Θάνατος στο Σαράγιεβο

2,5

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου για μια πολυπρόσωπη, καλο-σκηνοθετημένη, αλλά προφανή στα μηνύματά της πολιτική αλληγορία.

Θάνατος στο Σαράγιεβο

Ενώ το πολυτελές ξενοδοχείο του Σαράγιεβο «Europa» ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα επετειακό γκαλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το προσωπικό του οργανώνει απεργία, ένας Γάλλος καλεσμένος κάνει πρόβα το βαρυσήμαντο λόγο του και μια επεισοδιακή τηλεοπτική συνέντευξη ξεκινά στην ταράτσα. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου για μια πολυπρόσωπη, καλο-σκηνοθετημένη, αλλά προφανή στα μηνύματά της πολιτική αλληγορία.

Θάνατος στο Σαράγιεβο - εικόνα 1

Τρία χρόνια μετά τις «Στιγμές στη Ζωή Ενός Ήρωα» ο Ντάνις Τάνοβιτς επέστρεψε στο Φεστιβάλ Βερολίνου με την τελευταία ταινία του και αποχώρησε ακριβώς με την ίδια διάκριση (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής), αυτήν τη φορά για μια πολύ πιο φιλόδοξη αποτύπωση της ιστορικοπολιτικής συγκυρίας στην οποία είναι παγιδευμένη η χώρα του. Αφορμή στάθηκε το θεατρικό έργο του Γάλλου φιλοσόφου και πολιτικού στοχαστή Μπερνάρ-Ανρί Λεβί «Hotel Europe», η παγκόσμια πρεμιέρα του οποίου δόθηκε το καλοκαίρι του 2014 στο Σαράγιεβο.

Η αρχική πρόθεση του βραβευμένου με ξενόγλωσσο Όσκαρ («No Man’s Land») Βόσνιου σκηνοθέτη ήταν ένα ντοκιμαντέρ πάνω στην παράσταση-γιγάντιος μονόλογος, εξελίχτηκε όμως σε μυθοπλασία μέσα από ένα σενάριο που πρόσθεσε χαρακτήρες και ανέπτυξε μια πρωτότυπη ιστορία, η οποία μας μεταφέρει στο πολυτελές ξενοδοχείο της βοσνιακής πρωτεύουσας «Europa», έτοιμο να υποδεχτεί ένα επετειακό γκαλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ημέρα της επετείου των 100 χρόνων από τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκου Φερδινάρδου από τον Γιουγκοσλάβο εθνικιστή Γκαβρίλο Πρίντσιπ, γεγονός που οδήγησε στην κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου.

Θάνατος στο Σαράγιεβο - εικόνα 2

Κι ενώ σε λίγη ώρα όλα πρέπει να είναι έτοιμα, το προσωπικό του ξενοδοχείου οργανώνει απεργία, ένας Γάλλος υψηλός καλεσμένος κάνει πρόβα το βαρυσήμαντο λόγο του, μια επεισοδιακή τηλεοπτική συνέντευξη ξεκινά στην ταράτσα και ο ιδιοκτήτης του στριπτιζάδικου που βρίσκεται στο υπόγειο αναλαμβάνει να λύσει μερικά συνδικαλιστικά προβλήματα. Εκμεταλλευόμενος όλους τους χώρους του δαιδαλώδους κτιρίου, την πληθώρα των χαρακτήρων και την εξέλιξη της πλοκής σε πραγματικό χρόνο, ο Τάνοβιτς υιοθετεί το ζωντανό, νευρώδες ύφος των δραμάτων του Ρόμπερτ Άλτμαν και σχολιάζει την περίπλοκη πρώην γιουγκοσλαβική (και βαλκανική) πραγματικότητα. Η αλληγορία του είναι πολυσχιδής, αλλά όχι και τόσο περίπλοκη ή εμβριθής, ενώ αναγκάζεται να καταφύγει σε σεναριακές υπερβολές κι εύκολες λύσεις (τα επιχειρήματα των Σβετράνα - Γκαβρίλο και η εξέλιξη της «σχέσης» τους) για να κάνει σαφή τα μηνύματά του. Μηνύματα σίγουρα επίκαιρα, μα ελάχιστα πρωτότυπα ή αποκαλυπτικά.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Θάνατος στο Σαράγιεβο

Smrt u Sarajevu / Death in Sarajevo
2,5
  • Κοινωνική
  • 2016
  • Διάρκεια: 85 '
  • Ντάνις Τάνοβιτς

Ενώ το πολυτελές ξενοδοχείο του Σαράγιεβο «Europa» ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα επετειακό γκαλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το προσωπικό του οργανώνει απεργία, ένας Γάλλος υψηλός καλεσμένος κάνει πρόβα το βαρυσήμαντο λόγο του, μια επεισοδιακή τηλεοπτική συνέντευξη ξεκινά στην ταράτσα και ο ιδιοκτήτης του στριπτιζάδικου που βρίσκεται στο υπόγειο αναλαμβάνει να λύσει μερικά προβλήματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.