Ένας Δράκος Έρχεται!

3

Πραγματικότητα και μυθοπλασία μπλέκουν με τον τρόπο ενός «πειραγμένου» mokumentary, το οποίο σχολιάζει διασκεδαστικά την ιστορική αλήθεια, τη συλλογική μνήμη και το ίδιο το σινεμά.

Ένας Δράκος Έρχεται!

Πραγματικότητα και μυθοπλασία μπλέκουν με τον τρόπο ενός «πειραγμένου» mokumentary, το οποίο σχολιάζει διασκεδαστικά την ιστορική αλήθεια, τη συλλογική μνήμη και το ίδιο το σινεμά.

Ένας Δράκος Έρχεται! - εικόνα 1

Χώρα με Ιστορία, καλλιτεχνική παράδοση και κοσμοπολίτικο παρελθόν, το Ιράν συνεχίζει να επιδεικνύει την κινηματογραφική ευρηματικότητά του ακόμη και κάτω από ένα οπισθοδρομικό θεοκρατικό καθεστώς, ακόμη και πέρα από κοινωνικά δράματα στη νεορεαλιστική παράδοση των Κιαροστάμι, Μαχμαλμπάφ, Παναχί και του πλέον πρόσφατου στιλίστα Ασγκάρ Φαραντί. Συνεργάτης του τελευταίου υπήρξε άλλωστε και ο σπουδασμένος στο Μόντρεαλ Μανί Χαγκίγκι (ηθοποιός στο «Τι Απέγινε η Έλι» και συνσεναριογράφος στα «Πυροτεχνήματα την Τετάρτη»), ο οποίος στην έκτη του ταινία επιχειρεί ένα περίτεχνο σχόλιο πάνω στην ιστορική αλήθεια, στη συλλογική μνήμη και στο ίδιο το σινεμά.

Σε ένα σενάριο όπου πραγματικότητα και μυθοπλασία μπλέκουν με τον τρόπο ενός «πειραγμένου» mokumentary ένας μυστικός αστυνομικός του σάχη ανακρίνεται από έναν ανώτερό του σε σχέση με μια άλυτη υπόθεση, η οποία εμπλέκει μια παράξενη αυτοκτονία, ένα καράβι στη μέση της ερήμου και το διπλανό νεκροταφείο, που προκαλεί… σεισμούς τοπικής εμβέλειας

Ένας Δράκος Έρχεται! - εικόνα 2

Σε αυτά προσθέστε έναν σκηνοθέτη που έπειτα από χρόνια επιχειρεί να γυρίσει μια ταινία πάνω σε αυτά τα «γεγονότα», τη δολοφονία του Ιρανού πρωθυπουργού Χασάν Αλί Μανσούρ το 1965, μια παλιά ασπρόμαυρη ταινία και μια γερή δόση υπερφυσικού μυστηρίου κι έχετε ένα απόλυτα πρωτότυπο και άκρως γοητευτικό φιλμ που θυμίζει «συρταρωτό μυθιστόρημα» (ιστορίες μέσα σε ιστορίες), σινεφίλ παραμύθι του Ραούλ Ρουίζ κι ένα μεταμοντέρνο παιχνίδι ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, την πραγματικότητα και την αναπαράστασή της, την Ιστορία και την ερμηνεία της. Γεμάτη σουρεαλιστικό χιούμορ, σινεφίλ τσαχπινιές, πολλαπλές αναφορές στην κουλτούρα και το πρόσφατο παρελθόν του Ιράν αλλά και διάθεση για περίπλοκους συμβολισμούς (από πολιτικούς μέχρι φιλοσοφικούς) που κεντάνε πάνω σε έναν ήδη πλουμιστό και πολύχρωμο κινηματογραφικό καμβά.

Ιράν. 2016. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Δράκος Έρχεται!

Ejdeha Vared Mishavad! / A Dragon Arrives!
3
  • Σινεφίλ
  • 2016
  • Διάρκεια: 95 '
  • Μανί Χαγκιγκί

Ένας μυστικός αστυνομικός του σάχη ανακρίνεται από έναν ανώτερό του σε σχέση με μια άλυτη υπόθεση, η οποία εμπλέκει μια παράξενη αυτοκτονία, ένα καράβι στη μέση της ερήμου και το διπλανό νεκροταφείο, που προκαλεί… σεισμούς τοπικής εμβέλειας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.