Τσεκούρι Από Κόκκαλο

3,5

Απίστευτα ωμό, σαρδόνια πικρό και βαθιά αμοραλιστικό γουέστερν που φλερτάρει με το σινεμά τρόμου. Σκηνοθετικό ντεμπούτο-έκπληξη από έναν σεναριογράφο, pulp συγγραφέα και χέβι μέταλ μουσικό!

Τσεκούρι Από Κόκκαλο

Απίστευτα ωμό, σαρδόνια πικρό και βαθιά αμοραλιστικό γουέστερν που φλερτάρει με το σινεμά τρόμου. Σκηνοθετικό ντεμπούτο-έκπληξη από έναν σεναριογράφο, pulp συγγραφέα και χέβι μέταλ μουσικό!

Τσεκούρι Από Κόκκαλο - εικόνα 1

Τραχύ και αιχμηρό σαν τον τίτλο του, το «Τσεκούρι Από Κόκκαλο» ξεκαθαρίζει με το πρώτο πλάνο τις προθέσεις του: ένας καουμπόι κόβει το λαιμό ενός ακινητοποιημένου, ξαπλωμένου στο έδαφος. Το κάδρο ανοίγει κι αποκαλύπτει μερικούς ακόμα σφαγμένους δίπλα από μια φωτιά, ενώ ο ληστής κι ένας συνεταίρος του πλιατσικολογούν τα υπάρχοντα των νεκρών. Δεν θα χαρούν όμως για πολύ, καθώς προχωρώντας σε ένα χώρο που μοιάζει με αρχαίο νεκροταφείο θα δεχτούν επίθεση από μια «παράξενη» φυλή Ινδιάνων.

Ο 43χρονος Κρεγκ Ζάλερ είναι ένας συγγραφέας αστυνομικών, γουέστερν και sci-fi μυθιστορημάτων, ντράμερ και συνθέτης για τη χέβι μέταλ μπάντα Realmbuilder και σεναριογράφος του θρίλερ τρόμου «Asylum Blackout» (2011), ο οποίος όσο αναζητούσε τη μεγάλη χολιγουντιανή ευκαιρία (έχουν αγοραστεί πλέον τρία σενάριά του) δούλευε ως μάγειρας! Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο μας στέλνει πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα και στο Μπράιτ Χόουπ, μια συνηθισμένη μικρή πόλη του Γουέστ. Η καθημερινότητά της, η οποία περιγράφεται με έναν ιδιότυπο συνδυασμό σκληρού ρεαλισμού και υποδόριας ειρωνείας, διακόπτεται από την παρουσία ενός ύποπτου ξένου (ο ένας εκ των ληστών της αρχής), ο οποίος πυροβολείται στο πόδι από τον σερίφη, μεταφέρεται νυχτιάτικα στη φυλακή και εγχειρίζεται από την τοπική γιατρό.

Τσεκούρι Από Κόκκαλο - εικόνα 2

Το άλλο πρωί, όμως, φυλακισμένος, γιατρός και βοηθός σερίφη θα εξαφανιστούν, με τα στοιχεία να υποδεικνύουν πως έχουν απαχθεί από τους Τρωγλοδύτες (της πρώτης σκηνής), κανίβαλους Ινδιάνους που ζουν σε ένα επικίνδυνο, απάτητο μέρος. Αμέσως, ένα απόσπασμα που περιλαμβάνει τον σερίφη, έναν ηλικιωμένο βοηθό του, έναν καλοντυμένο, σνομπ πρώην στρατιωτικό(;) και τον τραυματισμένο σύζυγο της γιατρού ξεκινά για να τους φέρει πίσω. Η «Αιχμάλωτη της Ερήμου» του Τζον Φορντ συναντά το «Αληθινό Θράσος» των αδελφών Κοέν σε ένα ταραντινικό, αγωνιώδες, γεμάτο ωμή βία και πικρό χιούμορ οδοιπορικό, με το δίδυμο Κερτ Ράσελ (σερίφης) - Ρίτσαρντ Τζένκινς (ο sui generis, καλόκαρδος και ελαφρόμυαλος βοηθός του) να θυμίζουν τους Τζον Γουέιν και Γουόλτερ Μπρέναν στο «Ρίο Μπράβο» του Χάουαρντ Χοκς.

Όμως στην πραγματικότητα αυτό το γουέστερν τρόμου παραπέμπει ευθέως στον Σέρτζιο Λεόνε. Όχι τόσο στο οπερατικό σκηνοθετικό στιλ του, μα στον αμοραλιστικό τρόπο με τον οποίο εκείνος κοίταζε την Άγρια Δύση, την οποία εδώ ο Ζάλερ απογυμνώνει από κάθε ηρωικό και μυθικό της στοιχείο. Καθώς οι ήρωές μας προχωρούν όλο και βαθύτερα σε μια no man’s land, περνούν από τον πολιτισμό στη λίθινη εποχή και τους κανόνες της. Έτσι, απειλούμενη από αυτούς που έχει «ξεχάσει», η οργανωμένη κοινωνία τους αναγκάζεται να ξεπεράσει κάθε ηθικό (της) φραγμό για να διασωθεί, να επιβληθεί και να επιστρέψει στον τόπο της… λαμπρής ελπίδας (Μπράιτ Χόουπ).

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 132΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Τσεκούρι Από Κόκκαλο

Bone Tomahawk
3,5
  • Γουέστερν
  • 2015
  • Διάρκεια: 132 '
  • Κρεγκ Ζάλερ

Όταν μια φυλή κανίβαλων Ινδιάνων απάγει τη σύζυγο ενός ράντσερ, ο σερίφης του Μπράιτ Χόουπ οργανώνει ένα απόσπασμα που ξεκινά για να τη φέρει πίσω.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.