Νέο τρέιλερ για το «Birth of a Nation»: Aφροαμερικανική oσκαρική εξέγερση

Νέες εικόνες για το αντιρατσιστικό δράμα εποχής του Νέιτ Πάρκερ που σάρωσε τα βραβεία στο Σάντανς και προβάλει ως το απόλυτο φετινό οσκαρικό φαβορί.

Νέο τρέιλερ για το «Birth of a Nation»: Aφροαμερικανική oσκαρική εξέγερση

Για αρκετά χρόνια οι ήρωες των Αφροαμερικανών βρίσκονταν μακριά από την λάμψη του Χόλιγουντ και γενικότερα της οπτικοακουστική βιομηχανίας. Η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα και το (έστω και ασθενές) φιλελεύθερο ρεύμα που ήρθε μαζί με αυτήν, έβγαλε από την αφάνεια τις λαϊκές ιστορίες που δεν έγραψαν οι λευκοί στις Η.Π.Α.

Μια από αυτές είναι του Νατ Τέρνερ, ενός σκλάβου που το 1831 οδήγησε μια ομάδα βασανισμένων Αφροαμερικάνων σε μια εξέγερση που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 55 λευκούς, με τα βίαια αντίποινα που ακολούθησαν να βάφουν με αίμα τις φυτείες του Σάουθαμπτον Κάουντι της Βιρτζίνια.

Η εμφάνιση του «Birth of a Nation», της ταινίας που αφηγείται την ιστορία του επαναστάτη Τέρνερ, φαίνεται να έρχεται την καταλληλότερη στιγμή. Η ατμόσφαιρα στην περσινή απονομή των Όσκαρ ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, αφού πέραν του πάντοτε φασαριόζου Σπάικ Λι, αρκετοί αφροαμερικανοί σταρ μίλησαν ανοιχτά για υφέρποντα ρατσισμό, χρησιμοποιώντας αρκετές φορές τη λέξη «μποϊκοτάζ» στα social media. Για να κάνουμε το συνήγορο του διαβόλου, η αλήθεια είναι ότι πέρσι οι αφροαμερικανικού περιεχομένου ταινίες δεν είχαν ιδιαίτερο κινηματογραφικό ενδιαφέρον (συμπεριλαμβάνοντας και τη σεναριακά ναΐφ «Selma» μέσα σε αυτές). Φέτος, όμως το «Birth of a Nation», ένα προσωπικό πρότζεκτ του Νέιτ Πάρκερ που σκηνοθετεί, γράφει, πρωταγωνιστεί και υπογράφει την παραγωγή του φιλόδοξου αντιρατσιστικού δράματος, ίσως είναι η ιδανική ευκαιρία για να εξιλεωθεί η Αμερικανική Ακαδημία από τις φυλετικές αμαρτίες του πρόσφατου ή μακρινού χολιγουντιανού παρελθόντος...

Μια από αυτές είναι το τεχνικά δεξιοτεχνικό, αλλά σεναριακά βαθιά ρατσιστικό και συντηρητικό «Η Γέννηση Ενός Έθνους» του Ντέιβιντ Γ. Γκρίφιθ που γυρίστηκε το 1915 και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα ορόσημα που άλλαξαν το μέσο. Ο τίτλος της ταινίας του Νέιτ Πάρκερ έχει, όπως καταλαβαίνετε, ευθεία αναφορά στο περιεχόμενο της κλασσικής ταινίας… Βρισκόμενοι, λοιπόν, μπροστά στο σαρωτικό φαινόμενο Τραμπ, οι Αμερικάνοι θα πρέπει να αποφασίσουν με ποια «Γέννηση του Έθνους» τάσσονται: Με την παρωχημένη «λευκή» του παρελθόντος ή με τη νέα πολυφυλετική εκδοχή του μέλλοντος;

Δείτε παρακάτω το νέο τρέιλερ του «Birth of a Nation» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 στις ελληνικές αίθουσες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.