Μια Αγελάδα στο Παρίσι

2

Άνιση κωμωδία που ανεβάζει στην αρχή στροφές λόγω του πληθωρικού πρωταγωνιστή της Φατσά Μπουγιαμέντ, αλλά στη συνέχεια δεν καταφέρνει να αποφύγει τις κοινοτοπίες και τα στερεότυπα του είδους.

Μια Αγελάδα στο Παρίσι

Άνιση κωμωδία που ανεβάζει στην αρχή στροφές λόγω του πληθωρικού πρωταγωνιστή της Φατσά Μπουγιαμέντ, αλλά στη συνέχεια δεν καταφέρνει να αποφύγει τις κοινοτοπίες και τα στερεότυπα του είδους.

Μια Αγελάδα στο Παρίσι - εικόνα 1

Ένα road movie στη γαλλική ύπαιθρο με πρωταγωνιστές έναν Αλγερινό αγρότη και μια όμορφη... αγελάδα; Γιατί όχι; Μάλιστα, το δημιουργικά τολμηρό όραμα του Γάλλου σκηνοθέτη Μοχάμεντ Χαμιντί δείχνει να δικαιώνεται στο γλυκύτατο ξεκίνημά του. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον ερμηνευτικά πληθωρικό πρωταγωνιστή Φατσά Μπουγιαμέντ, ο οποίος μετατρέπει με ευκολία την ταινία σε ένα κωμικό one-man-show.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός ερμηνεύει τον Φατάχ, έναν Αλγερινό αγρότη που λατρεύει την παχουλή αγελάδα του Ζακλίν. Όταν φτάνει μια αναπάντεχη πρόσ­κληση από τη Διεθνή Αγροτική Έκθεση, αποφασίζει να εγκαταλείψει για πρώτη φορά την Αλγερία και να ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι με τα πόδια από τη Μασσαλία μέχρι το Παρίσι παρέα με το υπομονετικό τετράποδο. Στο δρόμο του βρίσκονται μια σειρά από πρόσωπα και πρωτόγνωρες καταστάσεις, που θα αναγκάσουν ακόμη και τον Φατάχ να αμφισβητήσει το σκοπό του. Η πρωτότυπη κωμωδία του Χαμιντί αποτελεί μια φρέσκια ματιά πάνω στο κοινωνικό μωσαϊκό της επαρχιακής Γαλλίας.

Από το φελινικό σκηνικό με τους μάγους μέχρι τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το φιλμ βλέπει το θαυμαστό κόσμο της γαλλικής υπαίθρου μέσα από τη ναΐφ αθωότητα του Φατάχ και σχολιάζει ανάλαφρα το τέλος της αριστοκρατίας, την αριστερά, την αστυνομική αυθαιρεσία, την πολυπολιτισμικότητα καθώς και την κυριαρχία των social media. Μπορεί η αρχή του «αγελαδινού» road movie να είναι σπιρτόζικη, στη συνέχεια όμως αρχίζει το αδικαιολόγητο «άρμεγμα» στερεοτύπων, όσο και μια «μουλαρίσια» άρνηση του Χαμιντί να πρωτοτυπήσει σεναριακά! Η απουσία έστω κι ενός κακού (εκτός από έναν γραφικό μουστακαλή συντοπίτη του Φατάχ) και κυρίως το πανηγυρικά αφελές φινάλε χύνουν την καρδάρα με το γάλα...

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Αγελάδα στο Παρίσι

La Vache
2
  • Κωμωδία
  • 2016
  • Διάρκεια: 92 '
  • Μοχάμεντ Χαμιντί

Ο Αλγερινός αγρότης Φατάχ ξεκινά μαζί με την αγελάδα του Ζακλίν ένα μακρύ ταξίδι με τα πόδια από τη Μασσαλία μέχρι το Παρίσι για να συμμετάσχει στη Διεθνή Αγροτική Έκθεση. Στο δρόμο του βρίσκονται μια σειρά από πρόσωπα και πρωτόγνωρες καταστάσεις, που θα αναγκάσουν ακόμη και αυτόν να αμφισβητήσει το σκοπό του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.