Το Άγγιγμα του Κακού

5

Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα γραφής της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του Όρσον Γουέλς.

Το Άγγιγμα του Κακού

Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα γραφής της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του Όρσον Γουέλς. Ο παμμέγιστος Αμερικανός δημιουργός μετατρέπει την έρευνα για μια έκρηξη βόμβας από έναν Μεξικανό κι έναν Αμερικανό αστυνομικό σε ένα από τα κορυφαία φιλμ νουάρ στην ιστορία του είδους.

Το Άγγιγμα του Κακού - εικόνα 1

Αν και για αρκετά χρόνια το αστυνομικό δράμα του Αμερικανού βιρτουόζου δεν είχε την αναγνώριση που του άξιζε, σήμερα δικαίως θεωρείται ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του. Ο παμμέγιστος Αμερικανός δημιουργός μετατρέπει την έρευνα για μια έκρηξη βόμβας από έναν Μεξικανό κι έναν Αμερικανό αστυνομικό σε ένα από τα κορυφαία φιλμ νουάρ στην ιστορία του είδους.

Πλανοθεσία που ξεβολεύει τον θεατή, σκιές στο φόντο που στοιχειώνουν τη δράση, αποπνικτικό και κάθιδρο μεξικανικό φόντο, εικαστική λεπτολογία που αποφεύγει την αυτοαναφορικότητα, καστ απίστευτης ποιότητας κι ένα εναρκτήριο μονοπλάνο τριάμισι λεπτών, που αποτελεί από μόνο του κινηματογραφική σπουδή, είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του αριστουργηματικού παζλ. Όλα τα παραπάνω δεν υπηρετούν κάποιον αόριστο περφεξιονισμό, αλλά αποτελούν ένα σχόλιο πάνω στην παντοδύναμη εξουσία, στους φορείς της και στη διαφθορά που τους χαρακτηρίζει. Στις αίθουσες προβάλλεται το «director’s cut», μια μεταγενέστερη εκδοχή της ταινίας, η οποία μονταρίστηκε με βάση ένα υπόμνημα 58 σελίδων που είχε στείλει ο Γουέλς στην παραγωγό εταιρεία Universal.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1958. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Το Άγγιγμα του Κακού

Touch of Evil
5
  • Φιλμ Νουάρ
  • 1958
  • Διάρκεια: 111 '
  • Όρσον Γουέλς

Ένας Μεξικανός κι ένας Αμερικανός αστυνομικός προσπαθούν να εξιχνιάσουν την υπόθεση μιας έκρηξης βόμβας που έγινε στα σύνορα των δύο χωρών, η οποία τους φέρνει αντιμέτωπους με το οργανωμένο έγκλημα και την αστυνομική διαφθορά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.