Ο Κος Τίποτα

2

Μια «θολή» και τελικά μελοδραματική διασκευή του μύθου του Εβραίου τοκογλύφου, με τον Ρίτσαρντ Γκιρ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του.

Ο Κος Τίποτα

Ο Νόρμαν είναι ένας μικρής κλίμακας «μεσάζων» που προσπαθεί, συνήθως ανεπιτυχώς, να κλείσει διάφορες επιχειρηματικές συμφωνίες. Σε ανύποπτο χρόνο θα κάνει χάρη σε έναν Ισραηλινό υπουργό, ο οποίος έπειτα από τρία χρόνια θα γίνει πολιτικός ηγέτης παγκόσμιας εμβέλειας. Η ζωή του Νόρμαν θα αλλάξει ξαφνικά με απρόοπτο τρόπο, σε μια «θολή» και τελικά μελοδραματική διασκευή του μύθου του Εβραίου τοκογλύφου, με τον Ρίτσαρντ Γκιρ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του.

Ο Κος Τίποτα - εικόνα 1

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη, ο Γιόζεφ Σένταρ (του «Γράψε Λάθος» και του υποψήφιου για ξενόγλωσσο­ Όσκαρ «Beaufort») είχε γυρίσει μέχρι τώρα τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας κι ένα ντοκιμαντέρ στο Ισραήλ, όλα συνδεδεμένα­ με την πολιτικοκοινωνική κατάσταση της χώρας καταγωγής του. Ο «Κος Τίποτα» είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, όμως και αυτή βασίζεται στο μύθο-στερεότυπο του Εβραίου τοκογλύφου, ο οποίος κυριαρχεί από τον σαιξπηρικό Σάιλοκ και τον Φάγκιν του «Όλιβερ Τουίστ» μέχρι τις μέρες μας. Ο Σένταρ εκσυγχρονίζει πειστικά αυτόν τον γραφικό χαρακτήρα, ο οποίος, ως Νόρμαν Οπενχάιμερ, είναι ένας Νεοϋορκέζος «μεσάζων». Ένας άνθρωπος δηλαδή ανάμεσα σε χρηματιστή και δημοσιοσχεσίτη, που διευκολύνει «αθόρυβα» εμπορικές κι επιχειρηματικές συμφωνίες. Αλλά όσο κι αν προσπαθεί, ο Νόρμαν δεν έχει πιάσει την καλή.

Ο Κος Τίποτα - εικόνα 2

Μέχρι που σε ανύποπτο χρόνο­ θα κάνει χάρη σε έναν Ισραηλινό υπουργό, ο οποίος έπειτα από τρία χρόνια θα αναρριχηθεί στον πρωθυπουργικό θώκο. Η ζωή του Νόρμαν θα αλλάξει, λοιπόν, με απρόοπτο τρόπο και ο ήρωάς μας θα βρεθεί μπροστά στη μεγαλύτερη «επαγγελματική» πρόκληση και σε ένα βαθύ ηθικό δίλημμα. Είναι μόλις τότε, στην τελική ευθεία της πλοκής, που το φιλμ του Σένταρ αρχίζει να αποκτά το απαραίτητο δραματικό (και αλληγορικό) ενδιαφέρον, το οποίο σχεδόν επί μιάμιση ώρα βρισκόταν στο ναδίρ. Είναι απελπιστικά αργά, καθώς αν και ο λιτός όσο και συγκινητικός Ρίτσαρντ Γκιρ κάνει τα πάντα για να δώσει ψυχή στον χαρακτήρα του, ο «Κος Τίποτα» βολοδέρνει σεναριακά για μια... αιωνιότητα σε θολά κινηματογραφικά νερά, πολλές φορές βραχυκυκλώνει αφηγηματικά από τις σκηνοθετικές επιλογές (όπως με το μοντάζ των επαφών του περιζήτητου μετά το πάρτι Νόρμαν) και καταλήγει σε ένα μελοδραματικά σερβιρισμένο αγιοποιητικό φινάλε.

ΗΠΑ, Ισραήλ. 2016. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κος Τίποτα

Norman
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 117 '
  • Γιόζεφ Σένταρ

Ο Νόρμαν είναι ένας μικρής κλίμακας «μεσάζων» που προσπαθεί, συνήθως ανεπιτυχώς, να κλείσει διάφορες επιχειρηματικές συμφωνίες. Σε ανύποπτο χρόνο θα κάνει χάρη σε έναν Ισραηλινό υπουργό, ο οποίος έπειτα από τρία χρόνια θα γίνει πολιτικός ηγέτης παγκόσμιας εμβέλειας. Η ζωή του Νόρμαν θα αλλάξει ξαφνικά με απρόοπτο τρόπο…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Νοεμί Μερλάν βγαίνει "στο μπαλκόνι" για τα γυναικεία δικαιώματα

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στις "Μπαλκονάτες", μια εκκεντρική και ανατρεπτική μαύρη κωμωδία πάνω στο αντρικό βλέμμα και τη σύγχρονη γυναικεία εικόνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
11/07/2025

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (10-16/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 ταινίες που μυρίζουν καλοκαίρι

Οι ταινίες που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις μέρες που η Αθήνα θα "βράζει".

To "The birthday party" με τον Γουίλεμ Νταφόε θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Λοκάρνο

Από τον σκηνοθέτη του "Παράθυρο στη Θάλασσα", Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεθ, η νέα παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα κι έχει ελληνική παρουσία σε σενάριο και καστ κάνει ποδαρικό στο φεστιβάλ της Ελβετίας.

Λένε πως αυτή θα είναι μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες του καλοκαιριού

Όσα χρειάζεται να ξέρεις για "The Home", που έρχεται στους κινηματογράφους στις 14 Αυγούστου.

Όλες οι παλαιότερες ταινίες που επιστρέφουν στους κινηματογράφους από τις 10 Ιουλίου

Άλφρεντ Χίτσκοκ και... Σαλβαδόρ Νταλί, μια ταινία τρόμου του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ένα βωβό αριστούργημα δίνουν ραντεβού στα σινεμά από τις 10 Ιουλίου.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 10 Ιουλίου.