Ντάνις Τάνοβιτς: «Αυτή η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση»

Βραβευμένος με Όσκαρ για το «No Man’s Land», ο Βόσνιος σκηνοθέτης του «Θάνατος στο Σαράγιεβο» μιλάει στον Χρήστο Μήτση για την πολιτική αλληγορία που του χάρισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ντάνις Τάνοβιτς: «Αυτή η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση»

Βραβευμένος με Όσκαρ για το «No Man’s Land», ο Βόσνιος σκηνοθέτης του «Θάνατος στο Σαράγιεβο» μιλάει στον Χρήστο Μήτση για την πολιτική αλληγορία που του χάρισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ντάνις Τάνοβιτς: «Αυτή η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση» - εικόνα 1

Πώς ήρθατε σε επαφή με το «Hotel Europe», το θεατρικό έργο του Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, το οποίο είναι η σεναριακή βάση της ταινίας σας;
Όταν το έγραψε, ο Λεβί έδειξε το έργο στον θεατρικό σκηνοθέτη Ντίνο Μούσταφιτς, ο οποίος τελικά το ανέβασε με το Εθνικό Θέατρο στο Σαράγιεβο. Ο Μούσταφιτς ήταν συμμαθητής μου και παραμένει καλός φίλος, οπότε σκεφτήκαμε μήπως γίνει ένα ντοκιμαντέρ πάνω στο όλο εγχείρημα. Το έργο όμως είναι ένας μονόλογος μιάμισης ώρας, οπότε ήταν πολύ δύσκολο να βγάλεις κάτι κινηματογραφικά ενδιαφέρον από εκεί. Το άφησα, αλλά επανήλθα με την ιδέα μιας ταινίας μυθοπλασίας. Έτσι έβαλα το δικό μου «κείμενο» δίπλα σε εκείνο του Λεβί και γεννήθηκε το «Θάνατος στο Σαράγιεβο», ένα έργο που συνομιλεί με το «Hotel Europe». Ίσως το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε να δει το ένα μετά το άλλο…

Δύο δεκαετίες μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τι αντικρίζετε όταν κοιτάζετε τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη χώρα σας;
Κανείς δεν κέρδισε σε αυτόν τον πόλεμο και το τραγικό είναι πως όλοι πιστεύουν πως είναι οι καλοί. Είμαστε μια χώρα γεμάτη έντονες αντιφάσεις, ανά πάσα στιγμή έτοιμη να τα βάλει με τον εαυτό της. Αλλά αυτό συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες, πάρτε για παράδειγμα την Ουγγαρία… Από τη μία βγάζει ταινίες όπως ο «Γιος του Σαούλ» και από την άλλη ένα σωρό Ούγγροι αρνούνται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος. Ενώ λοιπόν υπάρχει ακόμη μεγάλη φτώχεια στο Σαράγιεβο, αντί να ασχοληθούμε με το τι θα φάμε, γίνεται αυτό που βλέπετε στην ταινία: τσακωνόμαστε παθιασμένα αν ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ, ο δολοφόνος του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάρδου της Αυστρίας το 1914, ήταν τρομοκράτης ή πατριώτης.

Είστε απαισιόδοξος για το μέλλον;
Η μόνη σπίθα ελπίδας που είδα τον τελευταίο καιρό ήταν η απόφαση των Ισλανδών να βάλουν τους τραπεζίτες τους φυλακή. Ήταν σωστό; Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος, αλλά σίγουρα ήταν μια πράξη με στόχο. Αυτά λείπουν. Η παραδοχή της αλήθειας και η πολιτική πράξη. Ο Βαρουφάκης μπορεί να είναι ένας αυτάρεσκος άνθρωπος, αλλά είπε πολύ σωστά ότι τα νούμερα της Ελλάδας δεν βγαίνουν. Κι ενώ είναι πασιφανές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος της, κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν το ομολογεί και όλοι κάνουν πάνω σε αυτό παιχνίδια.

Μπορείτε να φανταστείτε μια Ευρώπη χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Αυτή η Ευρώπη ξεκίνησε από εδώ, από το Βερολίνο, πριν από 60 χρόνια. Είπαμε πως όλα όσα είχαν προηγηθεί δεν θα ξαναγίνουν και καταλήξαμε σε γραφειοκρατία, οικονομικά νούμερα, νομοσχέδια, δηλώσεις... Αυτή η Ευρώπη, λοιπόν, χρειάζεται επανεκκίνηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.