Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Η Ψυχή και το Σώμα» θα σηκώσει την αυλαία της διοργάνωσης.

Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Η Ψυχή και το Σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι θα κηρύξει την έναρξη του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον.

Την προβολή της βραβευμένης με Χρυσή Άρκτο ταινία στο φεστιβάλ του Βερολίνου, που κέρδισε στο νήμα την «Άλλη Πλευρά της Ελπίδας» του Άκι Καουρισμάκι, θα συνοδεύσει αφιέρωμα στο έργο της Ενιέντι η οποία θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Στο φεστιβάλ θα βρεθεί και ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα των Κανών Ρούμπεν Έστλουντ με αφορμή την πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του.

Στο αφιέρωμα της Ίλντικο Ενιέντι θα προβληθούν χαρακτηριστικές ταινίες της καριέρας της που ξεκίνησε από την avant-garde πλευρά του καλλιτεχνικού φάσματος τη δεκαετία του '70. Εκτός από το «Η Ψυχή και το Σώμα», στο πρόγραμμα βρίσκουμε επίσης τις «Simon the Magician» (1999), «Magic Hunter» (1994) και το βραβευμένο με Χρυσή Κάμερα στο φεστιβάλ των Κανών ασπρόμαυρο ντεμπούτο της «My Twentieth Century» (1989).

Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 1
«My Twentieth Century»

Το φεστιβάλ τιμά μία ακόμα γυναίκα δημιουργό, τη θρυλική Άιντα Λουπίνο που πρώτη τόλμησε να κοντράρει και να σπάσει το ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ τη δεκαετίας του '50. Ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει δηλώσει χαρακτηριστικά για εκείνη πως «οι ταινίες της είναι υπέροχα έργα δωματίου, με θέματα προκλητικά, κι ένα καθαρό στυλ, σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ, ένα μοναδικό επίτευγμα στο αμερικανικό σινεμά». Αψήφησε τους περιορισμούς του κώδικα Χέιζ, ενός μηχανισμού προληπτικής λογοκρισίας, κινηματογραφώντας ταινίες με θέματα όπως ο βιασμός, η διγαμία και το ακραίο έγκλημα.

Το φεστιβάλ θα προβάλει τις τρεις από τις έξι συνολικά ταινίες της. Το προσωπικό δράμα «Never Fear» (1949), το «The Hitchhiker» (1953) ένα από τα πρώτα φιλμ νουάρ σκηνοθετημένα από γυναίκα και το «The Bigamist» (1953) στο οποίο ενσαρκώνει ένα από τους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 2
Η Άιντα Λουπίνο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΕΦΕΛΗ ΜΑΛΙΩΤΗ ΘΕΡΜΟΥ
30/01/2026

Εύα Στεφανή, πώς ήταν να μπαίνεις στην "Καρδιά του Ταύρου";

Μιλήσαμε με την καταξιωμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια για το τελευταίο της πρότζεκτ, τη σχέση της με τον εμβληματικό χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και την άνθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

"Οι Ζωές των Άλλων": Το αριστούργημα του γερμανικού κινηματογράφου επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η πολυβραβευμένη ταινία επανέρχεται για 7 μοναδικές προβολές, αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναός.

Σε άλλα νέα, ο Tyler, the Creator θέλει να παίξει σε ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Μετά τον ρόλο του στο "Marty Supreme", ο διάσημος ράπερ δεν θα ησυχάσει αν δεν παίξει στο μοναδικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου.

Τελικά, αξίζει το hype το "Sirat";

Το υπνωτιστικό θρίλερ του Όλιβερ Λάσε έρχεται στις ελληνικές αίθουσες μετά από μια ηχηρή παρουσία κατά την περίοδο των βραβείων και είναι σίγουρο πως θα σας σοκάρει.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 29 Ιανουαρίου.

Φεστιβάλ του Sundance: Η κινηματογραφική χρονιά της Charlie XCX μάλλον ξεκινά

Τρεις ταινίες που παίζει η Charlie XCX έκαναν πρεμιέρα στο Sundance τις περασμένες ημέρες κι αυτή είναι μόνο η αρχή για τη διάσημη τραγουδίστρια.