Ξημερώνει

5

Ο κόσμος του θεάματος δίνει και πάλι το «παρών» στο έργο του Μαρσέλ, με την εργατική τάξη να έρχεται σε σύγκρουση με τον απατηλό καλλιτεχνικό κόσμο και την τραγωδία να γεννιέται μέσα στα σπλάχνα του έρωτα. Όλα αυτά συνδυασμένα με μια αξεπέραστη ποιητικότητα και σκηνοθετική κομψότητα.

Ξημερώνει

Ο κόσμος του θεάματος δίνει και πάλι το «παρών» στο έργο του Μαρσέλ, με την εργατική τάξη να έρχεται σε σύγκρουση με τον απατηλό καλλιτεχνικό κόσμο και την τραγωδία να γεννιέται μέσα στα σπλάχνα του έρωτα. Όλα αυτά συνδυασμένα με μια αξεπέραστη ποιητικότητα και σκηνοθετική κομψότητα.

Ξημερώνει - εικόνα 1

Δεν είναι τυχαίο το ότι η πέμπτη ταινία του στιλίστα Μαρσέλ Καρνέ («Τα Παιδιά του Παραδείσου») βρίσκεται ανάμεσα στις 100 καλύτερες όλων των εποχών στη λίστα των «Cahier du Cinema». Εδώ ο Γάλλος μεγάλος δημιουργός ξετυλίγει την ερωτική ιστορία του μέσω της πρωτοποριακής –για εκείνη την εποχή– αφηγηματικής τεχνικής­ των φλας μπακ.

Ξεκινώντας από το τέλος, το φιλμ κλείνει κιόλας­ από την πρώτη σεκάνς τον πρωταγωνιστή φονιά Φρανσουά στο διαμέρισμα μιας εργατικής πολυκατοικίας, περικυκλωμένο από την αστυνομία. Αλήθεια, πώς φτάσαμε μέχρις εκεί; Ο κόσμος του θεάματος δίνει και πάλι το «παρών» στο έργο του Μαρσέλ, με την εργατική τάξη να έρχεται σε σύγκρουση με τον απατηλό καλλιτεχνικό κόσμο και την τραγωδία να γεννιέται μέσα­ στα σπλάχνα του έρωτα. Όλα αυτά συνδυασμένα με μια αξεπέραστη ποιητικότητα και μια σκηνοθετική κομψότητα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ξημερώνει

Le Jour se Leve
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1939
  • Διάρκεια: 93 '
  • Μαρσέλ Καρνέ

Ξεκινώντας από το τέλος, το φιλμ κλείνει κιόλας από την πρώτη σεκάνς τον πρωταγωνιστή φονιά Φρανσουά στο διαμέρισμα μιας εργατικής πολυκατοικίας, περικυκλωμένο από την αστυνομία. Αλήθεια, πώς φτάσαμε μέχρις εκεί;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τζένιφερ Λόρενς & Ρόμπερτ Πάτινσον ερωτευμένοι μέχρι θανάτου στο "Die My Love"

Οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία της κορυφαίας σκηνοθέτριας Λιν Ράμσεϊ ("Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν").

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
05/09/2025

Η ελληνική "Αρκουδότρυπα" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το ντεμπούτο των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου απέσπασε το σημαντικό βραβείο Europa Cinemas Label χάρη στο οποίο η ταινία θα μπορέσει να διανεμηθεί σε σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μια εβδομάδα γεμάτη σινεμά που μπορείτε να παρακολουθήσετε ακόμα και εάν δε βρεθείτε στη μακεδονική πόλη.

Είμαστε έτοιμοι για τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" της γενιάς του TikTok;

Το τρέιλερ της νέας ταινίας της οσκαρικής Έμεραλντ Φένελ ξεσήκωσε το ίντερνετ και τις σινεφίλ συζητήσεις.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (4-10/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

5 ταινίες που έντυσε ο Τζόρτζιο Αρμάνι

Ο Ιταλός σχεδιαστής δεν άφησε το στίγμα του μόνο στο χώρο της μόδας, αλλά και στη μεγάλη οθόνη.