Ξανά από την Αρχή

2

Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των Τζίλεγχαλ και Γουότς, το φιλμ δεν αποκτά ποτέ μια συγκροτημένη κινηματογραφική λογική, με τη σκηνή του φινάλε να αποτελεί υπόδειγμα αφελούς χάπι εντ.

Ξανά από την Αρχή

Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των Τζίλεγχαλ και Γουότς, το φιλμ δεν αποκτά ποτέ μια συγκροτημένη κινηματογραφική λογική, με τη σκηνή του φινάλε να αποτελεί υπόδειγμα αφελούς χάπι εντ.

Ξανά από την Αρχή - εικόνα 1

Ο Ντέιβις χάνει τη γυναίκα­ του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, αλλά είναι αδύνατο να θρηνήσει. Ο συναισθηματικός του κόσμος είναι μπλοκαρισμένος, αεροστεγώς κλεισμένος στη μεγαλοαστική ευμάρεια. Όλα αυτά μέχρι να έρθει η πλήρης ψυχολογική κατάρρευση, η οποία θα ξεκινήσει από μια σειρά επιστολών που γράφει­ ο ίδιος σε μια εταιρεία αυτόματων πωλητών. Η γνωριμία του, μάλιστα, με την υπάλληλο της εταιρείας Κάρεν και τον γιο της Κρις θα λειτουργήσει καταλυτικά. Και κάπου εκεί αρχίζουν να... κοπανάν οι βαριοπούλες ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, διότι μάλλον ο σεναριογράφος Μπράιαν Σιπ αδυνατεί να συλλάβει την ακριβή έννοια της «κινηματογραφικής μεταφοράς».

Ξανά από την Αρχή - εικόνα 2

Για να δείξουμε ότι ένας ήρωας πρέπει πρώτα να γκρεμίσει την παλιά, συμβατική ζωή του και στη συνέχεια να χτίσει απελευθερωμένος μια καινούργια, δεν χρειάζεται να πάρει την μπουλντόζα­ και να τα κάνει όλα ίσωμα (το βλέπουμε και αυτό). Εντάξει, είναι απόλυτα αντιληπτές οι αλληγορικές επεκτάσεις της «κατεδαφιστικής» ιστορίας, από την υπαρξιακή αναζήτηση του ήρωα μέχρι την κλινική υλιστική πραγματικότητα και από την καταπίεση της κοινωνικής συνθήκης μέχρι τη χρηματοπιστωτική απάτη.

Αλλά προς τι όλη αυτή η υπερβολή με το σμπαράλιασμα ψυγείων, πορτών, τζαμαριών και σπιτιών; Κι εκεί που, επιτέλους, τελειώνει­ το ατελείωτο γκρέμισμα και αρχίζει καθυστερημένα το ξαναχτίσιμο της προσωπικότητας του πρωταγωνιστή έρχεται η παντελώς άστοχη αμφίδρομη σχέση­ ενηλικίωσης μεγάλου Ντέιβις και μικρού Κρις, που αποτελειώνει κάθε ελπίδα ορθολογικής μυθοπλαστικής ανοικοδόμησης – σε κάτι που δεν βοηθά σίγουρα και η φορτισμένη σκηνοθετική προσέγγιση του Ζαν-Μαρκ Βαλέ­. Έτσι, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια τόσο του Τζέικ Τζίλεγχαλ όσο και της Ναόμι Γουότς, το φιλμ δεν αποκτά ποτέ μια συγκροτημένη κινηματογραφική λογική, με τη σκηνή του τέλους στο καρουζέλ να αποτελεί υπόδειγμα αφελούς χάπι εντ.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ξανά Από την Αρχή

Demolition
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 101 '
  • Ζαν - Μαρκ Βαλέ

Ο Ντέιβις χάνει τη γυναίκα του σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, αλλά είναι αδύνατο να θρηνήσει. Ο συναισθηματικός του κόσμος είναι μπλοκαρισμένος, αεροστεγώς κλεισμένος μέσα στη μεγαλοαστική ευμάρεια. Όλα αυτά μέχρι να έρθει η πλήρης ψυχολογική κατάρρευση, η οποία θα ξεκινήσει από μια σειρά επιστολών που γράφει ο ίδιος σε μια εταιρεία αυτόματων πωλητών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.