Ο Ιδρυτής Μιας Αυτοκρατορίας

2

Η Αμερική τού (ανθυγιεινού) ανταγωνισμού, της απληστίας και του Ντόναλντ Τραμπ μέσα από μια αληθινή, αλλά δραματικά ξέπνοη βιογραφία.

Ο Ιδρυτής Μιας Αυτοκρατορίας

Η Αμερική τού (ανθυγιεινού) ανταγωνισμού, της απληστίας και του Ντόναλντ Τραμπ μέσα από μια αληθινή, αλλά δραματικά ξέπνοη βιογραφία.

Ο Ιδρυτής Μιας Αυτοκρατορίας - εικόνα 1

Ο ειρωνικός τίτλος της ταινίας του Τζον Λι Χάνκοκ («The Blind Side», «Η Μαγική Ομπρέλα») αναφέρεται σε μία από τις αμέτρητες περιπτώσεις απηνούς καταδίωξης του αμερικανικού ονείρου που, βασισμένες σε αληθινά πρόσωπα και πράγματα­, μετατρέπονται αργά ή γρήγορα σε λογοτεχνικά και κινηματογραφικά μπεστ σέλερ. Ο περιώνυμος «Ιδρυτής» μας λοιπόν (ένας overacting Μάικλ Κίτον) δεν είναι στην πραγματικότητα κάτι άλλο πέρα από ένας όχι και τόσο κοινός καταχραστής μιας πρωτότυπης ιδέας, την οποία είχαν οι αδερφοί ΜακΝτόναλντ για την καντίνα τους έτοιμου φαγητού στη Νότια Καλιφόρνια.

Το 1954 ο πλανόδιος πωλητής Ρέι Κροκ πέφτει πάνω τους, βλέπει την ευκαιρία και, ξεπουλώντας τις βασικές αρχές περί ελέγχου και ποιότητας της οικογενειακής επιχείρησης, αναλαμβάνει το franchise, παίρνει σταδιακά τον έλεγχο και καταλήγει ζάπλουτος μονοφαγάς. Στη διαδρομή του, περισσότερο ειρωνικά χαριτωμένη παρά δραματική, αναδεικνύεται η Αμερική τού (ανθυγιεινού) ανταγωνισμού, της απληστίας και του… Ντόναλντ Τραμπ, όμως το σενάριο του Ρόμπερτ Σίγκελ («Ο Παλαιστής») δεν μπήγει βαθιά τα «μανικιου­ρισμένα» νύχια του, αντίθετα μένει στη διασκεδαστική, δραματουργικά ισχνή εξιστόρηση αυτού του εν πολλοίς άγνωστου success story.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Ιδρυτής Μιας Αυτοκρατορίας

The Founder
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 115 '
  • Τζον Λι Χάνκοκ

Το 1954 ο πλανόδιος πωλητής Ρέι Κροκ πέφτει πάνω στους αδερφούς ΜακΝτόναλντ και στην καντίνα τους έτοιμου φαγητού στη Νότια Καλιφόρνια. Η πρότασή του για franchise είναι η αρχή ενός πρωτότυπου, περιπετειώδους και… χορταστικού success story.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.