Ο Υπηρέτης

4

Η πάλη των τάξεων κλείνεται σε τέσσερις τοίχους και μετατρέπεται σε ένα «εξπρεσιονιστικό», κλειστοφοβικό ψυχολογικό θρίλερ διά χειρός Χάρολντ Πίντερ.

Ο Υπηρέτης

Η πάλη των τάξεων κλείνεται σε τέσσερις τοίχους και μετατρέπεται σε ένα «εξπρεσιονιστικό», κλειστοφοβικό ψυχολογικό θρίλερ διά χειρός Χάρολντ Πίντερ.

Ο Υπηρέτης - εικόνα 1

Έχοντας εγκαταλείψει την Αμερική για πάνω από μία δεκαετία ως θύμα των μακαρθικών­ διώξεων, ο εγκατεστημένος στο Λονδίνο σκηνοθέτης Τζότζεφ Λόουζι αποφασίζει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 να μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Ρόμπιν Μομ, ανιψιού του νομπελίστα Σόμερσετ Μομ, «Ο Υπηρέτης». Προτείνει στον θεατρικό συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ να επιμεληθεί τη σεναριακή δια­σκευή, εγκαινιάζοντας μια καρποφόρα συνεργασία μαζί του, η οποία θα ολοκληρωθεί με το «Ατύχημα» (1967) και τον βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες «Μεσάζοντα» (1971).

Ο Υπηρέτης - εικόνα 2

Ο Πίντερ κάνει σπουδαία δουλειά βουτώντας σε βαθιά ψυχαναλυτικά νερά και αναδεικνύοντας τα φαουστικά στοιχεία που κρύβει μέσα της η ιστορία ενός ξεπεσμένου αριστοκράτη, ο οποίος αγοράζει ένα σπίτι στο Λονδίνο και προσλαμβάνει έναν υπηρέτη που από την πρώτη στιγμή μοιάζει πρόθυμος και υπάκουος. Σταδιακά όμως αποκτά μια σχέση παράξενης εξάρτησης μαζί του, η οποία θα τον οδηγήσει στην καταστροφή και την αντιστροφή των μεταξύ τους ρόλων.

Η ξεκάθαρη αλληγορία της πάλης δύο τάξεων για εξουσία –μιας δυναμικής και αμοραλιστικής, μιας σνομπ και παρηκμασμένης– ενισχύεται από τους κοφτερούς διαλόγους, τη διαρκή επαναφορά «τελετουργιών» επιβολής και τις καίριες κοινωνικές αναφορές, ενώ η λανθάνουσα ομοφυλοφιλική έλξη ανάμεσα στους δύο άντρες (BAFTA ερμηνείας για τους Ντερκ Μπόγκαρντ και Τζέιμς Φοξ) συνδέει διαλεκτικά το (καταπιεσμένο) ερωτικό ένστικτο με αυτό της επιβίωσης (ως επικυριαρχία). Διαλεκτικά, με σαφή μπερεχτικό τρόπο μάλιστα, δουλεύει και ο Λόουζι σε επίπεδο φόρμας, καθώς υιοθετεί ένα «εξπρεσιονιστικό» σκηνοθετικό στιλ, που συνδυάζει ρεαλισμό κι έλλειψη, ψυχολογικό δράμα και ατμοσφαιρικό θρίλερ. Αξιοποιεί στο έπακρον τους εσωτερικούς χώρους (σκάλες, καθρέφτες, κλειστοφοβική αίσθηση), επιβάλλει ένα υπνωτιστικό στιλιζάρισμα και αποτυπώνει σπαρακτικά, τραγικά και μεγαλοπρεπώς το πικρό τέλος μιας ολόκληρης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας.

Α/Μ. Μ. Βρετανία. 1963. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Υπηρέτης

The Servant
4
  • Δραματική
  • 1963
  • Διάρκεια: 116 '
  • Τζόζεφ Λόουζι

Ένας ξεπεσμένος αριστοκράτης προσλαμβάνει έναν υπηρέτη με τον οποίο αποκτάει σταδιακά μια σχέση παράξενης εξάρτησης, η οποία θα τον οδηγήσει στην καταστροφή και την αντιστροφή των μεταξύ τους ρόλων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μετά τον Καποδίστρια, ο Άγιος Παΐσιος έρχεται να κατακτήσει τις κινηματογραφικές αίθουσες

Στις 29 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα η εμπλουτισμένη κινηματογραφική εκδοχή της σειράς του Mega, φιλοδοξώντας να κερδίσει κινηματογραφικό και θρησκευτικό κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2026

Ελληνικό box office: Ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο εισιτήρια ο "Καποδίστριας"

Μπορεί μετά από δυο εβδομάδες με απανωτά sold out η προσέλευση του βιογραφικού δράματος του Γιάννη Σμαραγδή να υποχώρησε, οι επιδόσεις του παρ' όλα αυτά παραμένουν αξιοθαύμαστες, επιπέδου "El Greco" και "Υπάρχω".

Το '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών' και 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ταινία

Πριν καθίσεις στην πολυθρόνα σου και αφεθείς στον τρόμο, υπάρχουν κάποια στοιχεία για τη νέα ταινία δια χειρός Νία ΝταΚόστα που θα κάνουν την εμπειρία ακόμη πιο ολοκληρωμένη. Τα συγκεντρώσαμε και τα βρίσκεις εντός.

"Μία Μάχη Μετά την Άλλη" και "Άμνετ" σάρωσαν στις Χρυσές Σφαίρες 2026

Οι νικητές της βραδιάς παίρνουν τα βραβεία τους και ετοιμάζονται για τον μεγάλο αγώνα των Όσκαρ.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας που κάνουν πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη στα σινεμά

Ο Τίμοθι Σαλαμέ γίνεται ένας θρύλος του πινγκ πονγκ, ένα μεγάλο ζόμπι-franchise συνεχίζεται και όλες οι κυκλοφορίες που έρχονται την Πέμπτη 15/01.

Το "Αυτοί οι Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί" σε δωρεάν προβολή στο Κολωνάκι

Σήμερα βλέπουμε την κωμωδία του 1967, που θα προβληθεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο πλαίσιο των δράσεων της έκθεσης "Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς".

Οι "Μέρες & Νύχτες του Χρήστου στο Δαναό" γιορτάζουν τα 40 χρόνια του "Μπλε Βελούδο"

Ο αγαπημένος κύκλος προβολών υποδέχεται το 2026 με ένα αριστούργημα δια χειρός Ντέιβιντ Λιντς.