Ήμασταν στην Rock 'n' Roll τελετή έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον μιας ταιριαστής ανοιξιάτικης μέρας, ξεκίνησε την Παρασκευή 3/3 η σπουδαιότερη ντοκιμαντερίστικη ελληνική γιορτή.

Ήμασταν στην Rock 'n' Roll τελετή έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον μιας ταιριαστής ανοιξιάτικης μέρας, ξεκίνησε την Παρασκευή 3/3 η 19η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Κινηματογραφιστές, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, και φυσικά οι διευθυντές του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό (Γενική Διευθύντρια) και Ορέστης Ανδρεαδάκης (Διευθυντής) εγκαινίασαν το δεκαήμερο προβολών με έναν περιεκτικό λόγο, δίνοντας το στίγμα των φετινών ενοτήτων.

Ήμασταν στην Rock 'n' Roll τελετή έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνα 1
Οι δυο διευθυντές του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό (Γενική Διευθύντρια) και Ορέστης Ανδρεαδάκης (Διευθυντής) στην σκηνή του Ολύμπιον κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ακολούθησε η ταινία έναρξης "Οι Rolling Stones Ολέ Ολέ Ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική", του Πολ Ντάγκντεϊλ σε παραγωγή της έμπειρης στα ροκ ντοκιμαντέρ Eagle Rock Entertainment. Όπως προδίδει ο τίτλος της, η ταινία ακολουθεί τους Rollings Stones κατά την περιοδεία της Λατινικής Αμερικής που κορυφώθηκε στην ιστορική πλέον δωρεάν συναυλία της Κούβας.

Εξαρχής, ο Ντάγκντεϊλ εξισώνει την απόκοσμη αίσθηση της ζωντανής σκηνικής παρουσίας του συγκροτήματος, με το τελετουργικό μιας ακρόασης δίσκου τους. Το εκπληκτικό εναρκτήριο πλάνο, αποτυπώνει το αφηγηματικό πλαίσιο του ντοκιμαντέρ: ο προσωπικός χώρος μετατρέπεται σε στάδιο χιλιάδων θεατών, ο οποίος είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας. Οι Stones κυριαρχούν στη σκηνή, με την εμπειρία πενήντα on stage χρόνων που τους προσφέρει μια μοναδική άνεση και χημεία, επιβεβαιώνοντας το rock'n'roll γενετικό τους υλικό. Όλοι τους σχεδόν μόνιμα χαμογελαστοί, κοιτούν το κοινό που άλλοτε δακρύζει, άλλοτε ουρλιάζει, αλλά πάντα τραγουδά κάθε στίχο.

Ήμασταν στην Rock 'n' Roll τελετή έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνα 2
Η ταινία έναρξης έδειξε την rolling... τρέλα που επικρατεί στην Λατινή Αμερική

Είναι αλήθεια πως αν κανείς δεν έχει ποτέ του κλάψει σε μια συναυλία, πιθανότατα να μην καταλάβει τη δύναμη που έχουν μπάντες σαν τους Stones στον κόσμο. Η ταινία αφιερώνει σημαντικό κομμάτι της στις τοπικές κοινωνίες, άκρατα συνδεδεμένες με το rock 'n' roll, όπως η άντεργκραουντ κουλτούρα των Rollingas στην Αργεντινή. Αυτή η μουσική, ξεπερνώντας τα όρια του πενταγράμμου ξεχειλίζει από εξέγερση και άρνηση συμμόρφωσης σε οποιαδήποτε φόρμα. Επομένως, μια συναυλία εκεί συμβολίζει την απελευθέρωση.


Στην περίπτωση της Κούβας λοιπόν, η εμφάνιση των Rolling Stones αποτέλεσε κομμάτι της εθνικής πολιτικής, η οποία συνοδεύτηκε από την επίσκεψη του τότε Προέδρου των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα. Παρά τις οργανωτικές δυσκολίες, η συναυλία έγινε. Πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές βρέθηκαν στην Αβάνα, τρεις γενιές ανθρώπων συναντήθηκαν για ένα γεγονός που δε θα ξεχάσουν ποτέ...

Ανταπόκριση: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο θα δούμε αυτό το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας σε open air και μη κινηματογράφους καθώς και ό,τι άλλο παίζει στις αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/07/2025

Το Stellar Gastro Cinema επιστρέφει ανανεωμένο και Almodóvarικά

Η επιστροφή του θερινού γαστρο-κινηματογραφικού κόνσεπτ γίνεται με την πολυβραβευμένη ταινία "Όλα για τη Μητέρα μου".

Η Νοεμί Μερλάν βγαίνει "στο μπαλκόνι" για τα γυναικεία δικαιώματα

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στις "Μπαλκονάτες", μια εκκεντρική και ανατρεπτική μαύρη κωμωδία πάνω στο αντρικό βλέμμα και τη σύγχρονη γυναικεία εικόνα.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (10-16/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 ταινίες που μυρίζουν καλοκαίρι

Οι ταινίες που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις μέρες που η Αθήνα θα "βράζει".

To "The birthday party" με τον Γουίλεμ Νταφόε θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Λοκάρνο

Από τον σκηνοθέτη του "Παράθυρο στη Θάλασσα", Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεθ, η νέα παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα κι έχει ελληνική παρουσία σε σενάριο και καστ κάνει ποδαρικό στο φεστιβάλ της Ελβετίας.

Λένε πως αυτή θα είναι μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες του καλοκαιριού

Όσα χρειάζεται να ξέρεις για "The Home", που έρχεται στους κινηματογράφους στις 14 Αυγούστου.