«Θίασος» και «Στάλκερ» οι κορυφαίες επιλογές των Ελλήνων κριτικών

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τις καλύτερες ελληνικές και ευρωπαϊκές ταινίες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

«Θίασος» και «Στάλκερ» οι κορυφαίες επιλογές των Ελλήνων κριτικών

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έκανε μια μεγάλη ψηφοφορία με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την σύστασή της, για την ανάδειξη των καλύτερων ελληνικών και ευρωπαϊκών ταινιών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε μια συνέντευξη τύπου που παραδώθηκε την Τρίτη 8/11 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Εκεί ανακοινώθηκαν οι 10 καλύτερες ελληνικές και οι 10 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες (1975-2015), στις οποίες κατέληξαν κατόπιν ψηφοφορίας οι Έλληνες κριτικοί. Αυτές είναι:

Οι 10 ελληνικές ταινίες
1. Ο Θίασος, του Θόδωρου Αγγελόπουλου
2. Γλυκιά Συμμορία, του Νίκου Νικολαΐδη
3. Η Φωτογραφία, του Νίκου Παπατάκη
4. Ρεμπέτικο, του Κώστα Φέρρη
5. Κυνόδοντας, του Γιώργου Λάνθιμου
6. Οι Απέναντι, του Γιώργου Πανουσόπουλου
7. Καρκαλού, του Σταύρου Τορνέ
8. Το Βλέμμα του Οδυσσέα, του Θόδωρου Αγγελόπουλου
9. Αυτή η Νύχτα Μένει, του Νίκου Παναγιωτόπουλου
-. Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων, του Δήμου Αβδελιώδη

Οι 10 ευρωπαϊκές ταινίες
1. Στάλκερ, του Αντρέι Ταρκόφσκι
2. Επάγγελμα Ρεπόρτερ, του Μικελάντζελο Αντονιόνι
3. Η Επιστροφή, του Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ
4. Δεκάλογος, του Κριστόφ Κισλόφσκι
5. Κρυμμένος, του Μίκαελ Χάνεκε
-. Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της, του Πίτερ Γκρίναγουεϊ
-. Κάποτε στην Ανατολία, του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν
8. 1900, του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
-. Ένας Αμερικανός Φίλος, του Βιμ Βέντερς
10. Το Στοιχείο του Εγκλήματος, του Λαρς φον Τρίερ

Να σημειώσουμε, ότι οι προβολές για τα 40 χρόνια της Π.Ε.Κ.Κ. μεταφέρονται από τις 17 Νοεμβρίου στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα, ενώ στις 23 Νοεμβρίου σε κεντρική αίθουσα της πόλης θα διεξαχθεί ανάλογη εκδήλωση για την παρουσίαση των καλύτερων ελληνικών και ευρωπαϊκών ταινιών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
12/12/2025

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 11 Δεκεμβρίου.