Warcraft. Η Σύγκρουση Δυο Κόσμων

2

Στηριγμένη σε μπεστ σέλερ βιντεοπαιχνίδι περιπέτεια φαντασίας που προσπαθεί απεγνωσμένα, αλλά χοντροκομμένα και βιαστικά, να μιμηθεί τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Warcraft. Η Σύγκρουση Δυο Κόσμων

Το ειρηνικό βασίλειο του Άζεροθ δέχεται απροειδοποίητη επίθεση των βάρβαρων πολεμιστών Ορκ, οι οποίοι εισβάλλουν από το δικό τους κόσμο μέσω μιας μαγικής πύλης. Έχοντας μαζί τους τη δύναμη της Κατάρας, μοιάζουν ανίκητοι, σε μια στηριγμένη σε μπεστ σέλερ βιντεοπαιχνίδι περιπέτεια φαντασίας που προσπαθεί απεγνωσμένα, αλλά χοντροκομμένα και βιαστικά, να μιμηθεί τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Warcraft. Η Σύγκρουση Δυο Κόσμων - εικόνα 1

Ξεκινώντας από ένα βιντεογκέιμ στρατηγικής του 1994, το «Warcraft» εξελίχτηκε γρήγορα σε franchise με πολλά εκατομμύρια πιστούς χρήστες, χτίζοντας μέσα από παιχνίδια κονσόλας και online, μυθιστορήματα και κόμικς ένα ολόκληρο μυθολογικό σύμπαν. Αντιγράφοντας το μισό «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τόλκιν και δανειζόμενο στοιχεία από τις διασημότερες χάρτινες ιστορίες ηρωικής φαντασίας (π.χ., «Κόναν ο Βάρβαρος»), ζωντάνεψε το ειρηνικό βασίλειο του Άζεροθ, το οποίο δέχεται επίθεση από βάρβαρους πολεμιστές Ορκ που εισβάλλουν από το δικό τους κόσμο μέσω μιας μαγικής πύλης.

Έχοντας μαζί τους τη δύναμη της Κατάρας, μοιάζουν ανίκητοι, αλλά ο βασιλιάς Λέιν, ο ατρόμητος πολεμιστής Λόθαρ, η μισή άνθρωπος και μισή Ορκ Γκαρόνα και δύο μάγοι, ο Φύλακας Μιντίβ και ο νεαρός Κάντκαρ, συνασπίζονται για να τους αντιμετωπίσουν. Θα έχουν την απρόσμενη βοήθεια του Ντούροταν, ενός φύλαρχου των Ορκ που αμφισβητεί τη συμπεριφορά του αδίστακτου ηγέτη Γκουλ’νταν, αλλά θα προδοθούν από κάποιον δικό τους, παρασυρμένο από τη σκοτεινή δύναμη της Κατάρας.

Warcraft. Η Σύγκρουση Δυο Κόσμων - εικόνα 2

Πιστή στην ιστορία και το πνεύμα του παιχνιδιού, η φιλόδοξη κινηματογραφική μεταφορά του προσπαθεί κι αυτή με τη σειρά της να αντιγράψει ό,τι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο του σινε-περιπετειώδους fantasy. Τον «Άρχοντα…» του Πίτερ Τζάκσον, ο οποίος συγκρινόμενος με το άτολμο έπος του Ντάνκαν Τζόουνς («Moon», «Τα Τελευταία 8 Λεπτά») επιβεβαιώνει την αριστουργηματική ισορροπία του σε πλοκή, χαρακτήρες, θέαμα, εφέ, δράση, συναίσθημα και αλληγορικές ιδέες.

Απ’ όλα αυτά μόνο οι τελευταίες μοιάζουν εδώ ενδιαφέρουσες, παρομοιάζοντας καθαρά τον πόλεμο των δύο μυθολογικών κόσμων με αυτόν της Δύσης και του Ισλάμ και εστιάζοντας σε πολλές από τις «γκρίζες ζώνες» του. Κατά τ’ άλλα, το «Warcraft» βρίσκεται ένα τουλάχιστον κλικ κάτω από τον «Άρχοντα…» σε κάθε τομέα –από την αφηγηματική συνοχή ως τη σκηνογραφία και τις θεαματικές μάχες–, απευθυνόμενο κυρίως στους φανατικούς χρήστες του παιχνιδιού, οι οποίοι θα μείνουν μάλλον ικανοποιημένοι. Αρκούν άραγε για να σπρώξουν τις περιπέτειες του Άζεροθ στην επόμενη κινηματογραφική πίστα;

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Warcraft: Η Σύγκρουση Δυο Κόσμων

2
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 123 '
  • Ντάνκαν Τζόουνς

Το ειρηνικό βασίλειο του Άζεροθ δέχεται απροειδοποίητη επίθεση των βάρβαρων πολεμιστών Ορκ, οι οποίοι εισβάλλουν από το δικό τους κόσμο μέσω μιας μαγικής πύλης. Έχοντας μαζί τους τη δύναμη της Κατάρας, μοιάζουν ανίκητοι…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.