Αριάν Λαμπέντ: «Δεν είπα αντίο στο ελληνικό σινεμά»

Η Ελληνογαλλίδα σταρ, σύντροφος του Γιώργου Λάνθιμου και κάτοικος Λονδίνου πλέον, επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και μίλησε με τον Χρήστο Μήτση για την τελευταία της ταινία, το αντιπολεμικό δράμα «Stopover» των αδερφών Κουλέν, όπως και για την επόμενη, την περιπέτεια φαντασίας «Assassin’s Creed».

Αριάν Λαμπέντ: «Δεν είπα αντίο στο ελληνικό σινεμά»

Η Ελληνογαλλίδα σταρ, σύντροφος του Γιώργου Λάνθιμου και κάτοικος Λονδίνου πλέον, επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και μίλησε με τον Χρήστο Μήτση για την τελευταία της ταινία, το αντιπολεμικό δράμα «Stopover» των αδερφών Κουλέν, όπως και για την επόμενη, την περιπέτεια φαντασίας «Assassin’s Creed».

Αριάν Λαμπέντ: «Δεν είπα αντίο στο ελληνικό σινεμά» - εικόνα 1

Ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά... Σε ποια γλώσσα αισθάνεστε πιο ασφαλής ερμηνευτικά;
Η γλώσσα μου είναι τα γαλλικά. Νιώθω πως είμαι ανεπαρκής στα ελληνικά, τα οποία θα ήθελα να μιλάω καλύτερα, και οι ρόλοι μου στα αγγλικά είναι μόλις δυο τρεις.

Με καριέρα κυρίως σε φεστιβαλικά δράματα, τι σας έκανε να δεχτείτε την πρόκληση μιας ταινίας δράσης όπως το «Assassin’s Creed»;
Δεν έχω προκαταλήψεις ως προς το είδος των ταινιών και μου αρέσει πολύ η δουλειά του σκηνοθέτη, του Αυστραλού Τζάστιν Κερζέλ. Όχι μόνον το «Macbeth» αλλά και το «Snowtown», η πρώτη του ταινία. Επίσης, επειδή είμαι μια ηθοποιός που με γοητεύει η σωματική έκφραση, και ο ρόλος μου είναι πολύ απαιτητικός σε αυτόν τον τομέα. Όλες οι σκηνές δράσης είναι χορογραφημένες και τα περισσότερα stunts τα έκανα μόνη μου.

Σωματικά απαιτητικός είναι και ο ρόλος στο «Stopover», όπου υποδύεστε μια μισθοφόρο του γαλλικού στρατού στο Αφγανιστάν.
Βέβαια, και απαιτήθηκε να πάρω κάποια κιλά για να είμαι πιο πειστική σε αυτό. Εδώ όμως ο κύριος λόγος που δέχτηκα να συμμετάσχω ήταν πως το φιλμ ασχολείται με ένα θέμα το οποίο έχει ακουμπήσει ελάχιστα το γαλλικό σινεμά. Το σενάριο ήταν εξαιρετικό, γεμάτο έξυπνες λεπτομέρειες, και είχα μεγάλη εμπιστοσύνη στις αδερφές Κουλέν, με τις οποίες είχαμε συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας πριν από χρόνια, αμέσως μετά τα «17 Κορίτσια».

Αριάν Λαμπέντ: «Δεν είπα αντίο στο ελληνικό σινεμά» - εικόνα 2
«Stopover»

Έχετε μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο. Αυτό σημαίνει πως η σχέση σας με το ελληνικό ­σινεμά έχει τελειώσει;
Ίσως γίνει κάπως πιο μακρινή, καθώς δεν θα έχω την ίδια άμεση επαφή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχω πει «αντίο» και δεν θα με δείτε αύριο σε μία και σε δύο ελληνικές ταινίες. Παρακολουθώ τον ελληνικό κινηματογράφο. για παράδειγμα το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc.», το οποίο είδα πρόσφατα, μου άρεσε πολύ. Επίσης η θεατρική μου ομάδα, οι Vasistas, είναι ελληνική.

Τώρα στο Λονδίνο σκοπεύετε να δουλέψετε σε βρετανικές ­θεατρικές παραγωγές;
Δεν νομίζω, καθώς στο θέατρο οδηγήθηκα μέσα από το χορό και οτιδήποτε θεατρικό με ενδιαφέρει έχει να κάνει με αυτήν τη διάσταση, όχι με τα κλασικά κείμενα και τον παραδοσιακό τρόπο ανεβάσματός τους. Έχω τους Vasistas και ό,τι θεατρικό κάνω θα έχει σχέση με αυτούς. Η προτεραιότητά μου είναι σαφέστατα το σινεμά.

Πώς και δεν συμμετέχετε στην επόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The Killing of a Sacred Deer»;
Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε μαζί σε κάθε ταινία του, θα πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος ρόλος. Επίσης, ο Γιώργος μόλις τελείωσε τα γυρίσματα στην Αμερική κι εγώ ήμουν απασχολημένη με το «Assassin’s Creed» και το «Mary Magdalene» του Γκαρθ Ντέιβις, με τους Γιόακιν Φίνιξ και Ρούνι Μάρα, που γυρίζω τώρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Stopover

Voir du Pays / The Stopover
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 102 '
  • Μιριέλ Κουλέν

Επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν στη χώρα τους, δύο Γαλλίδες στρατιωτίνες σταματούν μαζί με τη διμοιρία τους για τρεις ημέρες στην Κύπρο. Ο πόλεμος όμως τους ακολουθεί μέχρι κι εκεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 5 Φεβρουαρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/02/2026

Γιατί το κοινό επιστρέφει στο σινεμά

Ο λαός γυρνά ξανά και δυναμικά στις κινηματογραφικές αίθουσες, κάνοντας ξανά το σινεμά, απόλυτο trend. Ουρές στα ταμεία και sold-out που θυμίζουν τις παλιές, χρυσές εποχές. Οι λόγοι πίσω από αυτό.

Κριστόφ Γκανς, πώς ήταν να βουτάς στον κόσμο του Silent Hill;

Με αφορμή την πρεμιέρα της "Επιστροφής στο Silent Hill", το "α" μιλά με τον σκηνοθέτη για το αγαπημένο βιντεοπαιχνίδι, τις προκλήσεις που συνάντησε και τα σχέδιά του για το μέλλον.

Rosemary

Νηπιακά ναΐφ και εντελώς κακοφτιαγμένο ερωτικό δράμα, το οποίο "στριφογυρίζει" εμμονοληπτικά γύρω από δυο σεναριακά μοτίβα – το ένα πιο αδέξιο απ’ το άλλο. | Powered by Uber.

Stray Kids: The Dominate Experience

Παρά την εμφανή προσπάθεια να στηθεί μια ταινία που δεν θυμίζει απλή μαγνητοσκοπημένη συναυλία, αυτή δεν αποκτά τελικά κάποια καλλιτεχνική αξία πέραν του εντυπωσιασμού. | Powered by Uber.

Διπλόδοκος, το Δεινοσαυράκι

Απλός αλλά εμπνευσμένος συνδυασμός animation και live action, ο οποίος νοστιμίζει μια τυπική χιουμοριστική περιπέτεια παιδικής φαντασίας. | Powered by Uber.

Κλείδωσες; Οι Άγνωστοι 3

Συνεχίζοντας να αυθαιρετεί σεναριακά, η τριλογία ολοκληρώνεται με έναν εξοργιστικά φτηνό σχολιασμό για τη γραφική αναπαράσταση της βίας. | Powered by Uber.