Νέος διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας ο Λουκάς Κατσίκας

Μετά την αποχώρηση του Ορέστη Ανδρεαδάκη, νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας είναι ο έμπειρος κριτικός κινηματογράφου.

Νέος διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας ο Λουκάς Κατσίκας

Μετά την αποχώρηση του Ορέστη Ανδρεαδάκη, το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, αποφάσισε ότι ο κριτικός κινηματογράφου Λουκάς Κατσίκας, αναλαμβάνει τη Διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, του Athens Open Air Film Festival και του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.

Ακολουθεί το βιογραφικό σημείωμα που συνοδεύει την ανακοίνωση:
"Ο Λουκάς Κατσίκας γεννήθηκε το 1974. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Κριτική Αγγλικής Λογοτεχνίας στην Αθήνα. Κριτικός κινηματογράφου από το 1996, έχει υπάρξει για χρόνια συνεργάτης στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και στο περιοδικό Κ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Επί σειρά ετών έχει γράψει για λογαριασμό πολλών περιοδικών (ενδεικτικά στα Madame Figaro, ΚΛΙΚ, L' Officiel, Homme, ΝΙΤΡΟ, Highlights) και έχει διατελέσει συντάκτης και ανταποκριτής σε κινηματογραφικά φεστιβάλ του εξωτερικού στις εφημερίδες ΗΜΕΡΗΣΙΑ, CITY PRESS και ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός σε εκπομπές τόσο για τη μουσική όσο και για τον κινηματογράφο και σύμβουλος αναγνώσεων σε εκδοτικό οίκο.

Κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σε εκδόσεις αφιερωμένες στο έργο σκηνοθετών όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Κλοντ Σαμπρόλ, ο Γιώργος Πανουσόπουλος, ο Κάρολ Ριντ και άλλοι. Το 1998 εργάστηκε ως επιμελητής και συνδιοργανωτής στο φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ «Εικόνες της Αμερικής του 20ού αιώνα», σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία.

Από το 1996 μέχρι σήμερα υπήρξε Σύμβουλος και Συντονιστής Προγράμματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και στο Athens Open Air Film Festival. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του αείμνηστου Γιώργου Τζιώτζιου αποτέλεσε επί είκοσι χρόνια μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και μετέπειτα αρχισυντάκτης του".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τρεις viral ταινίες που αξίζει να δεις τώρα, αποκλειστικά στο Cinobo

Κινηματογραφικές παραγωγές που κέρδισαν τις εντυπώσεις και απέσπασαν βραβεία στα φεστιβάλ, καταφθάνουν για ατελείωτο streaming.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/01/2026

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε αυτό το ΠΣΚ στους κινηματογράφους

Αυτές είναι οι κινηματογραφικές κυκλοφορίες που παίζουν στις αίθουσες από 22 Ιανουαρίου.

Ένα συναρπαστικό διήμερο για νεαρούς σινεφίλ έρχεται από την Ολυμπία στην Αθήνα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους επιστρέφει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες της 28ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ και της 25ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας "Camera Zizanio".

Όσκαρ 2026: Οι μεγάλες ανατροπές και τα ηχηρά "σνομπάρισματα" της Ακαδημίας

Από το απόλυτο "άδειασμα" του Wicked μέχρι τον παραγκονισμό του Guillermo del Toro και του Paul Mescal: Συγκεντρώσαμε όλες τις παραλείψεις των υποψηφιοτήτων που προκάλεσαν τις πιο έντονες αντιδράσεις

Wife & Dog: Νέος Γκάι Ρίτσι, με Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς

Το σκοτεινό παιχνίδι εξουσίας στην καινούρια δουλειά του Βρετανού σκηνοθέτη καταφθάνει τον επόμενο Οκτώβριο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου επιστρέφει για 2η χρονιά στο Ηράκλειο

Cinema that makes you think: Το CINEphil_101 ανακοινώνει την έναρξη υποβολών και προσκαλεί κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η Άννα Ρεζάν μας μιλά για το ιστορικό ντοκιμαντέρ της "Οι Δικοί μου Άνθρωποι"

Η εβραϊκής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτιδα περιγράφει την προσπάθειά της να γυρίσει ένα κινηματογραφικό χρονικό που ξεκινάει ως οικογενειακό πορτρέτο και καταλήγει σε μια κατάθεση ιστορικής μνήμης.