Το σινεμά φτωχότερο χωρίς Χαρτ

Ο αγαπημένος Βρετανός ηθοποιός, Τζον Χαρτ, μια από πλέον ευγενικές παρουσίες στο χώρο του παγκόσμιου σινεμά, πέθανε σε ηλικία 77 χρόνων μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Το σινεμά φτωχότερο χωρίς Χαρτ

Μια από τις πλέον συμπαθητικές και ευγενικές φιγούρες του παγκόσμιου σινεμά δεν είναι πια μαζί μας. Όπως ανακοινώθηκε από τον ατζέντη του, ο Τζον Χαρτ πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου 28/1 μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου, ο Άγγλος ηθοποιός, που πρόσφατα τιμήθηκε με τον τίτλο του “Σερ”, αποτελεί ένας από τους σπουδαιότερους συνεχιστές της πλούσιας βρετανικής ερμηνευτικής παράδοσης. Μέσα στην τριετία 1978-80 το όνομά του βρίσκεται στα credits κορυφαίων έργων της 7ης Τέχνης. Μετά το δεύτερο ρόλο του στο “Εξπρές του Μεσονυκτίου” (1978) του Άλαν Πάρκερ, έρχεται το συναρπαστικό ταξίδι στο διάστημα με τον ανεξίτηλο μύθο της επιστημονικής φαντασίας “Alien” (1979) του Ρίντλεϊ Σκοτ. Βέβαια, η μεγαλύτερη στιγμή της πρώτης του ερμηνευτικής περιόδου -και μάλλον ολόκληρης της καριέρας του- δεν είναι άλλη από τον ρόλο του Τζον Μέρικ στον “Άνθρωπο Ελέφαντα” του Ντέιβιντ Λιντς. Αυτή η χρυσή τριετία του προσφέρει δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ (οι μοναδικές που κατέκτησε), αλλά και δυο ερμηνευτικά BAFTA (Α' Ρόλου για τον “Άνθρωπο Ελέφαντα” και Β' Ρόλου για το “Εξπρές του Μεσονυκτίου”).

Από την συμβατική μεταφορά του γουορχολικού “1984” του Μάικλ Ράντφορντ μέχρι το αδιάφορο “Scandal” (1989) του Μάικλ Κάτον-Τζόουνς, ο Άγγλος ηθοποιός στάθηκε άτυχος στις επιλογές του στη συνέχεια, κινούμενος σε ρηχά ερμηνευτικά νερά τη δεκαετία του '80. Η συμμετοχή του στο “Νεκρό” (1995) του Τζιμ Τζάρμους και στην “Επαφή” του Ρόμπερτ Ζεμέκις (1997) βάζει και πάλι το όνομά του στην A-list και δίνει ανοδική πορεία στην καριέρα του. Βέβαια, η εμφάνισή του ως κύριος Ολιβάντερ στο “Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” του 2001 είναι αυτή που του προσφέρει τη μεγάλη ευκαιρία για μια νέα καριέρα σε δεύτερους “ηλικιωμένους” ρόλους... Για παράδειγμα συμμετέχει το 2005 στο επαναστατικό φιλμικό μανιφέστο του “V for Vendetta” του Τζέιμς ΜακΤιγκ, αλλά και στην χλιαρότατη επιστροφή του εθισμένου στην αδρεναλίνη αρχαιολόγου, “Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου κρανίου” το 2008.

Την τελευταία δεκαετία τον είδαμε σε δυο ταινίες του αγαπημένου του σκηνοθέτη και φίλου Τζιμ Τζάρμους (“The Limits of Control” και “Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί”), αλλά και στο πανηγυρικό φινάλε του χαριποτερικού franchise με τα “Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 1ο & 2ο”. Βέβαια, μια από τις σπουδαιότερες και παραγνωρισμένες ερμηνείες της ύστερης καριέρας του είναι σίγουρα αυτή του Κοντρόλ στο “Κι Ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι” του Τόμας Άλφρεντσον. Απλά υποβλητικός.

Πριν από λίγες μέρες έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες το “Jackie” που Πάμπλο Λαραϊν, στο οποίο ο Τζον Χαρτ ερμηνεύει έναν ιερέα που δίνει τις σοφές συμβουλές του στην πρώτη κυρία των Η.Π.Α. μετά τη δολοφονία Κένεντι.

Ακολουθεί ένα βίντεο με τις 10 καλύτερες ερμηνείες του Τζον Χαρτ σύμφωνα με το watchmojo

Περισσότερες πληροφορίες

Το Εξπρές του Μεσονυχτίου

Midnight Express
  • Περιπέτεια
  • 1978
  • Διάρκεια: 121 '

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Απόψε βλέπουμε τον 'Σημαδεμένο' σε ειδική προβολή στο Αθήναιον

Το Athinaion Legends ξεκινά εκρηκτικά, με την ταινία του Μπράιαν ντε Πάλμα και τον Αλ Πατσίνο σε ρόλο ζωής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2026

Λένε ότι αυτά είναι τα 10 χειρότερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών

Άλλα ήρθαν και δεν ακούμπησαν, αλλά τα ξεχάσαμε και τα επαναφέραμε για τις ανάγκες της λίστας. Όπως και να έχει, αυτά τα ντοκιμαντέρ (μάλλον) πρέπει να αποφύγετε.

Σάντανς: Bραβείο κοινού στη Μυρσίνη Αριστείδου για τη ταινία "Κράτα Με"

Σημαντική διάκριση για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της κύπριας σκηνοθέτριας στο Φεστιβάλ Σάντανς.

"Ο Διάβολος φοράει Prada 2": Έσκασε το trailer και σπάει κάθε ρεκόρ στις προβολές

Μόλις 9 ώρες χρειάστηκαν για να φτάσει τις 2,8 εκατ. προβολές, ενδεικτικό του τι πρόκειται να συμβεί, όταν η ταινία κυκλοφορήσει, στις αίθουσες των σινεμά.

Μια ξεχωριστή ανθολογία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από το CineDoc έρχεται στον Δαναό

Πέντε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και μια βραβευμένη VR προβολή θα παρουσιαστούν για δύο ημέρες από το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc στον κινηματογράφο Δαναό.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 5 Φεβρουαρίου.

Γιατί το κοινό επιστρέφει στο σινεμά

Ο λαός γυρνά ξανά και δυναμικά στις κινηματογραφικές αίθουσες, κάνοντας ξανά το σινεμά, απόλυτο trend. Ουρές στα ταμεία και sold-out που θυμίζουν τις παλιές, χρυσές εποχές. Οι λόγοι πίσω από αυτό.