Αόρατος Εχθρός

1

Έντονο σασπένς, πειστική απεικόνιση της μοντέρνας, hi tech μιλιταριστικής πραγματικότητας, μελοδραματικά διλήμματα και απλοϊκές, φιλοπόλεμες απαντήσεις.

Αόρατος Εχθρός

Έντονο σασπένς, πειστική απεικόνιση της μοντέρνας, hi tech μιλιταριστικής πραγματικότητας, μελοδραματικά διλήμματα και απλοϊκές, φιλοπόλεμες απαντήσεις.

Αόρατος Εχθρός - εικόνα 1

Έμπειρος τηλεοπτικός σεναριογράφος, ο Γκάι Χίμπερτ έχει υπογράψει για τη μεγάλη οθόνη μόνο το «Πέντε Λεπτά Πριν τον Παράδεισο», ένα σκηνοθετημένο από τον Όλιβερ Χιρσμπίγκελ («Η Πτώση») δραματικό πολιτικό θρίλερ πάνω στις συνέπειες της εμφύλιας βίας που επί δεκαετίες αιματοκύλισε και δίχασε βαθιά τον ιρλανδικό λαό. Το δεύτερο κινηματογραφικό του σενάριο θέτει παρόμοια, πιο παγκοσμιοποιημένα διλήμματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ηθική και την πολιτική αναγκαιότητα της χρήσης στρατιωτικής βίας.

Ένα ερώτημα καθαρά ιδεολογικό, απόλυτα επίκαιρο και καθημερινά επαναλαμβανόμενο, από την έντυπη αρθρογραφία μέχρι τα τηλεοπτικά πάνελ. Το μυθοπλαστικό πλαίσιο στο οποίο τίθεται το προς εξέταση θέμα αφορά μια πολυεθνική επιχείρηση των νατοϊκών δυνάμεων καθοδηγούμενη από drones, της οποίας ηγείται μια Βρετανίδα συνταγματάρχης. Όταν το συμμαχικό μάτι εξ ουρανού αναγνωρίζει στο Ναϊρόμπι τρεις καταζητούμενους που ετοιμάζουν πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα, οι άμεσοι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί προϊστάμενοι ενημερώνονται και με τα πολλά αποδέχονται πως μια επίγεια επιχείρηση αιχμαλωσίας τους είναι αδύνατη. Ενώ όμως όλα είναι έτοιμα για το βομβαρδισμό τους, η είσοδος ενός μικρού κοριτσιού στη ζώνη πυρός αλλάζει δραματικά τα δεδομένα.

Ο οσκαρικός Νοτιοαφρικανός («Tsotsi») και κατόπιν άνισος χολιγουντιανός («Έκδοση Κρατουμένου», «X-Men Η Αρχή: Γούλβεριν», «Η Εκδίκηση του Ender») Γκάβιν Χουντ απεικονίζει με λεπτομερή πειθώ την πολυδιάστατη, μοντέρνα και άκρως hi tech μιλιταριστική πραγματικότητα. Το δυναμικό μοντάζ της μόνιμης συνεργάτιδάς του Μέγκαν Γκιλ συντηρεί έντεχνα την αφηγηματική ένταση και αγωνία, οι οποίες σεναριακά κρέμονται μέχρι τέλους από μια μελοδραματικά ξεφτισμένη κλωστή. Η αντοχή της δοκιμάζει ξανά και ξανά τα ουμανιστικά αισθήματα του θεατή, κοιτάζοντας με υποτιθέμενη ουδετερότητα, αλλά υπόγεια μεροληψία τις δύο όψεις (ενεργητική και παθητική) του φιλοσοφικά κάλπικου νομίσματος. Το οποίο, φυσικά, εξαργυρώνει μέσα από τα τελευταία λόγια του στρατηγού την αναγκαιότητα του (φιλοπόλεμου) κακού, συνοδευόμενο από την αισχύλεια ρήση «η πρώτη απώλεια σε έναν πόλεμο είναι η αλήθεια», που εδώ επιστρατεύεται για να σφραγίσει το ιδεολογικό συγχωροχάρτι.

Περισσότερες πληροφορίες

Αόρατος Εχθρός

Eye in the Sky
1
  • Θρίλερ
  • 2015
  • Διάρκεια: 102 '
  • Γκάβιν Χουντ

Μια πολυεθνική επιχείρηση των νατοϊκών δυνάμεων με drones, της οποίας ηγείται μια Βρετανίδα συνταγματάρχης, αναγνωρίζει στο Ναϊρόμπι τρεις καταζητούμενους, έτοιμους για τρομοκρατικό χτύπημα. Ενώ όμως όλα είναι έτοιμα για το βομβαρδισμό τους, η είσοδος ενός μικρού κοριτσιού στη ζώνη πυρός αλλάζει δραματικά τα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.