Αριάν Λαμπέντ: «Δεν είπα αντίο στο ελληνικό σινεμά»

Η Ελληνογαλλίδα σταρ, σύντροφος του Γιώργου Λάνθιμου και κάτοικος Λονδίνου πλέον, επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και μίλησε με τον Χρήστο Μήτση για την τελευταία της ταινία, το αντιπολεμικό δράμα «Stopover» των αδερφών Κουλέν, όπως και για την επόμενη, την περιπέτεια φαντασίας «Assassin’s Creed».

Αριάν Λαμπέντ: «Δεν είπα αντίο στο ελληνικό σινεμά»

Η Ελληνογαλλίδα σταρ, σύντροφος του Γιώργου Λάνθιμου και κάτοικος Λονδίνου πλέον, επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και μίλησε με τον Χρήστο Μήτση για την τελευταία της ταινία, το αντιπολεμικό δράμα «Stopover» των αδερφών Κουλέν, όπως και για την επόμενη, την περιπέτεια φαντασίας «Assassin’s Creed».

Αριάν Λαμπέντ: «Δεν είπα αντίο στο ελληνικό σινεμά» - εικόνα 1

Ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά... Σε ποια γλώσσα αισθάνεστε πιο ασφαλής ερμηνευτικά;
Η γλώσσα μου είναι τα γαλλικά. Νιώθω πως είμαι ανεπαρκής στα ελληνικά, τα οποία θα ήθελα να μιλάω καλύτερα, και οι ρόλοι μου στα αγγλικά είναι μόλις δυο τρεις.

Με καριέρα κυρίως σε φεστιβαλικά δράματα, τι σας έκανε να δεχτείτε την πρόκληση μιας ταινίας δράσης όπως το «Assassin’s Creed»;
Δεν έχω προκαταλήψεις ως προς το είδος των ταινιών και μου αρέσει πολύ η δουλειά του σκηνοθέτη, του Αυστραλού Τζάστιν Κερζέλ. Όχι μόνον το «Macbeth» αλλά και το «Snowtown», η πρώτη του ταινία. Επίσης, επειδή είμαι μια ηθοποιός που με γοητεύει η σωματική έκφραση, και ο ρόλος μου είναι πολύ απαιτητικός σε αυτόν τον τομέα. Όλες οι σκηνές δράσης είναι χορογραφημένες και τα περισσότερα stunts τα έκανα μόνη μου.

Σωματικά απαιτητικός είναι και ο ρόλος στο «Stopover», όπου υποδύεστε μια μισθοφόρο του γαλλικού στρατού στο Αφγανιστάν.
Βέβαια, και απαιτήθηκε να πάρω κάποια κιλά για να είμαι πιο πειστική σε αυτό. Εδώ όμως ο κύριος λόγος που δέχτηκα να συμμετάσχω ήταν πως το φιλμ ασχολείται με ένα θέμα το οποίο έχει ακουμπήσει ελάχιστα το γαλλικό σινεμά. Το σενάριο ήταν εξαιρετικό, γεμάτο έξυπνες λεπτομέρειες, και είχα μεγάλη εμπιστοσύνη στις αδερφές Κουλέν, με τις οποίες είχαμε συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας πριν από χρόνια, αμέσως μετά τα «17 Κορίτσια».

Αριάν Λαμπέντ: «Δεν είπα αντίο στο ελληνικό σινεμά» - εικόνα 2
«Stopover»

Έχετε μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο. Αυτό σημαίνει πως η σχέση σας με το ελληνικό ­σινεμά έχει τελειώσει;
Ίσως γίνει κάπως πιο μακρινή, καθώς δεν θα έχω την ίδια άμεση επαφή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχω πει «αντίο» και δεν θα με δείτε αύριο σε μία και σε δύο ελληνικές ταινίες. Παρακολουθώ τον ελληνικό κινηματογράφο. για παράδειγμα το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc.», το οποίο είδα πρόσφατα, μου άρεσε πολύ. Επίσης η θεατρική μου ομάδα, οι Vasistas, είναι ελληνική.

Τώρα στο Λονδίνο σκοπεύετε να δουλέψετε σε βρετανικές ­θεατρικές παραγωγές;
Δεν νομίζω, καθώς στο θέατρο οδηγήθηκα μέσα από το χορό και οτιδήποτε θεατρικό με ενδιαφέρει έχει να κάνει με αυτήν τη διάσταση, όχι με τα κλασικά κείμενα και τον παραδοσιακό τρόπο ανεβάσματός τους. Έχω τους Vasistas και ό,τι θεατρικό κάνω θα έχει σχέση με αυτούς. Η προτεραιότητά μου είναι σαφέστατα το σινεμά.

Πώς και δεν συμμετέχετε στην επόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The Killing of a Sacred Deer»;
Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε μαζί σε κάθε ταινία του, θα πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος ρόλος. Επίσης, ο Γιώργος μόλις τελείωσε τα γυρίσματα στην Αμερική κι εγώ ήμουν απασχολημένη με το «Assassin’s Creed» και το «Mary Magdalene» του Γκαρθ Ντέιβις, με τους Γιόακιν Φίνιξ και Ρούνι Μάρα, που γυρίζω τώρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Stopover

Voir du Pays / The Stopover
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 102 '
  • Μιριέλ Κουλέν

Επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν στη χώρα τους, δύο Γαλλίδες στρατιωτίνες σταματούν μαζί με τη διμοιρία τους για τρεις ημέρες στην Κύπρο. Ο πόλεμος όμως τους ακολουθεί μέχρι κι εκεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
12/12/2025

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αναπλιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 11 Δεκεμβρίου.