σύγχρονης πραγματικότητας. | Powered by Uber.

Αβάντι Μαέστρο

Συνέντευξη-ποταμός με ενδιαφέρουσες, ιστορικές, πολιτιστικές και πραγματολογικές πληροφορίες για μια διαχρονική τέχνη με μεγάλο λαϊκό έρεισμα (και) στη χώρα μας. | Powered by Uber.