Ο Προφήτης

2

Ατμοσφαιρικό δράμα με στοιχεία μυστηρίου και φαντασίας, το οποίο θυσιάζει την αφηγηματική του δύναμη στο βωμό μιας θολής φιλοσοφικής αλληγορίας.

Ο Προφήτης

Ατμοσφαιρικό δράμα με στοιχεία μυστηρίου και φαντασίας, το οποίο θυσιάζει την αφηγηματική του δύναμη στο βωμό μιας θολής φιλοσοφικής αλληγορίας.

Ο Προφήτης - εικόνα 1

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Πούλου προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τον κύριο όγκο των σύγχρονων ελληνικών παραγωγών. Δεν είναι κοινωνικό δράμα, αλλά ούτε και (ακριβώς) ταινία είδους. Θα μπορούσε να είναι μια περιπέτεια φαντασίας με στοιχεία μυστηρίου, εστιάζει όμως περισσότερο στους χαρακτήρες και τα κίνητρά τους παρά στις ελάχιστα θεαματικές πράξεις τους: Εν καιρώ πολέμου, ένας στρατιώτης καταφθάνει σε ένα απομονωμένο μοναστήρι στο οποίο έχουν καταφύγει πασιφιστές, αναζητώντας τον πατέρα του. Κανείς δεν γνωρίζει κάτι γι’ αυτόν, αλλά ο στρατιώτης υποπτεύεται πως προσπαθούν να του κρύψουν την αλήθεια.

Η αποχρωματισμένη φωτογραφία (Ραμόν Μαλαπέτσας), το λιτό ντεκόρ και τα κοστούμια μας μεταφέρουν σε έναν τόπο έξω από το χρόνο, ιδανικό για να λειτουργήσει η φιλοσοφική αλληγορία – πάνω στις διαχρονικές αξίες, την αληθινή γνώση, τα όρια της συνείδησης… Μόνο που αυτή είναι βαριά, αναλωμένη σε τσιτάτα και διαρκώς παρούσα, εμπόδιο σε μια αφήγηση που θα μπορούσε, μαζί με τον θεατή, να ανασάνει πιο ελεύθερα. Γιατί εδώ υπάρχει σκηνοθέτης με μάτι και άποψη, ο οποίος θα χρειαζόταν όμως ένα πιο στιβαρό διηγηματικά σενάριο για να δείξει τις πραγματικές δυνατότητές του.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Προφήτης

2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 100 '
  • Δημήτρης Πούλος

Εν καιρώ πολέμου, ένας στρατιώτης καταφθάνει σε ένα απομονωμένο μοναστήρι στο οποίο έχουν καταφύγει πασιφιστές, αναζητώντας τον πατέρα του. Κανείς δεν γνωρίζει κάτι γι’ αυτόν, αλλά ο στρατιώτης διαπιστώνει πως κάποιοι προσπαθούν να του κρύψουν την αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.