Τα 13 Λεπτά που δεν Άλλαξαν την Ιστορία

2

Σοβαρή, προσεγμένη παραγωγή, διεκπεραιωτική αφήγηση και απλοποιημένη εκδοχή των γεγονότων.

Τα 13 Λεπτά που δεν Άλλαξαν την Ιστορία

Σοβαρή, προσεγμένη παραγωγή, διεκπεραιωτική αφήγηση και απλοποιημένη εκδοχή των γεγονότων.

Τα 13 Λεπτά που δεν Άλλαξαν την Ιστορία - εικόνα 1

Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τη γερμανική αντίσταση απέναντι στο ναζιστικό καθεστώς. πάντως ο συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ (ο Τομ Κρουζ στο «Επιχείρηση: Βαλκυρία») δεν ήταν ο μόνος συμπατριώτης του Αδόλφου Χίτλερ που επιχείρησε να τον δολοφονήσει. Τον Νοέμβριο του 1939, έξι χρόνια μετά την άνοδο των ναζί στην εξουσία και ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις είχε ξεσπάσει, ο Γκέοργκ Έλσερ, ένας απλός ρολογάς, τοποθετεί μια ωρολογιακή βόμβα στην μπιραρία όπου πρόκειται να μιλήσει ο Φίρερ.

Ενώ συλλαμβάνεται λίγο αργότερα στα σύνορα, εκείνος πληροφορείται πως ο στόχος του έφυγε από το κτίριο 13 λεπτά προτού σκάσει η βόμβα, κι εμείς, μέσα από μια σειρά φλασμπάκ, μαθαίνουμε την ιστορία του. Ένα τυπικό, ακαδημαϊκό ιστορικό δράμα δηλαδή, στο οποίο ο Φρεντ Μπρεϊνερσντόρφερ, σεναριογράφος του «Οι Τελευταίες Μέρες της Σόφι Σολ», και ο Όλιβερ Χιρσμπίγκελ, σκηνοθέτης της «Πτώσης», απλοποιούν τα γεγονότα για να γίνουν πιο κατανοητά και «φυτεύουν» μια ερωτική ιστορία για να προσδώσουν συναίσθημα, διεκπεραιώνοντας αφηγηματικά μια στιβαρή, καλοστημένη παραγωγή. Και η επώδυνη γερμανική προσπάθεια εξορκισμού των φαντασμάτων του παρελθόντος συνεχίζεται…

Γερμανία. 2015. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα 13 Λεπτά που δεν Άλλαξαν την Ιστορία

Elser
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 114 '
  • Όλιβερ Χέρσμπιγκελ

Στις 8 Νοεμβρίου του 1939 ο Γκέοργκ Έλσνερ αποπειράται να δολοφονήσει τον Χίτλερ, αλλά για 13 λεπτά δεν θα καταφέρει να αλλάξει την Ιστορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.