Τα Μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος

3

Καλοαφηγημένο ντοκιμαντέρ κυρίως μουσειακού ενδιαφέροντος.

Τα Μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος

Καλοαφηγημένο ντοκιμαντέρ κυρίως μουσειακού ενδιαφέροντος.

Τα Μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος - εικόνα 1

Με αφορμή τα 500 χρόνια από το θάνατο του Φλαμανδού ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος (1450-1516), το Μουσείο Prado της Μαδρίτης πρόσφερε στον Ισπανό ντοκιμαντερίστα Χοσέ Λουίς Λόπεζ-Λινάρες αποκλειστική πρόσβαση στον εμβληματικό πίνακά του «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων». Κορυφαίο έργο τού επί χρόνια παρεξηγημένου εικαστικού, ο οποίος θεωρήθηκε κάτι παραπάνω από «επινοητής τεράτων και χιμαιρών» μόλις τον προηγούμενο αιώνα, ο «Κήπος…» κορυφώνει τη μοναδική δεξιοτεχνία του και διερευνά πολυεπίπεδα την έννοια της αμαρτίας, βασική θεματολογία του Μπος.

Ο φακός εξερευνά σχολαστικά κάθε λεπτομέρεια του φημισμένου τρίπτυχου –αριστερά ο Παράδεισος, στη μέση οι επίγειες απολαύσεις και αριστερά η Κόλαση–, ενώ εικαστικοί όπως ο Κινέζος Κάι Γκούο-Κιάνγκ, καλλιτέχνες (από τους λογοτέχνες Σαλμάν Ρούσντι και Ορχάν Παμούκ μέχρι τον συνθέτη Λουντοβίκο Εϊναούντι) και τεχνοκριτικοί προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τα μυστικά του, συνδέοντάς τα με τους υπόλοιπους πίνακες του ζωγράφου και τις ιστορικοκοινωνικές συνθήκες της εποχής. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δουλειά κι ένα καλοαφηγημένο ντοκιμαντέρ, κυρίως μουσειακού ενδιαφέροντος, ιδανικό για φιλότεχνους σινεφίλ.

Ισπανία, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος

El Bosco: El Jardin de los Suenos
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 90 '
  • Χοσέ Λουίς Λόπεζ - Λινάρες

Εικαστικοί, καλλιτέχνες και τεχνοκριτικοί προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τα μυστικά του «Κήπου των επίγειων απολαύσεων», του διασημότερου πίνακα του Φλαμανδού Ιερώνυμου Μπος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.