Η Πλημμύρα

3

Τα κατορθώματα και οι έρωτες του γενναίου αξιωματικού Αντρέι Κμίσιτς κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας και Σουηδών επιδρομέων στα μέσα του 17ου αιώνα. Υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ ιστορικό έπος, το οποίο συνδυάζει το πομπώδες υπερθέαμα με το λυρισμό της σοβιετικής κινηματογραφικής σχολής.

Η Πλημμύρα

Τα κατορθώματα και οι έρωτες του γενναίου αξιωματικού Αντρέι Κμίσιτς κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας και Σουηδών επιδρομέων στα μέσα του 17ου αιώνα. Υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ ιστορικό έπος, το οποίο συνδυάζει το πομπώδες υπερθέαμα με το λυρισμό της σοβιετικής κινηματογραφικής σχολής.

Η Πλημμύρα - εικόνα 1

Βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1905, ο Χένρικ Σιενκιέβιτς­ («Quo Vadis?») αποτελεί έναν από τους εθνικούς συγγραφείς της Πολωνίας, διάσημος για την ηρωική «Τριλογία» του, η οποία συνδυάζει ιστορικά και μυθοπλαστικά γεγονότα που αφορούν τους αγώνες της χώρας του για ανεξαρτησία κατά το 17ο αιώνα. Ο συμπατριώτης του Γέρζι Χόφμαν ανέλαβε την κινηματογραφική μεταφορά αυτού του εμβληματικού έπους ξεκινώντας από το τελευταίο του μέρος («Συνταγματάρχης Βολοντιόφσκι») το 1969 και ολοκληρώνοντάς το 30 χρόνια αργότερα με το πρώτο και γνωστότερο («Διά πυρός και σιδήρου»).

Η συνολική διάρκεια της κινηματογραφικής τριλογίας αγγίζει τις 11 ώρες (!), με την πεντάωρη «Πλημμύρα» (εδώ στην τρίωρη εκδοχή της) να εντυπωσιάζει με τις υπερμεγέθεις φιλοδοξίες της και να φτάνει μέχρι την υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ. Είδος σινεμά που συνδυάζει τη χολιγουντιανή μεγαλοστομία, την αϊζενσταϊνική δυναμική και το λυρισμό της σοβιετικής σχολής, αυτή η εντυπωσιακότατη υπερπαραγωγή καταφέρνει να ελέγξει τα εκφραστικά της μέσα και να μη χάσει μέσα στον αχό του φαντασμαγορικού θεάματος το ανθρώπινο στοιχείο, βασισμένο κυρίως σε μελοδραματικά πάθη και στα ηρωικά διδάγματα που αυτά κουβαλούν.

Πολωνία. 1974. Διάρκεια: 186΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Potop - Ο Κατακλυσμός

Potop
3
  • Δραματική
  • 1974
  • Διάρκεια: 315 '
  • Γέρζι Χόφμαν

Τα κατορθώματα και οι έρωτες του γενναίου αξιωματικού Αντρέι Κμίσιτς κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας και Σουηδών επιδρομέων στα μέσα του 17ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.