Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ

2

Ακαδημαϊκά στρογγυλεμένη βιογραφία, η οποία προσέχει να… μην μας εκπλήξει πουθενά.

Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ

Έχοντας βιώσει βαθιά τη φυλετική καταπίεση, ο νεαρός Αφροαμερικανός Τζέσι Όουενς καταφέρνει να γίνει πρωταθλητής των ΗΠΑ στα σπριντ και το άλμα εις μήκος. Η απόλυτη πρόκληση τώρα γι’ αυτόν είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, τους οποίους η χιτλερική Γερμανία προετοιμάζει σαν γιγάντια προπαγάνδα. Ακαδημαϊκά στρογγυλεμένη βιογραφία, η οποία προσέχει να… μην μας εκπλήξει πουθενά.

Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ - εικόνα 1

Ίσως ο σπουδαιότερος αθλητής που πέρασε ποτέ από τους στίβους, ο Τζέσι Όουενς ήταν όχι μόνον ο πρώτος που κατάφερε να κερδίσει τέσσερα χρυσά μετάλλια σε μια Ολυμπιάδα, αλλά και ο Αφροαμερικανός που το έκανε μέσα στο «σπίτι» του Αδόλφου Χίτλερ, αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει οργισμένος από το στάδιο. Προσωποποίηση του αθλητικού ιδεώδους, ο Όουενς είναι ταυτόχρονα και μια σημαντική φιγούρα για το κίνημα της αμερικανικής μαύρης κοινότητας για ίσα δικαιώματα, αν και ο ίδιος δεν στρατεύτηκε ποτέ του ενεργά. Γι’ αυτό και η κινηματογραφική βιογραφία του φέρει τον τίτλο «Race», ο οποίος παραπέμπει στην έννοια της «κούρσας» αλλά και της «φυλής».

Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ - εικόνα 2

Η ταινία του Στίβεν Χόπκινς, βετεράνου της action αφήγησης («Χαμένοι στο Διάστημα», «Βασικός Ύποπτος για Φόνο», το τηλεοπτικό «24»), εστιάζει στις άθλιες, καταπιεστικές συνθήκες για τους Αφροαμερικανούς της δεκαετίας του ’30 και στην αθλητική διάκριση ως μοναδική οδό διαφυγής για τον φτωχό πλην τίμιο φοιτητή του Πανεπιστημίου του Οχάιο Τζέσι.

Με στρωτό ρυθμό και στρογγυλεμένη διάθεση, το ακαδημαϊκό βιογραφικό δράμα περιγράφει όλα τα εμπόδια που θα βρει μπροστά του ο χαρισματικός σπρίντερ, τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο με μια μάλλον εξαναγκαστική, «σκηνοθετημένη» μέθοδο: θα καταφέρει ο ήρωάς μας να τηρήσει το αυστηρό πρόγραμμα προπονήσεων ενώ ταυτόχρονα δουλεύει βενζινάς για να θρέψει την οικογένειά του; Θα προκριθεί για τους Ολυμπιακούς ενώ τραυματίστηκε παραμονές των προκριματικών; Θα δεχτεί να ταξιδέψει στο Βερολίνο ενώ οι Αφροαμερικανοί ακτιβιστές τον συμβουλεύουν να διαμαρτυρηθεί απέχοντας; Θα τα ξαναβρεί με τη γυναίκα του, με την οποία είναι ερωτευμένος, ενώ την απάτησε με μια άλλη; Εύκολες οι απαντήσεις, μάλλον σχηματικοί πολλοί από τους δεύτερους χαρακτήρες, η κριτική απέναντι στο ρατσισμό της εποχής όμως, όπως και η καταγγελία διαχείρισης σε κάποιες περιπτώσεις του «ολυμπιακού ιδεώδους», είναι σκληρή και δίκαιη. Θεαματική είναι επίσης και η αναπαράσταση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 και ιδιαίτερα πετυχημένο το κάστινγκ του Τζέισον Σουντέικις ως προπονητής Λάρι Σνάιντερ.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 134΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ

Race
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 134 '
  • Στίβεν Χόπκινς

Έχοντας βιώσει βαθιά τη φυλετική καταπίεση, ο Αφροαμερικανός Τζέσι Όουενς καταφέρνει να γίνει πρωταθλητής των ΗΠΑ στα σπριντ και το άλμα εις μήκος. Η απόλυτη πρόκληση τώρα γι’ αυτόν είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, τους οποίους η χιτλερική Γερμανία προετοιμάζει σαν γιγάντια προπαγάνδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.