Η Αγωνία του Τερματοφύλακα Πριν Από το Πέναλτι

3,5

Ο Πέτερ Χάντκε («Τα Φτερά του Έρωτα») γράφει και ο 27χρονος Βέντερς σκηνοθετεί μια πικρή, αποστασιοποιημένη παραλλαγή του «Ξένου» του Καμί.

Η Αγωνία του Τερματοφύλακα Πριν Από το Πέναλτι

Ο Πέτερ Χάντκε («Τα Φτερά του Έρωτα») γράφει και ο 27χρονος Βέντερς σκηνοθετεί μια πικρή, αποστασιοποιημένη παραλλαγή του «Ξένου» του Καμί.

Η Αγωνία του Τερματοφύλακα Πριν Από το Πέναλτι - εικόνα 1

Αφήνοντας πίσω το ασπρόμαυρο ροκ πρωτόλειό του «Summer in the City», ο 27χρονος Βιμ Βέντερς συνεργάζεται για την πρώτη «ενήλικη» ταινία του με τον συγγραφέα Πέτερ Χάντκε, τον οποίο θα ξανασυναντήσει αργότερα στη «Λάθος Κίνηση» και στα «Φτερά του Έρωτα». Το σενάριό τους αφορά μια εντελώς ελεύθερη διασκευή του «Ξένου» του Αλμπέρ Καμί, με τον Γιόζεφ Μπλοκ να αποτελεί μια βορειοευρωπαϊκή εκδοχή του Μερτό: έναν ερασιτέχνη τερματοφύλακα που σε έναν αγώνα διαπληκτίζεται με τον διαιτητή και αποβάλλεται. Περιφέρεται άσκοπα στην πόλη, συναντά μια ταμία κινηματογράφου και περνά τη νύχτα μαζί της. Το επόμενο πρωί, χωρίς προφανή λόγο, τη δολοφονεί.

Ο αποστασιοποιημένος, αντονιονικός τρόπος με τον οποίο ο φακός αποτυπώνει το αστικό τοπίο, οι άδειοι χρόνοι και οι αργοί ρυθμοί περιγράφουν έναν κόσμο που, κατοικημένος θαρρείς από φαντάσματα, παρατηρεί απαθής τον εαυτό του να παρασύρεται από την τύχη, το ανεξέλεγκτο, το χωρίς νόημα. Την ίδια στιγμή, η (μοντέρνα) κινηματογραφική αφήγηση περιφρονεί την πλοκή και τον ακαδημαϊκό ψυχολογισμό, απελευθερώνοντας τη δύναμη της εικόνας και τη δυναμική του βλέμματος του θεατή (ενδεικτικό το ποδοσφαιρικό σχόλιο της τελευταίας σκηνής).

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αγωνία του Τερματοφύλακα Πριν Από το Πέναλτι

Die Angst des Tormanns Beim Elfmeter
3,5
  • Σινεφίλ
  • 1972
  • Διάρκεια: 101 '
  • Βιμ Βέντερς

Ο Γιόζεφ Μπλοκ είναι ένας ερασιτέχνης τερματοφύλακας που σε έναν εκτός έδρας αγώνα διαπληκτίζεται με τον διαιτητή και αποβάλλεται. Περιφέρεται άσκοπα στην πόλη, συναντά μια ταμία κινηματογράφου και περνά τη νύχτα μαζί της. Το επόμενο πρωί, χωρίς προφανή λόγο, τη δολοφονεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25-31/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
26/12/2025

Γιάννης Σμαραγδής για τον "Καποδίστρια": "Δεν επιλέγουμε εμείς τα πρόσωπα, αλλά αυτά εμάς"

Με αφορμή την πρεμιέρα της ιστορικής βιογραφίας "Καποδίστριας", το "α" συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη στο ανακαινισμένο Athinaion Experience για μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης.

"Ο Έρωτας Γράφεται": Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος μας μιλάει για τη νέα ρομαντική κομεντί

Φωτογραφίες από τα παρασκήνια και ένα ημερολόγιο γυρισμάτων μας δίνουν μία γεύση από την ταινία, η οποία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σήμερα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 25 Δεκεμβρίου.

Είναι το 'Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει' η κορυφαία χριστουγεννιάτικη ταινία;

Όλα όσα κάνουν το "Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει" το πιο απολαυστικό φιλμ των ημερών.

Father Mother Sister Brother

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για ένα μινιμαλιστικό σινε-κομψοτέχνημα και μια ειρωνική, γλυκόπικρη ματιά στα μυστικά και ψέματα που συντηρούν το εύθραυστο σύγχρονο οικογενειακό οικοδόμημα. | Powered by Uber.

Καποδίστριας

Ο Σμαραγδής, η Wikipedia και ακόμα ένα αγιογραφικό πορτρέτο μιας επιφανούς προσωπικότητας της ελληνικής ιστορίας, χρωματισμένο με έντονη θρησκευτικότητα, ξέχειλο πατριωτισμό και μελοδραματικό μανιχαϊσμό. | Powered by Uber.