Ταξίδι στη Δράμα για τις «μικρές»…

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους επιστρέφει στη μακεδονική πόλη για τριακοστή ένατη φορά από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου με εξήντα πέντε ελληνικές μικρού μήκους εκπλήξεις.

Ταξίδι στη Δράμα για τις «μικρές»…

Το αρχαιότερο και μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους επιστρέφει στη μακεδονική πόλη για τριακοστή ένατη φορά. Από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Ολύμπια και στο Δημοτικό Ωδείο θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες, αν και τα βλέμματα πάντα τραβάει η εγχώρια παραγωγή.

Εξήντα πέντε ταινίες συνθέτουν το ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, οι περισσότερες με θέμα τη μεταμνημονιακή πραγματικότητα, το μεταναστευτικό και άλλα κοινωνικά ζητήματα. Βέβαια υπάρχουν και οι feelgood εξαιρέσεις, όπως τα τρία animation που διεκδικούν βραβεία στο φεστιβάλ. Στο διεθνές τμήμα θα δούμε, ανάμεσα σε άλλα, δουλειές από κινηματογραφικά ανεξερεύνητες εθνικές σχολές όπως αυτές του Νεπάλ, του Κιργιστάν, της Κούβας και της Ουρουγουάης. Επίσης φέτος παρουσιάζεται το 2ο Βαλκανικό Πανόραμα, στο οποίο θα ανακαλύψουμε τα νέα ταλέντα των γειτονικών μας χωρών, αλλά και το Short Matters! 2016 ένα ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015 (EFA).

Επίσης, και φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας παρουσιάζει τα «Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια» στον υπαίθριο χώρο των γραφείων του, στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, παρουσιάζοντας νέα βιβλία γνωστών Ελλήνων συγγραφέων σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Φετινοί καλεσμένοι είναι οι Σωτήρης Δημητρίου, Βασίλης Κατσικονούρης, Ηλίας Μαγκλίνης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης.

Για μια ακόμη χρονιά το «α» θα ταξιδέψει στη Δράμα για να σας αποκαλύψει τα νέα ελληνικά κινηματογραφικά ταλέντα. Για όσους δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν στην Μακεδονία μπορούν να δουν, όπως κάθε χρόνο, το ελληνικό πρόγραμμα και τις βραβευμένες διεθνείς ταινίες στα τέλη Οκτωβρίου (20-26/10) στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Τριανόν.

Παρακάτω ακολουθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα του ελληνικού προγράμματος.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τελικά, αξίζει το hype το "Sirat";

Το υπνωτιστικό θρίλερ του Όλιβερ Λάσε έρχεται στις ελληνικές αίθουσες μετά από μια ηχηρή παρουσία κατά την περίοδο των βραβείων και είναι σίγουρο πως θα σας σοκάρει.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
29/01/2026

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 29 Ιανουαρίου.

Φεστιβάλ του Sundance: Η κινηματογραφική χρονιά της Charlie XCX μάλλον ξεκινά

Τρεις ταινίες που παίζει η Charlie XCX έκαναν πρεμιέρα στο Sundance τις περασμένες ημέρες κι αυτή είναι μόνο η αρχή για τη διάσημη τραγουδίστρια.

Ψήφισε τις καλύτερες ταινίες του 2025 και κέρδισε σινεφίλ δώρα!

Θυμήσου τις ταινίες που προβλήθηκαν στη χώρα μας το 2025, φτιάξε το δικό του top-10 και μπες στην κλήρωση για να κερδίσεις σινεφίλ δώρα!

Εκτός Εαυτού

Ντοκιμαντέρ παρατήρησης που θέλει να αποτυπώσει βιωματικά μια μυστικιστική, αταβιστικού τύπου μέθεξη, διατηρεί όμως μια ανεξήγητα αόριστη απόσταση από ανθρώπους και γεγονότα. | Powered by Uber.

Σας Πιστεύουμε

Ένα καυτό κοινωνικό θέμα αντιμετωπίζεται εν είδει θεατρικής παράστασης, προτάσσοντας την ντοκιμαντερίστικη καταγραφή της διαδικασίας και τις θυελλώδεις, συναισθηματικές ερμηνείες. | Powered by Uber.

Sirat

Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και δύο οσκαρικές υποψηφιότητες για ένα τριπαρισμένο, γκροτέσκο και σοκαριστικά πρωτότυπο οδοιπορικό, το οποίο ξεκινάει σαν αντισυμβατικό road movie και καταλήγει σε μια μεταφυσική εμπειρία ζωής. | Powered by Uber.