Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ

2

Ακαδημαϊκά στρογγυλεμένη βιογραφία, η οποία προσέχει να… μην μας εκπλήξει πουθενά.

Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ

Έχοντας βιώσει βαθιά τη φυλετική καταπίεση, ο νεαρός Αφροαμερικανός Τζέσι Όουενς καταφέρνει να γίνει πρωταθλητής των ΗΠΑ στα σπριντ και το άλμα εις μήκος. Η απόλυτη πρόκληση τώρα γι’ αυτόν είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, τους οποίους η χιτλερική Γερμανία προετοιμάζει σαν γιγάντια προπαγάνδα. Ακαδημαϊκά στρογγυλεμένη βιογραφία, η οποία προσέχει να… μην μας εκπλήξει πουθενά.

Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ - εικόνα 1

Ίσως ο σπουδαιότερος αθλητής που πέρασε ποτέ από τους στίβους, ο Τζέσι Όουενς ήταν όχι μόνον ο πρώτος που κατάφερε να κερδίσει τέσσερα χρυσά μετάλλια σε μια Ολυμπιάδα, αλλά και ο Αφροαμερικανός που το έκανε μέσα στο «σπίτι» του Αδόλφου Χίτλερ, αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει οργισμένος από το στάδιο. Προσωποποίηση του αθλητικού ιδεώδους, ο Όουενς είναι ταυτόχρονα και μια σημαντική φιγούρα για το κίνημα της αμερικανικής μαύρης κοινότητας για ίσα δικαιώματα, αν και ο ίδιος δεν στρατεύτηκε ποτέ του ενεργά. Γι’ αυτό και η κινηματογραφική βιογραφία του φέρει τον τίτλο «Race», ο οποίος παραπέμπει στην έννοια της «κούρσας» αλλά και της «φυλής».

Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ - εικόνα 2

Η ταινία του Στίβεν Χόπκινς, βετεράνου της action αφήγησης («Χαμένοι στο Διάστημα», «Βασικός Ύποπτος για Φόνο», το τηλεοπτικό «24»), εστιάζει στις άθλιες, καταπιεστικές συνθήκες για τους Αφροαμερικανούς της δεκαετίας του ’30 και στην αθλητική διάκριση ως μοναδική οδό διαφυγής για τον φτωχό πλην τίμιο φοιτητή του Πανεπιστημίου του Οχάιο Τζέσι.

Με στρωτό ρυθμό και στρογγυλεμένη διάθεση, το ακαδημαϊκό βιογραφικό δράμα περιγράφει όλα τα εμπόδια που θα βρει μπροστά του ο χαρισματικός σπρίντερ, τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο με μια μάλλον εξαναγκαστική, «σκηνοθετημένη» μέθοδο: θα καταφέρει ο ήρωάς μας να τηρήσει το αυστηρό πρόγραμμα προπονήσεων ενώ ταυτόχρονα δουλεύει βενζινάς για να θρέψει την οικογένειά του; Θα προκριθεί για τους Ολυμπιακούς ενώ τραυματίστηκε παραμονές των προκριματικών; Θα δεχτεί να ταξιδέψει στο Βερολίνο ενώ οι Αφροαμερικανοί ακτιβιστές τον συμβουλεύουν να διαμαρτυρηθεί απέχοντας; Θα τα ξαναβρεί με τη γυναίκα του, με την οποία είναι ερωτευμένος, ενώ την απάτησε με μια άλλη; Εύκολες οι απαντήσεις, μάλλον σχηματικοί πολλοί από τους δεύτερους χαρακτήρες, η κριτική απέναντι στο ρατσισμό της εποχής όμως, όπως και η καταγγελία διαχείρισης σε κάποιες περιπτώσεις του «ολυμπιακού ιδεώδους», είναι σκληρή και δίκαιη. Θεαματική είναι επίσης και η αναπαράσταση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 και ιδιαίτερα πετυχημένο το κάστινγκ του Τζέισον Σουντέικις ως προπονητής Λάρι Σνάιντερ.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 134΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ

Race
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 134 '
  • Στίβεν Χόπκινς

Έχοντας βιώσει βαθιά τη φυλετική καταπίεση, ο Αφροαμερικανός Τζέσι Όουενς καταφέρνει να γίνει πρωταθλητής των ΗΠΑ στα σπριντ και το άλμα εις μήκος. Η απόλυτη πρόκληση τώρα γι’ αυτόν είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, τους οποίους η χιτλερική Γερμανία προετοιμάζει σαν γιγάντια προπαγάνδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι πολυβραβευμένες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Χρυσοί Φοίνικες, Όσκαρ και τίτλοι που σάρωσαν διεθνή φεστιβάλ μαζί με πολλά ακόμα διακριμένα φιλμ που παίζονται στις σκοτεινές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/10/2025

Ο Άντρες Βέγιελ έκανε ένα ντοκιμαντέρ για το ναζισμό, το σινεμά και το σκότος της Λένι Ρίφενσταλ

Μία από τις πιο ξεχωριστές ταινίες της χρονιάς ρίχνει φως στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα μιας δημιουργού που άλλαξε το ρου της κινηματογραφικής ιστορίας.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τους κινηματογραφόφιλους να παρακολουθήσουν τις ελληνικές σπουδαστικές ταινίες του φετινού προγράμματος στον κινηματογράφο Ίριδα.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (16-22/10)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

"Αρκουδότρυπα και "Βουγονία" ένα βήμα πριν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Οι δύο ταινίες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που οδηγεί στην 38η απονομή των δαφνών της.

10 ταινίες με πρωταγωνιστές αξιαγάπητα κατοικίδια

Ο κινηματογράφος μέσα από τις ζωές των κατοικίδιων μας είναι πιο συναρπαστικός, διασκεδαστικός και πολύχρωμος.

Σεμινάριο για ένα "Σινεμά στα Άκρα: Από το Δόγμα 95 στο Weird Wave"

Ο κριτικός κινηματογράφου του "α", Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, παρουσιάζει μια σειρά συναντήσεων γύρω από τα τολμηρότερα κινηματογραφικά ρεύματα των τελευταίων ετών.