Η ιταλική ερμηνευτική φινέτσα του Τόνι Σερβίλο

Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Ιταλός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην ταινία του Φραντσέσκο Αμάτο «Ο Γιατρός Έχει Τρεχάματα», όπου επιβεβαιώνει το αστείρευτο κωμικό ταλέντο του.

Η ιταλική ερμηνευτική φινέτσα του Τόνι Σερβίλο

Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Ιταλός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην ταινία του Φραντσέσκο Αμάτο «Ο Γιατρός Έχει Τρεχάματα», όπου επιβεβαιώνει το αστείρευτο κωμικό ταλέντο του.

Η ιταλική ερμηνευτική φινέτσα του Τόνι Σερβίλο - εικόνα 1

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η παροιμία αυτή ταιριάζει απόλυτα στον Τόνι Σερβίλο, τον Ναπολιτάνο ηθοποιό των 58 Μαΐων που χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν δύο δεκαετίες για να γίνει παγκοσμίως γνωστό το μοναδικό υποκριτικό ταλέντο του. Μέχρι σήμερα έχει βραβευτεί πολλάκις από τους κορυφαίους θεσμούς της χώρας του, ενώ του έχει απονεμηθεί δύο φορές και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Όχι και άσχημα για αυτοδίδακτο ηθοποιό...

Το σινεμά όμως ήρθε δεύτερο στη ζωή του. Το θέατρο ήταν εκείνο που τον κέρδισε αρχικά, όταν τη δεκαετία του ’80 υπήρξε συνιδρυτής του ιστορικού Teatro Studio. Θα χρειαζόταν να περάσουν μερικά χρόνια ακόμη προτού ερμηνεύσει τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο και παραπάνω από μία δεκαετία ώστε να συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο στην ταινία «Οι Συνέπειες του Έρωτα».

Υποδυόμενος έναν εσωστρεφή μεσήλικο με μια φαινομενικά ανιαρή καθημερινότητα, ο Σερβίλο κατάφερε να ηλεκτρίζει κάθε σκηνή με το χαρακτηριστικό έντονο βλέμμα του, ενώ παράλληλα κρατούσε κρυφά τα ένοχα μυστικά του ήρωά του. Αυτός ο ρόλος τού απέφερε τα πρώτα βραβεία και όρισε την αρχή της σχέσης του με τον Σορεντίνο, η οποία έμελλε να είναι από τις παραγωγικότερες μεταξύ σκηνοθέτη και ηθοποιού στο σύγχρονο ευρωπαϊκό σινεμά.

Το 2008 ήταν η χρονιά που ο Σερβίλο κατέκτησε τον κόσμο χάρη σε δύο ερμηνείες-ορόσημα, σύμφυτες με την αλαζονεία της εξουσίας αλλά και την ίδια την Ιταλία. Στο εμβληματικό γκανγκστερικό φιλμ «Γόμορρα» του Ματέο Γκαρόνε υποδύθηκε έναν νονό με την ανατριχιαστική σιγουριά που προσφέρει η κυριαρχία του οργανωμένου εγκλήματος. Αμέσως μετά έγινε ο επτά φορές πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι στο αριστουργηματικό «Il Divo» –και πάλι– του Πάολο Σορεντίνο.

Με τρομακτική πειστικότητα, βαθιά ειρωνεία και σινεφίλ κλείσιμο ματιού, ο Σερβίλο ερμήνευσε μοναδικά τον αμφιλεγόμενο πολιτικό που οδηγήθηκε σε δίκη κατηγορούμενος για στενές σχέσεις με τη μαφία. Το χατ τρικ του ηθοποιού με τον αγαπημένο του σκηνοθέτη ήρθε με την «Τέλεια Ομορφιά» –αφού είχε υποδυθεί ακόμη έναν πολιτικό στο διασκεδαστικό «Ζήτω η Ελευθερία!»–, ένα φιλμ κομμένο και (γ)ραμμένο πάνω στον Ναπολιτάνο, ο οποίος αναζήτησε σε αυτό το νόημα της ύπαρξης μέσα από στιγμές ανείπωτου λυρισμού, θυμίζοντας το κλασικό ιταλικό σινεμά των 60s-’70s.

Καταξιωμένος, αλλά ακομπλεξάριστος, πρωταγωνιστεί τώρα στο ξεκάθαρα κωμικό και αβίαστα feelgood «Ο Γιατρός Έχει Τρεχάματα», ως Ιταλοεβραίος ψυχαναλυτής του οποίου η ζωή πρόκειται να αλλάξει άρδην εξαιτίας μιας αναπάντεχης γνωριμίας. Άλλη μία φορά ακαταμάχητος και τέλειος γνώστης του κωμικού τάιμινγκ, ο Τόνι Σερβίλο ετοιμάζεται στη συνέχεια να... επιστρέψει στην πολιτική, αντιμέτωπος με ακόμη ένα ερμηνευτικό στοίχημα: να υποδυθεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι νέες ταινίες που παίζουν σε open air και μη κινηματογράφους της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/09/2025

Η διεθνής σταρ Βίκι Κριπς μας μιλά για το "Καυτό Γάλα" και τα γυρίσματα στην Ελλάδα

Μία από τις πλέον καταξιωμένες Ευρωπαίες ηθοποιούς απαντά στις ερωτήσεις μιας για το ψυχόδραμα της οσκαρικής Ρεμπέκα Λένκιεβικζ.

Μάγια, ζόμπι και πινγκ πονγκ στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Αυτές είναι οι πρώτες πέντε ταινίες που ξεχωρίζουμε από την κινηματογραφική διοργάνωση που βρίσκεται εν εξελίξει.

Δωρεάν κινηματογραφικές βραδιές στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανοίγει τις πόρτες της και μεταμορφώνεται σε θερινό σινεμά.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (11-17/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Δείτε αποκλειστικά στο "α" το τρέιλερ της ταινίας που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες

Το "Ένα Απλό Ατύχημα" του Ιρανού Τζαφάρ Παναχί θα κυκλοφορήσει στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 16 Οκτωβρίου.

Από τον Βέντερς στον Λάνθιμο: Τα κινηματογραφικά events της Στέγης Ωνάση

Η ανακοίνωση του προγράμματος του φορέα επιφύλασσε πολλές κινηματογραφικές εκπλήξεις που θα ενθουσιάσουν τους σινεφίλ.