Αγανάκτηση

3,5

Ο σεναριογράφος του Ανγκ Λι σκηνοθετεί με ωριμότητα και πειθαρχία ένα μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ.

Αγανάκτηση

Ο σεναριογράφος του Ανγκ Λι σκηνοθετεί με ωριμότητα και πειθαρχία ένα μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ.

Αγανάκτηση - εικόνα 1

Ο παραγωγός Σκοτ Ρούντιν­ («The Truman Show», «Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους») αγόρασε τα δικαιώματα της «Αγανάκτησης» τον Απρίλιο του 2008, πέντε μήνες προτού το μυθιστόρημα κυκλοφορήσει επίσημα. «Πόσα όμως έργα του Φίλιπ Ροθ έχουν γίνει τελικά ταινία;» αναρωτήθηκε τότε μια έμπειρη βιβλιοκριτικός, θυμίζοντάς μας πως ένας από τους τρεις-τέσσερις σπουδαιότερους εν ζωή Αμερικανούς συγγραφείς –και σίγουρα πιο ευπώλητος από τον ΜακΚόρμακ, τον Ντελίλο και τον Πίντσον– δεν τα πάει καθόλου καλά με τη μεγάλη οθόνη. Αν αφήσουμε τις δύο διασκευές­ μυθιστορημάτων του γύρω στο 1970 («Goodbye, Columbus», «Portnoy’s Complaint»), η απάντηση δεν κρύβεται ούτε στο «Ανθρώπινο Στίγμα», στην «Ελεγεία Ενός Έρωτα» και την «Ταπείνωση», πρόσφατες ταινίες οι οποίες, όσο κι αν προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να μετατρέψουν το συγγραφικό παλμό σε κινηματογραφικό καρδιοχτύπι.

Και ας είχαν στα χέρια τους μια πλούσια δραματική πλοκή και μερικούς πολυδιάστατους χαρακτήρες. Η απάντηση βρίσκεται τελικά στον διακριτικό, στιβαρό κι ενορχηστρωμένο στην παραμικρή λεπτομέρεια τρόπο με τον οποίο ο Τζέιμς Σέιμους και η «Αγανάκτησή» του υπηρετούν το αληθινό πνεύμα του Ροθ – από τις λέξεις μέχρι τις ιδέες του. Σεναριογράφος εννέα ταινιών του Ανγκ Λι (από την «Παγοθύελλα» στο «Τίγρης και Δράκος») και σπουδαίος, υποψήφιος για Όσκαρ παραγωγός («Safe», «Ευτυχία», «Το Μυστικό του Brokeback Mountain»), ο Τζέιμς Σέιμους αποδεικνύεται στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του ένας αφηγητής με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Αγανάκτηση - εικόνα 2

Δεν διστάζει να ξεκινήσει με διπλό φλας μπακ, καθώς από το σήμερα ενός γηροκομείου γυρίζουμε πίσω στον πόλεμο της Κορέας και από εκεί στο Νιου Τζέρσι του 1951, όπου ο Μάρκους, ένας νεαρός Εβραίος ιδεαλιστής, αφήνει το πατρικό­ κρεοπωλείο για να σπουδάσει στο έγκριτο πανεπιστήμιο του Οχάιο­. Οδηγούμενος από το δραματικό ρυθμό του βιβλίου, τον οποίο υποστηρίζει μια άρτια παραγωγή (από την καλλιτεχνική διεύθυνση στο καίριο κάστινγκ – αποκάλυψη ο πρύτανης Τρέισι Λετς και η θεατρική Λίντα Έμοντ ως μητέρα του Μάρκους), ο Σέιμους ακολουθεί με πειθαρχία τη δαιδαλώδη διαδρομή ενός μαχητικού, φιλελεύθερου νεαρού σε έναν κόσμο απαγορεύσεων, καταναγκασμών και προκαταλήψεων.

Αργά, αλλά σταθερά μετατρέπει τις δοκιμασίες των «πιστεύω» του Μάρκους απέναντι στον έρωτα, την οικογένεια και τους πανεπιστημιακούς κανόνες σε αντιπαράθεση της νέας Αμερικής με το κομφορμιστικό παρελθόν της, αλλά και σε μια υπαρξιακή οδύσσεια στην οποία «το παραμικρό λάθος μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες». Και όλα αυτά με μια διηγηματική τακτική που, πιστή στη τεχνική του Ροθ, μπορεί να είναι ταυτόχρονα διακριτική (η χρήση του ατμοσφαιρικού μουσικού σκορ του Τζέι Γουάντλεϊ) όσο και υψηλότονα άμεση και «μετωπική» (η δεκαπεντάλεπτη λεκτική μονομαχία Μάρκους και πρύτανη Κόντγουελ, η πλέον κινηματογραφική «στιγμή» όλης της ταινίας).

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Αγανάκτηση

Indignation
3,5
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 110 '
  • Τζέιμς Σέιμους

Ο Μάρκους είναι ένας νεαρός Εβραίος ιδεαλιστής, ο οποίος στις αρχές του ’50 φεύγει από το Νιου Τζέρσεϊ για να σπουδάσει στο έγκριτο πανεπιστήμιο του Οχάιο. Εκεί τα πιστεύω του απέναντι στον έρωτα, την οικογένεια και τους πανεπιστημιακούς κανόνες θα δοκιμαστούν σκληρά, στον απόηχο του πολέμου της Κορέας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.