Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Η Ψυχή και το Σώμα» θα σηκώσει την αυλαία της διοργάνωσης.

Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Η Ψυχή και το Σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι θα κηρύξει την έναρξη του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον.

Την προβολή της βραβευμένης με Χρυσή Άρκτο ταινία στο φεστιβάλ του Βερολίνου, που κέρδισε στο νήμα την «Άλλη Πλευρά της Ελπίδας» του Άκι Καουρισμάκι, θα συνοδεύσει αφιέρωμα στο έργο της Ενιέντι η οποία θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Στο φεστιβάλ θα βρεθεί και ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα των Κανών Ρούμπεν Έστλουντ με αφορμή την πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του.

Στο αφιέρωμα της Ίλντικο Ενιέντι θα προβληθούν χαρακτηριστικές ταινίες της καριέρας της που ξεκίνησε από την avant-garde πλευρά του καλλιτεχνικού φάσματος τη δεκαετία του '70. Εκτός από το «Η Ψυχή και το Σώμα», στο πρόγραμμα βρίσκουμε επίσης τις «Simon the Magician» (1999), «Magic Hunter» (1994) και το βραβευμένο με Χρυσή Κάμερα στο φεστιβάλ των Κανών ασπρόμαυρο ντεμπούτο της «My Twentieth Century» (1989).

Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 1
«My Twentieth Century»

Το φεστιβάλ τιμά μία ακόμα γυναίκα δημιουργό, τη θρυλική Άιντα Λουπίνο που πρώτη τόλμησε να κοντράρει και να σπάσει το ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ τη δεκαετίας του '50. Ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει δηλώσει χαρακτηριστικά για εκείνη πως «οι ταινίες της είναι υπέροχα έργα δωματίου, με θέματα προκλητικά, κι ένα καθαρό στυλ, σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ, ένα μοναδικό επίτευγμα στο αμερικανικό σινεμά». Αψήφησε τους περιορισμούς του κώδικα Χέιζ, ενός μηχανισμού προληπτικής λογοκρισίας, κινηματογραφώντας ταινίες με θέματα όπως ο βιασμός, η διγαμία και το ακραίο έγκλημα.

Το φεστιβάλ θα προβάλει τις τρεις από τις έξι συνολικά ταινίες της. Το προσωπικό δράμα «Never Fear» (1949), το «The Hitchhiker» (1953) ένα από τα πρώτα φιλμ νουάρ σκηνοθετημένα από γυναίκα και το «The Bigamist» (1953) στο οποίο ενσαρκώνει ένα από τους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η φετινή Χρυσή Άρκτος «ανοίγει» το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - εικόνα 2
Η Άιντα Λουπίνο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Tαινίες που έγραψαν ιστορία ερχονται ξανά σε ένα θρυλικό σινεμά της Αθήνας

Ένα από τα πιο ζωντανά κινηματογραφικά στέκια της Αθήνας φιλοξενεί εμβληματικές ταινίες, σε ειδικές βραδιές προβολών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
03/02/2026

Τι νέο θα δεις από αυτή την Πέμπτη στους κινηματογράφους

Όλες οι νέες ταινίες της εβδομάδας που αξίζει να αναζητήσετε στις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 05/02.

Οι νέες ταινίες που δεν θα χάσουμε τον Φεβρουάριο στους κινηματογράφους

Ένας γεμάτος κινηματογραφικός μήνας με βραβευμένες ταινίες κατευθείαν από τα μεγάλα φεστιβάλ, θρίλερ, animation και κωμωδίες.

Στους "Δύο Εισαγγελείς", ο Σεργκέι Λόζνιτσα παρουσιάζει ένα δραματικά επίκαιρο ιστορικό θρίλερ

Η σκοτεινή κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη, σε μία ταινία που ξεχώρισε στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών.

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το σίκουελ του "Dirty Dancing"

Μετά από 40 περίπου χρόνια θα επιστρέψει η θρυλική ταινία, που έκανε χαμό στα παγκόσμια box office. Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν και τι έχει γίνει γνωστό ως τώρα.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 05/02

Τρεις ταινίες βραβευμένες στο Φεστιβάλ Καννών, δύο ταινίες τρόμου και όλα όσα θα δούμε στις αίθουσες την επόμενη εβδομάδα (5/2 - 11/2)

Ταινίες από μία άλλη εποχή που βλέπουμε στους κινηματογράφους

Οι προηγούμενοι αιώνες μέσα από κινηματογραφικές επιλογές που παίζουν στα σινεμά αυτή τη στιγμή.