Το Μέσα Φως

1,5

Απλά όσο και σοφά μαθήματα ζωής, χωρίς όμως το παραμικρό κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

Το Μέσα Φως

Ο 86χρονος Γιώργης Μαρκάκης, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του λαογραφικού μουσείου «Λυχνοστάτης», μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του. Απλά όσο και σοφά μαθήματα ζωής, χωρίς όμως το παραμικρό κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

Το Μέσα Φως - εικόνα 1

Μετά τα «Μεταξά: Ακούγοντας το Χρόνο» και «Ολυμπία», ο βετεράνος ντοκιμαντερίστας Σταύρος Ψυλλάκης επιστρέφει στην Κρήτη, τη γενέτειρά του, για να συναντήσει τον Γιώργη Μαρκάκη. Έναν 86χρονο πλέον συνταξιούχο χειρουργό οφθαλμίατρο και ιδρυτή του λαογραφικού μουσείου «Λυχνοστάτης», ο οποίος μας ξεναγεί στην κιβωτό των προσωπικών αναμνήσεών του.

Διαρκώς μπροστά στην κάμερα, με λόγο γλαφυρό και άποψη ζωής που συνδυάζει πολιτιστική καλλιέργεια και λαϊκή σοφία, ο Μπαρμπα-Γιώργης μιλάει για τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα του βίου με απλότητα, χιούμορ, ρίμα (απαγγέλλοντας μαντινάδες) και συγκινητική μεγαλοψυχία. Πρόκειται για ένα τρυφερό ανθρώπινο πορτρέτο με φόντο –αποσπάσματα από– την ιστορία του νησιού, το οποίο όμως έχει ελάχιστο έως μηδαμινό κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μέσα Φως

1,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 92 '
  • Σταύρος Ψυλλάκης

Ο 86χρονος Γιώργης Μαρκάκης, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του λαογραφικού μουσείου «Λυχνοστάτης», μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
12/12/2025

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αναπλιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 11 Δεκεμβρίου.