Babai: Ο Μπαμπάς μου

3

Ντοκιμαντερίστικη καταγραφή της ταραγμένης σχέσης πατέρα - γιου με φόντο ένα ζωντανό κοινωνικό πρόβλημα.

Babai: Ο Μπαμπάς μου

Ντοκιμαντερίστικη καταγραφή της ταραγμένης σχέσης πατέρα - γιου με φόντο ένα ζωντανό κοινωνικό πρόβλημα.

Babai: Ο Μπαμπάς μου - εικόνα 1

Η πρώτη ταινία του σπουδασμένου στην Κολονία Κοσοβάρου Βισάρ Μορίνα –η ακριβότερη μέχρι τώρα κινηματογραφική παραγωγή της πατρίδας του– είναι ακόμη ένα σχόλιο πάνω στην (προ-εμφυλιακή εδώ) γιουγκοσλαβική πραγματικότητα. Στο ελεγχόμενο από τους Σέρβους Κόσοβο των αρχών της δεκαετίας του ’90, λοιπόν, ο Γκεζίμ και ο δεκάχρονος γιος του Νόρι ζουν πουλώντας τσιγάρα στους δρόμους. Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ο Γκεζίμ επιχειρεί να μεταναστεύσει στην Γερμανία, αλλά ο Νόρι κάνει τα πάντα για να τον εμποδίσει. Τελικά ο Γκεζίμ αφήνει τον γιο του στην οικογένεια του μεγαλύτερου αδερφού του και φεύγει μόνος του για τον ευρωπαϊκό Βορρά. Ο Νορί δεν θα το βάλει κάτω όμως και, αποφασισμένος να τον ακολουθήσει πάση θυσία, θα ξεκινήσει ένα περιπετειώδες ταξίδι προς το άγνωστο.

Η ζωή αρχικά στο Κόσοβο, κατόπιν στο δρόμο και τελικά στη Γερμανία: ο φακός του Μορίνα ακολουθεί το πεισμωμένο βλέμμα του σιωπηλού Νόρι και μέσα από ψυχολογικές συγκρούσεις ή εξωτερικές απειλές διο­γκώνει την αίσθηση ανασφάλειας που κυριαρχεί μέσα και γύρω του. Η περιπέτειά του αντανακλά αυτήν της αρχικά εφησυχασμένης και αργότερα εγκλωβισμένης στη βία πατρίδας του, ενώ το ζωντανό κοινωνικό πρόβλημα της μετανάστευσης περιγράφεται και αναλύεται πατώντας στην ταραγμένη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου. Όλα αυτά με μια ντοκιμαντερίστικη, ειλικρινά ρεαλιστική καταγραφή φεστιβαλικής κοπής, η οποία χάρισε στην ταινία το βραβείο σκηνοθεσίας στο Κάρλοβι Βάρι.

Κόσοβο, Γερμανία. 2015. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Babai: Ο Μπαμπάς μου

Babai
3
  • Κοινωνική
  • 2015
  • Διάρκεια: 104 '
  • Βίσαρ Μορίνα

Στο προ-εμφυλιακό Κόσοβο ο Γκεζίμ και ο δεκάχρονος γιος του Νόρι ζουν πουλώντας τσιγάρα στους δρόμους. Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ο Γκεζίμ φεύγει για τη Γερμανία, αλλά ο Νόρι είναι αποφασισμένος να τον ακολουθήσει πάση θυσία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.