Λόγος Καθρέφτης

2

Ντοκιμαντέρ που εξαντλεί γρήγορα την ενδιαφέρουσα οπτική του πάνω στη σχέση προσωπικού και πολιτικού, ρέποντας στη συνθηματολογία και την επανάληψη.

Λόγος Καθρέφτης

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ καταγράφει τον αγώνα των 595 απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών στον αγώνα τους για επαναπρόσληψη, σε ένα ντοκιμαντέρ που εξαντλεί γρήγορα την ενδιαφέρουσα οπτική του πάνω στη σχέση προσωπικού και πολιτικού, ρέποντας στη συνθηματολογία και την επανάληψη.

Λόγος Καθρέφτης - εικόνα 1

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ καταγράφει τον αγώνα των 595 απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών για επαναπρόσληψη­: από τις δυναμικές συγκεντρώσεις και τις πορείες τους στο κέντρο της Αθήνας, που έγιναν πρώτη είδηση­, μέχρι τη σκληρή καθημερινότητα­ στο επί μήνες «στρατηγείο» τους στην Καραγεώργη Σερβίας. Ο Δια­μαντής Παπαδόπουλος κοιτάζει από τη μία τις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστριών των κινητοποιήσεων, που μετατράπηκαν σε έμβλημα του αντι-μνημονιακού χώρου, και από την άλλη τις σχέσεις αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν σε αυτήν την πολύμηνη και ψυχοφθόρα διεκδίκηση.

Αποφεύγοντας σωστά να χρησιμοποιήσει τα πολυ­-ιδωμένα τηλεοπτικά πλάνα με τις επεμβάσεις των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο κι εστιάζοντας στο πώς μια ομάδα γυναικών με συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά βγήκε στο δρόμο για να διεκδικήσει το δικαίωμά της στην εργασία, το φιλμ αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον όταν προσπαθεί να εντοπίσει τη σχέση ανάμεσα στο προσωπικό και το πολιτικό. οι συνεντεύξεις των παιδιών των καθαριστριών είναι το δυνατότερο σημείο της αφήγησης. Βέβαια, θέλοντας αγωνιωδώς να προβάλει με κάθε τρόπο την «ανάδειξη του διεκδικητικού λόγου ως θεμελιώδους στοιχείου αφύπνισης» (όπως τονίζει το δελτίο Τύπου), πέφτει στην παγίδα της συνθηματολογίας και της επανάληψης, ενώ έχει μάλιστα ένα πρόχειρο φινάλε που σίγουρα το αδικεί.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Λόγος Καθρέφτης

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 112 '
  • Διαμαντή Παπαδόπουλου

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ καταγράφει τον αγώνα των 595 απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών στον αγώνα τους για επαναπρόσληψη, από τις δυναμικές συγκεντρώσεις και τις πορείες τους στο κέντρο της Αθήνας, που έγιναν πρώτη είδηση, μέχρι τη σκληρή καθημερινότητα στο επί μήνες κέντρο αγώνα τους στη Καραγεώργη Σερβίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.