
Ένα καυτό απόγευμα του καλοκαιριού βρεθήκαμε στα γυρίσματα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του σκηνοθέτη Ανδρέα Μορφονιού, στην οποία σμίγουν κινηματογραφικά οι ηθοποιοί Φάνης Μουρατίδης και Σπύρος Παπαδόπουλος.

Η πολυτελής αίθουσα δεξιώσεων της Λέσχης Αξιωματικών, δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο, με καλωσορίζει στα γυρίσματα της ταινίας «Τζαμάικα» του σκηνοθέτη Ανδρέα Μορφονιού. Κατάμεστος ο χώρος από ηθοποιούς και κομπάρσους –όλοι ντυμένοι με κοστούμια κι εντυπωσιακές τουαλέτες– που χαλαρώνουν καθισμένοι σε τραπέζια εν αναμονή των εντολών του σκηνοθέτη για λήψη. Ο τίτλος της ταινίας δεν με είχε προετοιμάσει για κάτι τέτοιο και η περιέργειά μου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν μαθαίνω πως πρόκειται να παρακολουθήσω μια τελετή προς τιμήν του κεντρικού χαρακτήρα, του διάσημου τηλεπαρουσιαστή Τίμου (Φάνης Μουρατίδης), με όλο το μεγαλείο και τη λαμπρότητα που συνοδεύουν ένα τέτοιο γεγονός.
Σε ένα από τα τραπέζια, πλαισιωμένος από τις Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και Νικολέτα Κοτσαηλίδου, κάθεται ο συμπρωταγωνιστής Σπύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ενσαρκώνει τον Άκη, έναν οδηγό ταξί που παλεύει για να αντεπεξέλθει στα διαρκώς αυξανόμενα χρέη και ζει την ακριβώς αντίθετη ζωή από αυτήν του Τίμου, του αδερφού του. Το ψυχολογικό αδιέξοδο του πρώτου και η επιτυχία του δεύτερου είναι μόνο δύο από τους λόγους που ψυχράθηκαν ως ενήλικοι, τους επανενώνει όμως τώρα ένα τραγικό γεγονός. Η απορία μου ως προς τον τίτλο της ταινίας παραμένει κι έτσι στο διάλειμμα των γυρισμάτων ρωτάω τον σεναριογράφο Γιώργο Φειδά και τον Φάνη Μουρατίδη τι σχέση μπορεί να έχει το εξωτικό νησί με δύο αδέρφια στην Ελλάδα.

Ποτέ δεν είναι αργά για να επανορθώσεις
«Η αναφορά στο νησί είναι συμβολική. Αφορά την παιδική ηλικία των δύο ηρώων και τα όνειρά τους. Είναι το μέρος που ξέχασαν όσο καιρό έπαψαν να έχουν επαφές και τώρα προσπαθούν να επιστρέψουν σε αυτό», μου εκμυστηρεύεται ο Γιώργος Φειδάς, ενώ αντιλαμβάνομαι πως η υπόθεση του φιλμ λειτουργεί ως μια αντίστροφη ταινία ενηλικίωσης στην οποία οι ήρωες αναζητούν μια χαμένη αθωότητα σε έναν κόσμο χωρίς μαγεία. «Έτσι ακριβώς είναι. Αυτοί οι δύο άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτά που θέλουν πραγματικά και η ισορροπία τους επανέρχεται όταν βρουν ο ένας τον άλλον. Μαθαίνουν κατά κάποιον τρόπο τη ζωή από την αρχή, όπως όταν ήταν παιδιά». Αναρωτιέμαι όμως γιατί χρειάζεται κάτι δυσάρεστο για να βγουν οι άνθρωποι από το λήθαργο της ρουτίνας...
«Έτσι μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους», απαντάει ο Φάνης Μουρατίδης. «Καμιά φορά μερικοί ευφυείς χαρακτήρες το προλαβαίνουν, αλλά τους περισσότερους από εμάς μας συνεπαίρνουν οι υποχρεώσεις και μόνο ένα ταρακούνημα επανακαθορίζει τις αξίες μας. Σκοπός μας με αυτήν την ταινία είναι να μιλήσουμε για τη ζωή, να δει ο θεατής με διαφορετικό τρόπο τα όσα του συμβαίνουν». Για να καταλήξει ο Γιώργος Φειδάς: «Αλλά όχι με διάθεση διδακτισμού! Δεν μου αρέσουν οι ταινίες που κουνάνε το δάχτυλο για να δείξουν το σωστό. Εμείς επιλέγουμε το χιούμορ για να περάσουμε τα μηνύματα που θέλουμε, χωρίς να εκβιάζουμε το συναίσθημα».

Από τη μικρή στη μεγάλη οθόνη
Για τον σκηνοθέτη Ανδρέα Μορφονιό «η ταινία είναι κατά κάποιον τρόπο μια κοινωνική περιπέτεια, με πρωταρχικό χαρακτηριστικό το χιούμορ». Γνωστός κυρίως από τις τηλεοπτικές δουλειές του, ο Μορφονιός ευθύνεται για επιτυχημένες κωμικές σειρές, με χαρακτηριστικότερες το «Άκρως Οικογενειακόν» και το «Ευτυχισμένοι Μαζί», όπως εξάλλου και ο Μουρατίδης με τον Φειδά (σεναριογράφος του «Singles»). Η «Τζαμάικα» θα είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, στην οποία καλείται να αναλάβει μια φιλόδοξη παραγωγή και να διαχειριστεί τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ δράματος και κωμωδίας.
Ποια είναι η προσέγγισή του; «Ήθελα να δημιουργήσω μια νέα γλώσσα αφήγησης, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο, διότι έπρεπε να μπω σε μια εντελώς διαφορετική λογική από την τηλεοπτική. πιστεύω όμως πως τα κατάφερα. Το απαιτητικό πρόγραμμα της τηλεόρασης με βοήθησε να προσαρμοστώ γρήγορα στο πλάνο των γυρισμάτων κι έτσι απολαμβάνω τη διαδικασία». Καθώς ηθοποιοί και συνεργείο επιστρέφουν στα πόστα τους, συνειδητοποιώ πως έχω αρκετό καιρό να δω μια κωμωδία που θα με κάνει να γελάσω με την καρδιά μου. Λέτε φέτος να σπάσει η κινηματογραφική γκίνια και να κάνουμε ταξίδια κωμικά ως την «Τζαμάικα»;
Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 21/12.