Όνειρα Γλυκά

2

Έντεχνα σκηνοθετημένο, μα αδύναμο στις εντάσεις του και ελάχιστα βαθύ στις αλληγορίες του δράμα ενηλικίωσης, βασισμένο σε ένα αυτοβιογραφικό μπεστ σέλερ.

Όνειρα Γλυκά

Έντεχνα σκηνοθετημένο, μα αδύναμο στις εντάσεις του και ελάχιστα βαθύ στις αλληγορίες του δράμα ενηλικίωσης, βασισμένο σε ένα αυτοβιογραφικό μπεστ σέλερ.

Όνειρα Γλυκά - εικόνα 1

Ξεκινώντας τη δεκαετία του ’60 ως κινηματογραφικός επαναστάτης με τολμηρή­ πολιτική ματιά («Τα Χέρια στις Τσέπες», «Εις το Όνομα του Πατρός», «Βιασμός στην Πρώτη Σελίδα»), ο Μάρκο Μπελόκιο ωρίμασε ως ένας δεξιοτέχνης υπαρξιακών δραμάτων που πραγματεύονται την ενηλικίωση, τους οικογενειακούς δεσμούς και τη σχέση μας τόσο με την Ιστορία όσο και με την κοινωνική πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Η επανάσταση έχει πλέον κλειστεί σε τέσσερις τοίχους και ο Ιταλός auteur προσπαθεί να βρει τρόπους να την κρατήσει ζωντανή ακόμη και ως ιδέα στο μυαλό των ηρώων του.

Για τον 35χρονο Μάσιμο, έναν επιτυχημένο δημοσιογράφο ο οποίος κουβαλά παιδιόθεν, σαν ανοιχτή εσωτερική πληγή, τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του όταν εκείνος ήταν 9 ετών, μια επαναστατική αλλαγή θα ήταν να καταφέρει να συμβιβαστεί επιτέλους με την απώλεια και να κατορθώσει, έστω και τώρα, να ανοιχτεί στους ανθρώπους γύρω του. Να γίνει ένα μαζί τους, είτε ερωτευόμενος ειλικρινά τη γιατρό που τον πλησιάζει είτε συμμετέχοντας ξανά στα γεγονότα που, όπως στο αιματοκυλισμένο Σαράγιεβο, απλώς καταγράφει ασυγκίνητος.

Όνειρα Γλυκά - εικόνα 2

Βασισμένος σε ένα αυτοβιογραφικό μπεστ σέλερ του Μάσιμο Γκραμελίνι, ο Μπελόκιο περιγράφει με στιλ, αλλά χωρίς νεύρο κι εσωτερική ένταση μια πορεία αυτοσυνείδησης η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει το πέπλο θανάτου (και μαζί το φόβο και την απάθεια), που τυλίγει μια ασφυκτική καθημερινότητα, από τη Βοσνία μέχρι την αεροπορική τραγωδία της Grande Torino και τις ταινίες στην τηλεόραση. Η ατμόσφαιρα του φιλμ είναι υποβλητική, οι εμμονές του σκηνοθέτη –όπως η οικογένεια ή η καθολική εκκλησία– πάντα παρούσες, τίποτα όμως πέρα από αυτά δεν σπρώχνει το δράμα προς μια πρωτότυπη, λιγότερο προφανή στις αλληγορίες της και τελικά πραγματικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Ιταλία, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 134΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Όνειρα Γλυκά

Fai Be Sogni
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 134 '
  • Μάρκο Μπελόκιο

Ο 35χρονος Μάσιμο, επιτυχημένος δημοσιογράφος, επιστρέφει στο Τορίνο και το άδειο πλέον πατρικό του σπίτι και έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του, το οποίο στοιχειώνει ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας του, όταν εκείνος ήταν μόλις εννέα ετών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".