Η Ρόζα της Σμύρνης

2

Λογοτεχνικό μπεστ σέλερ, έρωτες με φόντο τραγικά ιστορικά γεγονότα κι ένα δραματουργικά αδύναμο, παλαιάς κοπής και τηλεοπτικής αισθητικής δράμα για το «μεγάλο κοινό».

Η Ρόζα της Σμύρνης

Στην Αθήνα του 1987 ο Δημήτρης ετοιμάζει μια έκθεση πάνω στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης και, ψάχνοντας, ανακαλύπτει σε ένα τούρκικο παλιατζίδικο ένα ματωμένο νυφικό. Αναζητώντας την ιστορία του, καταλήγει στη Ρόζα, μια γηραιά κυρία που ζει με την εγγονή της και δεν θέλει να μοιραστεί με κανέναν το παρελθόν της. Λογοτεχνικό μπεστ σέλερ, έρωτες με φόντο τραγικά ιστορικά γεγονότα κι ένα δραματουργικά αδύναμο, παλαιάς κοπής και τηλεοπτικής αισθητικής δράμα για το «μεγάλο κοινό».

Η Ρόζα της Σμύρνης - εικόνα 1

Αναζητώντας το μεγάλο κοινό, ακόμη μία ελληνική παραγωγή στρέφεται στο δοκιμασμένο υλικό ενός λογοτεχνικού μπεστ σέλερ στο οποίο απαγορευμένοι έρωτες, τραγικά ιστορικά γεγονότα κι επώδυνα μυστικά συναντιούνται στην Αθήνα του 1987. Τότε, σύμφωνα με το μυθιστόρημα «Ισμαήλ και Ρόζα» του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης ετοιμάζει μια έκθεση πάνω στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης πριν από την καταστροφή του ’22. Ψάχνοντας για το βασικό, εντυπωσιακό έκθεμα, ανακαλύπτει σε ένα τούρκικο παλιατζίδικο ένα ματωμένο νυφικό κι ένα γράμμα κρυμμένο στη φόδρα του. Αναζητώντας την ιστορία τους, καταλήγει στη Ρόζα, μια γηραιά κυρία που ζει στην Αθήνα με την όμορφη εγγονή της, αλλά δεν θέλει να μοιραστεί με κανέναν το παρελθόν της.

Η Ρόζα της Σμύρνης - εικόνα 2

Η βασική ιδέα μοιάζει πολλά υποσχόμενη και στα χέρια ενός Παντελή Βούλγαρη ή ενός Τάσου Μπουλμέτη πιθανότατα θα είχε καλύτερη κινηματογραφική­ τύχη. Το σενάριο της υποψήφιας για Όσκαρ μικρού μήκους («One Day Crossing») Χριστίνας Λαζαρίδη όμως δείχνει αμηχανία στο να την αξιοποιήσει κινηματο­γραφικά, μένοντας στο μεγαλύτερο μέρος του δέσμιο ευκολιών, αναληθοφανειών και κλισέ που έχουν τη ρητορική έμφαση της τηλεοπτικής δραματουργίας.

Η ιστορία προχωράει στρωτά μα εντελώς μονοδιάστατα και, ενώ η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου αγωνίζεται να δώσει συναισθηματικό όγκο στις εικόνες, οι χαρακτήρες δυσκολεύονται να αποκτήσουν υπόσταση, κάποιοι με λιγοστό υλικό στα χέρια τους (η Μαριάννα της Ευγενίας Δημητροπούλου) και άλλοι περιορισμένοι από τις αδέξιες υπερβολές (ο καλόκαρδος, κατά βάθος εθνικιστής Δημήτρης του Τάσου Νούσια). Παρόλα αυτά, η παραγωγή είναι φροντισμένη για τα μετρημένα ελληνικά δεδομένα, ο τηλεοπτικά έμπειρος Γιώργος Κορδέλλας (της «Αναστασίας» και της «Βεντέτας») κάνει την αφήγηση να τρέχει και το μυθιστορηματικό στόρι έχει τις δυνατές του στιγμές. Όπως το συγκινητικό φινάλε, που θα συγκινήσει πολλούς καλοπροαίρετους λάτρεις των εξωτικών σινε­-ρομάντζων παλαιάς κοπής, τη συνταγή των οποίων προσπαθεί να μιμηθεί, τίμια μα αδέξια, αυτό το υπερβολικά τυποποιημένο ιστορικο-ερωτικό δράμα.

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ρόζα της Σμύρνης

2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 95 '
  • Γιώργος Κορδέλλας

Στην Αθήνα του 1987 ο Δημήτρης ετοιμάζει μια έκθεση πάνω στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης και, ψάχνοντας, ανακαλύπτει σε ένα τούρκικο παλιατζίδικο ένα ματωμένο νυφικό. Αναζητώντας την ιστορία του, καταλήγει στη Ρόζα, μια γηραιά κυρία που ζει με την εγγονή της και δεν θέλει να μοιραστεί με κανέναν το παρελθόν της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αποκατεστημένες και υπέροχες": Ταινίες που ξεχάστηκαν στο χρόνο ζωντανεύουν στην οθόνη

Το 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει με διαμαντάκια από το παγκόσμιο σινεμά και βωβά αριστουργήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/11/2025

Οδηγός επιβίωσης για το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Αθήνας 2025 powered by ΔΕΗ

Το αγαπημένο σινε-event των ανήλικων σινεφίλ σηκώνει αυλαία για όγδοη φορά και από 10-16/11 μας ταξιδεύει σε ένα συναρπαστικό κόσμο θεαματικής φαντασίας, αλλά και κοινωνικού προβληματισμού. Αυτά είναι τα highlights του πλούσιου, πολυσυλλεκτικού προγράμματός του.

Το cult αριστούργημα "Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο" ξανά στην μεγάλη οθόνη

Η θρυλική ταινία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει στον Δαναό για μια μοναδική προβολή, φέρνοντας μαζί της γέλιο, συγκίνηση και ένα καστ γεμάτο αγαπημένους ηθοποιούς.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφος την Πέμπτη 05/11

Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι το highlight μιας εβδομάδας η οποία περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή του "Predator", τρόμο, πυγμαχικό δράμα, animation και δυο ντοκιμαντέρ πάνω στην ισραηλοπαλαιστινιακή διαμάχη.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στους κινηματογράφους τον Νοέμβριο

Ο νέος Λάνθιμος, οσκαρικά φαβορί και πολυαναμενόμενα arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Τα animation που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Όλες οι ταινίες κινουμένων σχεδίων, το πιο αγαπητό κινηματογραφικό είδος των (ανηλίκων) Ελλήνων θεατών, οι οποίες προβάλλονται στις σκοτεινές αίθουσες.

Οι 10 καλύτερες ταινίες τρόμου του 21ου αιώνα που δεν έχετε δει

Αξέχαστα "στοιχειωτικά" horror movies που κερνάνε ανατριχίλες διαρκείας.