Έξι σύγχρονες ιταλικές ταινίες για τη μαφία που πρέπει να δεις

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Suburra: Υπόγεια Πόλη» του Στέφανο Σολίμα θυμόμαστε έξι πρόσφατες ιταλικές ταινίες που μας μετέφεραν στα άδυτα της Κόζα Νόστρα.

Έξι σύγχρονες ιταλικές ταινίες για τη μαφία που πρέπει να δεις

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Suburra: Υπόγεια Πόλη» του Στέφανο Σολίμα θυμόμαστε έξι πρόσφατες ιταλικές ταινίες που μας μετέφεραν στα άδυτα της Κόζα Νόστρα.

«Γόμορρα» (2008)

Η καλύτερη σύγχρονη ταινία για τη μαφία φέρνει στο προσκήνιο τη ζωή στη Νάπολη, όπου κάθε κίνηση παρακολουθείται κι ελέγχεται από την Καμόρα, μέσα από πέντε διαφορετικές ιστορίες. Η σκηνοθετική τολμηρότητα του Ματέο Γκαρόνε επανακαθόρισε το είδος, διαγράφοντας όποια υποψία... ρομαντισμού θα μπορούσε να έχει η γκανγκστερική παντοδυναμία.

«Fort Apache Napoli» (2009)

Με φόντο και πάλι την πολύπαθη Νάπολη, ο σκηνοθέτης Μάρκο Ρίζι κινηματογραφεί την πραγματική ιστορία του δημοσιογράφου Τζιανκάρλο Σιάνι, ο οποίος το 1985 θέλησε να ξεσκεπάσει τη δράση της μαφίας στην πόλη. Η άρνησή του να σιωπήσει τον οδήγησε στην αναπόφευκτη καταδίκη του.

«Una Vita Tranquilla» (2010)

Ξεχωριστή περίπτωση η ταινία του Κλαούντιο Κουπελίνι, διηγείται την περίπτωση ενός ανθρώπου που φοβάται την αντεκδίκηση. Ο Τόνι Σερβίλο υποδύεται έναν δολοφόνο 32 ανθρώπων που πιστεύει πως μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν. Αυτό το σκοτεινό δράμα ολοκληρώνει το ατμοσφαιρικό σάουντρακ του Τέχο Τεάρντο.

«Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο το Καλοκαίρι» (2013)

Μια μαύρη κωμωδία με ρομαντικό σενάριο αποδεικνύεται ο ιδανικός τρόπος να αποκαλυφθούν οι μαφιό­ζικοι μηχανισμοί. Το κλασικό θέμα «αγόρι ερωτεύεται κορίτσι» ανακατεύεται με την ιεραρχία και τους κανόνες της φαμίλιας, βγάζοντας έτσι ένα ξεκαρδιστικό όσο και αληθινό αποτέλεσμα.

«Σκοτεινές Ψυχές» (2014)

Το πολυεπίπεδο δράμα του Φραν­τσέσκο Μούντσι εστιάζει στην πολιτισμική και οικονομική διάσταση της μαφίας. Η αντίθεση μεταξύ πόλης κι επαρχίας κινητοποιεί την ανάγκη για αυτάρκεια, έτσι που το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί μια φαινομενική διέξοδο. Οι βεντέτες όμως στήνουν έναν αέναο κύκλο βίας που η λογική αδυνατεί να σταματήσει.

«Suburra: Υπόγεια Πόλη» (2015)

Με όρους τραγωδίας στήνεται το έντονα στιλιζαρισμένο πορτρέτο της σύγχρονης ιταλικής πολιτικής ζωής, συνδέοντας άρρηκτα τα τρία κυρίαρχα κέντρα εξουσίας στη γείτονα χώρα: κοινοβούλιο, Βατικανό και μαφία διαμορφώνουν πολιτικές παίρνοντας τις ανάλογες αποφάσεις με όποιο κόστος, σε ένα σενάριο γεμάτο ανατροπές και μπόλικη... βροχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.