Σνόουντεν

2

Ο Όλιβερ Στόουν χειρίζεται άνευρα και κοινότοπα ένα καυτό θέμα κι έναν άκρως ενδιαφέροντα κινηματογραφικό ήρωα.

Σνόουντεν

Ο Όλιβερ Στόουν χειρίζεται άνευρα και κοινότοπα ένα καυτό θέμα κι έναν άκρως ενδιαφέροντα κινηματογραφικό ήρωα.

Σνόουντεν - εικόνα 1

Από το «Πλατούν» στους «Δίδυμους Πύργους», ο Όλιβερ Στόουν αναζητούσε πάντα τη μοντέρνα, εναλλακτική εκδοχή του Αμερικανού ήρωα. Ο περιβόητος Έντουαρντ Σνόουντεν, υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, που έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκάλυπταν τις μεθόδους παρακολούθησης των… πάντων από την αμερικανική κυβέρνηση, είναι αυτός που τόσον καιρό γύρευε. Άνθρωπος του παρασκηνίου, πατριώτης, γνώστης ενός επικίνδυνου μυστικού και αντιμέτωπος με ένα γιγάντιο ηθικό δίλημμα. Η απόφασή του να πληρώσει ένα ανυπολόγιστο τίμημα (ζει καταζητούμενος σε ένα άγνωστο μέρος της Ρωσίας) για να υπεραμυνθεί των αξιών του ίσως είναι αμφιλεγόμενη, παραμένει όμως αναμφίβολα γενναία και συγκινητική.

Σνόουντεν - εικόνα 2

Τι άλλο να ζητήσει, λοιπόν, κάποιος από έναν κινηματογραφικό ήρωα και την ιστορία του; Καιρό εκτός φόρμας, ο πάλαι ποτέ μεγάλος χολιγουντιανός προβο­κάτορας αποδεικνύεται εδώ κατώτερος των περιστάσεων. Απλός διεκπεραιωτής μιας βιογραφίας με στοιχεία δραματικού θρίλερ, ο Στόουν φοβάται να μπήξει τα νύχια στο ψαχνό της πολυδιάστατης υπόθεσης κι επιλέγει τον πλέον κοινότοπο τρόπο να ψυχογραφήσει τον χαρακτήρα. Τουλάχιστον διατηρεί το διηγηματικό του σφρίγος, καταφέρνοντας να κρατήσει ένα αγωνιώδες κλίμα σε μια ταινία που κατά κύριο λόγο βασίζεται σε διαλόγους κι εξελίσσεται μέσα σε τέσσερις τοίχους.

Όσα λέγονται όμως είναι σε όλους γνωστά, οι περιφερειακοί χαρακτήρες είναι σχηματικοί φορείς απλοϊκών ιδεών και ο Σνόουντεν, ερμηνευμένος από έναν αφοσιωμένο Τζότζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, σκιαγραφείται χοντροκομμένα και μονοδιάστατα. Έτσι τα όποια ενδιαφέροντα διλήμματα περί εθνικής ασφάλειας­ και προσωπικού απορρήτου ή προδοσίας και ηρωισμού μένουν στην ουσία αναξιοποίητα, όπως μας υπενθυμίζει και η φιλμική παρουσία της Λόρα Πόιτρας (Μελίσα Λίο), σκηνοθέτιδας του αποκαλυπτικού (πάνω στην ίδια ιστορία) ντοκιμαντέρ «Citizenfour».

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 134΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Σνόουντεν

Snowden
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 134 '
  • Όλιβερ Στόουν

Η ιστορία του Έντουαρντ Σνόουντεν, υψηλόβαθμου στελέχους της CIA και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αποκάλυπταν τις μεθόδους παρακολούθησης των… πάντων από την αμερικανική κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.