33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη

2

Τηλεοπτικής λογικής καταγραφή των απόψεων πανεπιστημιακών, φιλολόγων και μεταφραστών πάνω στη διαχρονική αξία της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη.

33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη

Τηλεοπτικής λογικής καταγραφή των απόψεων πανεπιστημιακών, φιλολόγων και μεταφραστών πάνω στη διαχρονική αξία της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη, ενός ποιήματος 33.333 στίχων εμπνευσμένου από το ομηρικό έπος.

33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη - εικόνα 1

Ο λοι γνωρίζουν τον Νίκο Καζαντζάκη από τα μυθιστορήματά του. Πόσοι όμως έχουν διαβάσει την «Οδύσσεια», ένα ποίημα 33.333 στίχων εμπνευσμένο από το ομηρικό έπος, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του; Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ δεκαετίες από την πρώτη έκδοσή της, το 1938, και το ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη («Σκάπετα», «ΑΡΙΚΑ. A.») επιχειρεί να σχολιάσει τη διαχρονική αξία της. μαζί και αυτήν του συνολικού έργου του κορυφαίου Έλληνα πεζογράφου του προηγούμενου αιώνα.

Πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι, ψυχαναλυτές και μεταφραστές (συγκινεί ο υπεραιωνόβιος Σουηδός Γκότφριντ Γκρούνεβαλντ) φωτίζουν ο καθένας και μια διαφορετική πλευρά του πολυεπίπεδου λογοτεχνικού άθλου, χωρίς να εκλείπει εντελώς και η αυστηρή κριτική απέναντί του. Εικόνες της έντονα παρούσας στο ποίημα φύσης συνοδεύουν το σχολιασμό και την παραθετική, τηλεοπτικής λογικής καταγραφή των απόψεων.

Περισσότερες πληροφορίες

33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 90 '
  • Μένιος Καραγιάννης

Η διαχρονική αξία της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη, ενός ποιήματος 33.333 στίχων εμπνευσμένου από το ομηρικό έπος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".