Ενθουσιασμός (Η Συμφωνία του Ντονμπάς)

4

Ο Βερτόφ («Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή») μετατρέπει ένα προπαγανδιστικό χρονικό σε οπτικό ποίημα, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δημιουργική δύναμη εικόνας και ήχου.

Ενθουσιασμός (Η Συμφωνία του Ντονμπάς)

Καθώς οι ανθρακωρύχοι του ουκρανικού Ντονμπάς αγωνίζονται να καλύψουν το πενταετές πλάνο τους ένα χρόνο νωρίτερα, η παλιά Ρωσία δίνει τη θέση της στη μοντέρνα Σοβιετική Ένωση. Ο Βερτόφ («Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή») μετατρέπει ένα προπαγανδιστικό χρονικό σε οπτικό ποίημα, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δημιουργική δύναμη εικόνας και ήχου.

Ενθουσιασμός (Η Συμφωνία του Ντονμπάς) - εικόνα 1

Αμέσως μετά τον αριστουργηματικό «Άνθρωπο με την Κινηματογραφική Μηχανή», ο πρωτοπόρος ντοκιμαντερίστας Ντζίγκα Βερτόφ καταπιάνεται με ένα προπαγανδιστικό πόνημα –την παρουσίαση του κατορθώματος των Ουκρανών ανθρακωρύχων του Ντονμπάς να υλοποιήσουν το πενταετές πλάνο τους ένα χρόνο νωρίτερα–, το οποίο χάρη στην αχαλίνωτη σκηνοθετική φαντασία του μεταμορφώνει σε καθαρό οπτικό ποίημα. Πλήρης αξιοποίηση των γωνιών λήψης, εικαστική σύνθεση των κάδρων, δυναμικό μοντάζ και βιομηχανικοί θόρυβοι που μετατρέπονται σε μοντέρνα μουσική συμφωνία συνθέτουν ένα περίτεχνο οπτικοακουστικό δοκίμιο με ιδεολογικο-πολιτικές κορόνες, αλλά ρηξικέλευθη εκμετάλλευση των κινηματογραφικών δυνατοτήτων. Τελικά, αυτό που στην ουσία σκηνοθετεί ο Βερτόφ εδώ είναι ένα διπλό ιστορικό άλμα: από την παλιά, αντιδραστική Ρωσία στην εκσυγχρονιστική Σοβιετική Ένωση και από τη φεουδαρχική εποχή στον αιώνα της μηχανής και της προόδου.

Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1931. Διάρκεια: 67΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ενθουσιασμός (Η Συμφωνία του Ντονμπάς)

Entuziazm (Simfoniya Donbassa)
4
  • Ντοκιμαντέρ
  • 1931
  • Διάρκεια: 67 '
  • Ντζίγκα Βερτόφ

Καθώς οι ανθρακωρύχοι του ουκρανικού Ντονμπάς αγωνίζονται να καλύψουν το πενταετές πλάνο τους ένα χρόνο νωρίτερα, η παλιά Ρωσία δίνει τη θέση της στη μοντέρνα Σοβιετική Ένωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ταινίες με σασπένς που βλέπουμε στους κινηματογράφους (11-17/12)

Απαγωγές, απρόβλεπτες καταστάσεις και τραγικές εξελίξεις θα βρείτε στις προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
13/12/2025

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αναπλιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.