«Ghostbusters»: Κυνηγοί φαντασμάτων με ψηλά τακούνια

Τρεις δεκαετίες μετά το τρελό πάρτι που έστησαν στο κέντρο του Μανχάταν, τα άτακτα νεοϋορκέζικα φαντάσματα επιστρέφουν έτοιμα για όλα. Όχι όμως και για τη νέα, μετα-φεμινιστική εκδοχή των «Ghostbusters» που τους περιμένει.

«Ghostbusters»: Κυνηγοί φαντασμάτων με ψηλά τακούνια

Τρεις δεκαετίες μετά το τρελό πάρτι που έστησαν στο κέντρο του Μανχάταν, τα άτακτα νεοϋορκέζικα φαντάσματα επιστρέφουν έτοιμα για όλα. Όχι όμως και για τη νέα, μετα-φεμινιστική εκδοχή των «Ghostbusters» που τους περιμένει.

«Ghostbusters»: Κυνηγοί φαντασμάτων με ψηλά τακούνια - εικόνα 1

Ξεκινώντας ως τηλεοπτικός ηθοποιός και σεναριογράφος στο «Saturday Night Live» από το 1975 έως και το 1979, ο Καναδός κωμικός Νταν Ακρόιντ έκανε ένα εξίσου πετυχημένο πέρασμα στη μεγάλη οθόνη με το «1941» (1979) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, τους «Blues Brothers» (1980) και την «Πολυθρόνα για Δύο» (1983). Εκείνη την εποχή ο Ακρόιντ είχε γράψει ένα σενάριο με κυνηγούς φαντασμάτων που ταξιδεύουν στο χρόνο, αλλά ο αιφνίδιος θάνατος του Τζον Μπελούσι τον Μάρτιο του 1982, με τον οποίο θα συμπρωταγωνιστούσαν, καθυστέρησε το σχέδιο.

Η ιδέα των «Ghostsmashers» άρεσε στον παραγωγό και σκηνοθέτη Άιβαν Ράιτμαν, ο οποίος απέκλεισε λόγω κόστους τα ταξίδια στο χρόνο και σύστησε στον Ακρόιντ ως συν-σεναριογράφο τον Χάρολντ Ράμις, ο οποίος είχε γράψει τότε το «Ένα Τρελό Θηριοτροφείο», ενώ αργότερα θα έγραφε και θα σκηνοθετούσε τη «Μέρα της Μαρμότας» και το «Ανάλυσέ το». Αυτό που προέκυψε από τη συνεργασία τους ήταν οι περιπέτειες τεσσάρων κυνηγών φαντασμάτων οι οποίοι σώζουν τη Νέα Υόρκη από την καταστροφική απειλή του αρχαίου δαίμονα Γκόζερ.

«Ghostbusters»: Κυνηγοί φαντασμάτων με ψηλά τακούνια - εικόνα 2

Με τον Ράιτμαν πίσω από την κάμερα και τους Ακρόιντ, Ράμις, Μπιλ Μάρεϊ, Έρνι Χάντσον, Σιγκούρνι Γουίβερ και Ρικ Μοράνις μπροστά απ’ αυτήν, το «Ghostbusters» έκανε πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου του 1984 και με εισπράξεις 229 εκατομμυρίων δολαρίων (242 εκατ. με τις επανεκδόσεις) αναδείχτηκε η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς πίσω από τον «Μπάτσο του Μπέβερλι Χιλς». Αν και το μετριότατο σίκουελ του 1989 είχε φτωχά εισπρακτικά αποτελέσματα (112,5 εκατ.), ο μύθος των «Ghostbusters» είχε ήδη περάσει στην ποπ κουλτούρα, με το τραγούδι των τίτλων του Ρέι Πάρκερ Τζούνιορ να φτάνει στην κορυφή των τσαρτ και τις ατάκες «Who you gonna call?» και «Ain’t afraid of no ghost» να μένουν κλασικές.

Η ιδέα για ένα επόμενο φιλμ δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά ένας ακόμα θάνατος, αυτός του Χάρολντ Ράμις το 2014, περιέπλεξε τις εξελίξεις. Οι παραγωγοί Άιβαν Ράιτμαν και Έιμι Πασκάλ ξεκίνησαν την αναζήτηση καινούργιου σεναριογράφου και κατέληξαν στον Πολ Φέιγκ, δημιουργό των κωμικών σουξέ της Μελίσα ΜακΚάρθι «Φιλενάδες», «The Heat» και «Spy». «Αν και ο πυρήνας της ιστορίας παραμένει το ότι κάποιοι αστείοι τύποι τα βάζουν με φαντάσματα», λέει ο ίδιος, «σκεφτόμουν ότι σε όλο αυτό θα έπρεπε να υπάρχει μια ανατροπή. Έτσι, αποφάσισα ότι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ήταν τέσσερις κορυφαίες γυναίκες κωμικοί».

«Ghostbusters»: Κυνηγοί φαντασμάτων με ψηλά τακούνια - εικόνα 3

Μαζί με την Κέιτι Ντίπολντ, συν-σεναριογράφο στο «The Heat», ολοκλήρωσαν μια ιστορία που δανείζεται στοιχεία του πρωτότυπου «Ghostbusters» (η τετραμελής ομάδα, το χαρακτηριστικό αυτοκίνητό της, η τελική σκηνή-μονομαχία με ένα γιγαντιαίο «ον» που καταστρέφει το Μανχάταν…), αλλά με μια δια­φορετική πλοκή και εντελώς νέους χαρακτήρες. Ο σκηνοθέτης ξεκινάει τις συστάσεις: «H Άμπι είναι η ειδικός σχετικά με μεταφυσικές καταστάσεις, έχοντας αφιερώσει όλη της τη ζωή στη μελέτη φαντασμάτων. Η Έριν είναι φυσικός. Προσπαθεί να προσδώσει επιστημονικό κύρος στην όλη αποστολή. Η Χόλτζμαν είναι μηχανικός και υλοποιεί τις εμπνεύσεις των Άμπι και Έριν, κατασκευάζοντας τα κατάλληλα όπλα για να εξολοθρεύσουν τα φαντάσματα. Και τέλος, η Πάτι, που είναι η πιο νέα, ξέρει όλα τα κατατόπια ώστε να καταφέρουν να ξετρυπώσουν τον εχθρό».

Η Μελίσα ΜακΚάρθι ήταν η πρώτη που επιλέχτηκε από τα καστ ως Άμπι, με τη συμπρωταγωνίστριά της στις «Φιλενάδες» Κρίστεν Γουίγκ να παίρνει το ρόλο της Έριν. Για τις άλλες δύο θέσεις ο Φέιγκ δεν επέλεξε κινηματογραφικές σταρ, προτιμώντας δύο τηλεοπτικές κωμικούς, τις Κέιτ ΜακΚίνον και Λέσλι Τζόουνς, που κάνουν θραύση στο «Saturday Night Live». Τέλος, ο Κρις Χέμσγουορθ είναι ο Κέβιν, ο σούπερ σέξι αλλά χαζός γραμματέας της θηλυκής ομάδας, η οποία ξεκίνησε τις κινηματογραφικές της περιπέτειες στις 15 Ιουλίου, έχοντας ήδη μαζέψει από τα αμερικανικά ταμεία 87 εκατ. δολάρια. Κάτι που σημαίνει πως μάλλον, όπως υπονοεί και η post credit σκηνή του φιλμ, δεν θα είναι και οι μοναδικές.

Περισσότερες πληροφορίες

Ghostbusters

2,5
  • Κωμωδία
  • 2016
  • Διάρκεια: 116 '
  • Πολ Φέιγκ

Δυο φιλενάδες, πιστές στην ύπαρξη του υπερφυσικού, οργανώνουν μια τετραμελή θηλυκή ομάδα κυνηγών φαντασμάτων, δεν φαντάζονται όμως πως η απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δυνάμεις τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.