Η Αποικία

1,5

Η αληθινή ιστορία της Colonia Dignidad εμπνέει ένα υπερβολικό, σχηματικό και ανίκανο να πείσει για την αληθοφάνειά του πολιτικό θρίλερ.

Η Αποικία

Η αληθινή ιστορία της Colonia Dignidad εμπνέει ένα υπερβολικό, σχηματικό και ανίκανο να πείσει για την αληθοφάνειά του πολιτικό θρίλερ.

Η Αποικία - εικόνα 1

Η αληθινή ιστορία της χιλιάνικης Colonia Dignidad και το «Επιχείρηση: Argo» συναντιούνται σε μια ταινία που ξεκινά, όπως κι εκείνη του Μπεν Άφλεκ, από πρόσφατα πολιτικά γεγονότα και φιλοδοξεί να τα μετατρέψει σε αγωνιώδες κινηματογραφικό δράμα. Ένα καθόλου εύκολο εγχείρημα, το οποίο αρχίζει να στραβοπατά από τα πρώτα του κιόλας σεναριακά βήματα: Στο Σαντιάγκο του 1973 ο Γερμανός φοιτητής Ντάνιελ έχει στρατευτεί ανοιχτά υπέρ του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Τις μέρες που δέχεται την επίσκεψη της ερωμένης του Λίνα, μιας αγγλόφωνης αεροσυνοδού της Lufthansa, ξεσπά το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ και εκείνος συλλαμβάνεται αμέσως.

Αναζητώντας τα ίχνη του, η Λίνα μαθαίνει πως ο αγαπημένος της έχει μεταφερθεί και ανακρίνεται (βλέπε βασανίζεται) σε μια μυστική στρατιωτική βάση κρυμμένη στα νότια της χώρας που έχει ως βιτρίνα τη θρησκευτική φιλανθρωπική οργάνωση-σέκτα Colonia Dignidad (Αποικία Αξιοπρέπεια) την οποία διοικεί ο ιεροκήρυκας Πολ Σέιφερ, ένας παιδεραστής πρώην συνεργάτης των ναζί. Δίχως να το σκεφτεί λεπτό, εκείνη αποφασίζει να εισέλθει στην Αποικία ως πιστή χριστιανή που θέλει να γίνει μέλος της παράξενης αυτής αίρεσης.

Η Αποικία - εικόνα 2

Όσο κι αν πατά σε ιστορικά ντοκουμέντα και ρεαλιστικά στοιχεία, η μυθοπλαστική πλευρά της «Αποικίας» στερείται κάθε αληθοφάνειας, αρχής γενομένης από την αγγλόφωνη συνεννόηση των Χιλιανών της ταινίας, οι οποίοι στην αρχή μιλούν μεταξύ τους ισπανικά! Ακολουθεί μια σειρά από απλοϊκές σεναριακές ευκολίες που βασανίζουν κάθε βήμα της σχηματικής και γεμάτης μελοδραματικές υπερβολές πλοκής, η οποία κορυφώνεται εντελώς αδέξια σε μια αλά «Επιχείρηση: Argo» σεκάνς αγωνιώδους καταδίωξης στο αεροδρόμιο. Πόσα απ’ όλα αυτά να προλάβουν να διορθώσουν μια φιλότιμη, αλλά μονίμως απορημένη Έμα Γουάτσον και η υποδειγματικά διεκπεραιωτική αφήγηση του βραβευμένου με Όσκαρ μικρού μήκους Φλόριαν Γκαλενμπέργκερ;

Γερμανία, Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αποικία

Colonia
1,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 110 '
  • Φλόριαν Γκάλενμπεργκερ

Αναζητώντας τον σύντροφό της που έχει συλληφθεί από τη χούντα του Πινοσέτ, μια νεαρή κοπέλα εισέρχεται στα άδυτα μιας φιλανθρωπικής θρησκευτικής οργάνωσης, προκάλυμμα μιας μυστικής στρατιωτικής βάσης όπου γίνονται ανακρίσεις και βασανιστήρια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.