Hands of Stone

2

Η διαδρομή του Παναμέζου μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν από την απόλυτη φτώχεια στον παγκόσμιο πυγμαχικό τίτλο. Ζωντανές ερμηνείες, αφηγηματική ταχύτητα και ιστορικοκοινωνικές αναφορές διασώζουν μια προβλέψιμη βιογραφία από την απόλυτη (τηλεοπτική) μετριότητα.

Hands of Stone

Η διαδρομή του Παναμέζου μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν από την απόλυτη φτώχεια στον παγκόσμιο πυγμαχικό τίτλο. Ζωντανές ερμηνείες, αφηγηματική ταχύτητα και ιστορικοκοινωνικές αναφορές διασώζουν μια προβλέψιμη βιογραφία από την απόλυτη (τηλεοπτική) μετριότητα.

Hands of Stone - εικόνα 1

Άθλημα ιδιαίτερα δημοφιλές στη μεγάλη και την (αμερικανική) μικρή οθόνη, η πυγμαχία προσφέρεται τόσο για επίδειξη σκηνοθετικής βιρτουοζιτέ όσο και για real life δράμα σε κοντινό πλάνο. Ατομικό άθλημα που απευθύνεται σε αταβιστικά ένστικτα και μπορεί –με ένα νοκ άουτ– να γίνει κατανοητό στον καθέναν, γοητεύει κινηματογραφικούς θεατές και δημιουργούς, με τους τελευταίους να ανακαλύπτουν κάθε τόσο τη συναρπαστική­ ιστορία ακόμη ενός βασιλιά του ρινγκ. Να, λοιπόν, και η διά χειρός του Βενεζουελάνου Τζόναθαν Τζεϊκούμποβιτς σινε-εκδοχή της διαδρομής του Παναμέζου μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν από την απόλυτη φτώχεια σε μια σειρά από παγκόσμιους πυγμαχικούς τίτλους. Οδηγός και αφηγητής ο εξίσου θρυλικός για το άθλημα προπονητής του Ρέι Άρσελ (ένας από τους καλύτερους Ντε Νίρο των τελευταίων χρόνων), ο οποίος μετά τη σχεδόν θανατηφόρα διαμάχη του με τη νεοϋορκέζικη μαφία κατέφυγε στον Παναμά και από εκεί οδήγησε τον ασυγκράτητο και φιλόδοξο νεαρό Ντουράν πρώτα­ στην κατάκτηση του Παγκόσμιου­ Πρωταθλήματος ελαφρών (1972) και κατόπιν ημιμεσαίων βαρών (1980).

Με τον δυναμικό Έντγκαρ Ραμίρεζ («Carlos», «Zero Dark Thirty») να ξεχειλίζει από ενέργεια και τη βιογραφική πλοκή να ξετυλίγεται­ ταχύτατα, ο σκορσεζικός Τζεϊκούμποβιτς εστιάζει στη διπλή μονομαχία του Ντουράν με τον Αφροαμερικανό πυγμαχικό σταρ Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ και την έντονη σχέση του με τον Άρσελ. Διεκπεραιώνει τις σκηνές δράσης με σιγουριά, παραλληλίζει τον προσωπικό αγώνα του ήρωά του με την ταραγμένη πορεία της χώρας του προς την εθνική ανεξαρτησία (η διαρκής διαμάχη με τις ΗΠΑ για τη διώρυγα), αλλά το κάθε κομμάτι του φιλμ μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο από μόνο του παρά ως ένα ενιαίο, αρμονικό σύνολο, το οποίο ερμηνείες, ταχύτητα και ιστορικοκοινωνικές αναφορές διασώζουν από την απόλυτη (τηλεοπτική) μετριότητα.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Hands of Stone

2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 105 '
  • Τζόναθαν Τζεϊκούμποβιτς

Η διαδρομή του Παναμέζου μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν από την απόλυτη φτώχεια στον παγκόσμιο πυγμαχικό τίτλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.