Σιωπηλός Μάρτυρας

3

Ανθρώπινες ιστορίες και ιστορικά γεγονότα συνδέονται συγκινητικά, διαλεκτικά, απρόοπτα κι εξόχως κινηματογραφικά από τον τρυφερό δημιουργό του «Μανάβη».

Σιωπηλός Μάρτυρας

Ανθρώπινες ιστορίες και ιστορικά γεγονότα συνδέονται συγκινητικά, διαλεκτικά, απρόοπτα κι εξόχως κινηματογραφικά από τον τρυφερό δημιουργό του «Μανάβη».

Σιωπηλός Μάρτυρας - εικόνα 1

Συνεχίζοντας να αναζητά ιστορίες­ καθημερινών ανθρώπων και με το φακό να τις αναδεικνύει σε συναρπαστικά αφηγήματα που κουβαλούν μέσα τους την Ελλάδα του χθες και του σήμερα, ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος («Ο Μανάβης», «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής­») κινηματογραφεί το βιογραφικό πορτρέτο της παλιάς φυλακής Τρικάλων, η οποία έκλεισε το 2006 ύστερα από 110 χρόνια λειτουργίας. Επτά πρόσωπα (πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι, ο τελευταίος διευθυντής, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, μια εκπαιδευτικός και μια συγγραφέας-ερευνήτρια) που συνδέθηκαν με αυτήν ανασυνθέτουν το παρελθόν, το οποίο κρύβει ένα μυστικό αιώνων που... αναδύεται κάποια στιγμή απροσδόκητα.

Αυτό το τελευταίο μοιάζει τόσο με γουστόζικο παιχνίδι της Ιστορίας ή της μοίρας (η τελευταία λέξη ανήκει στη φυλακή) όσο και με καλά σχεδιασμένη μυθοπλαστική ανατροπή μιας κινηματογραφικής διαδρομής, που μέσα από τις πολιτικές αντιθέσεις, την κοινωνική πραγματικότητα και τις λεπτομέρειες της απλής, αόρατης ανθρώπινης καθημερινότητας αναρωτιέται πολλαπλά κι επίμονα πάνω στην ιστορική μνήμη. Μια μνήμη πάθους και συμφερόντων, μεγαλείου και ταπεινοφροσύνης, εγκλεισμού και αποκλεισμού. Μια μνήμη γνήσια ελληνική.

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 72΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Σιωπηλός Μάρτυρας

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 72 '
  • Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Το 2006 η παλιά φυλακή Τρικάλων έκλεισε ύστερα από 110 χρόνια λειτουργίας. Επτά πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτήν ανασυνθέτουν το παρελθόν, το οποίο κρύβει ένα μυστικό αιώνων που… αναδύεται εντελώς απροσδόκητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".